Ivóvíz minőség hazánkban – van-e okunk aggodalomra


Ivóvíz minőség itthon – sokan imádják, sokan átkozzák, de mi is a valóság. Mily valós kritikával illethetjük ivóvizeinket és mi az, amire büszkék lehetünk. Gyakran emlegetik Magyarországot, mint a vizek országát, mert vizeinkben egyedülállóak vagyunk, minőségi és mennyiségi szempontok alapján egyaránt.

De, ha utánajár az ember, akkor egy kettősség is megfigyelhető ezen a területen. Országunk a Kárpát-medence mélyén fekszik, ezért folyóink nagyrészt külföldről érkeznek hazánkba. Ahogy jönnek, úgy mennek, mondhatnánk, így vízkészleteink nagyban másoktól függenek.

vízvilág

Egy nagyon érdekes összehasonlítás alapján, „a víztől való függőség” táblázatán, világszinten a 171. helyen vagyunk a 176 ország közül.

Végeredményben igaz, hogy erősek vagyunk felszín alatti vizeinkben, de nagyon gyengék felszíni vizekben. Hazánk vízkészletének 95%-a ugyanis külföldi országokból származik.

Ebben a tanulmányban most nagyító alá vesszük azt, hogy honnan jönnek az ivóvízkészleteink, illetve szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet ezzel a témával kapcsolatban.

Az ivóvíz eredete országunkban

ivóvíz eloszlás

Felszíni vizek alatt tavakat, folyókat és víztározókat értjük.

Felszín alatti vizek pedig talajvizet, mélységi rétegvizeket, parti szűrésű vizet és karsztvizet jelentenek.

A felszín alatti vizek minősége általában kedvezőbb és hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy ivóvizünket 95%-ban felszín alatti vizekből nyerjük.

Magyarország ivóvíz forrásának százalékos elosztása

ivóvíz itthon

De mit is jelent számunkra? Igaz-e, hogy a Duna vizét isszuk?

Tény, hogy ivóvizünket legnagyobb százalékban (40%) parti szűrésű vizekből kapjunk. Ez főleg a Duna menti területekre jellemző, ezért Budapest lakossága is parti szűrésű vizet iszik.

parti szűrésű ivóvíz

A parti szűrésű vizet tényleg a Dunából vagy más folyókból és tavakból nyerik, de a víz először egy úgynevezett természetes lassú szűrésű folyamaton megy át, ahol a folyóvíz talaj- és kőzetrétegeken csordogál keresztül és eközben megtisztul.

A parti szűrésű kutak utánpótlásukat a folyóból illetve a talajvízből kapják, az alábbiak szerint: Ha a folyó állása magas, akkor a kút a parti szűrésű vizet hasznosítja. Ha a folyó vízállása alacsony, akkor a kút a talajvizet fogja a felszínre pumpálni.

Mivel a talajvízben mezőgazdasági, ipari és kommunális szennyező anyagok fordulnak elő, ezért az alacsony vízállás egy sokkal rosszabb minőségű, sokkal szennyezettebb ivóvizet eredményez.

Bár az év nagyobb részében a folyó vízszintje elég magas ahhoz, hogy az utánpótlás a folyó felől jöjjön, alacsony vízállásnál a fentiek miatt a víz lényegesen szennyezettebb lesz.

Hazánkban, amikor a parti szűrésű kutakat telepítették, akkor a mennyiségi szempontok voltak a döntőek és a víz minőségének változását nem annyira vették figyelembe. Igen sok helyen a szűrőréteg vastagsága nem tudja biztosítani a kívánatos 4-6 hetes szűrési időt. Ezért, ezekben a vizekben az egyik kiemelt jelentőségű szennyezés a különféle kőolajszármazékok előfordulása, amelyek a hajóforgalomból és az ipar szennyezéséből kerülnek a vízbe.

Az ivóvízellátásban a mélységi rétegvíz a második legnagyobb arányban felhasznált víz

rétegvíz

A rétegvizek legnagyobb előnye, hogy mélységük miatt általában több vízzáró réteg helyezkedik el felettük. Amennyiben ezeken nincsenek nagyobb sérülések, úgy az ember által okozott szennyezések nem jutnak le a mélyben elhelyezkedő rétegvízbe.

Hazánk természeti adottságai miatt a rétegvizekben előforduló néhány komponens (arzén, bór) koncentrációja sajnos meghaladja az ivóvízszabvány határértékeit, így azt kezelni kell, mielőtt emberi fogyasztásra kerülne.

Ez a magyarázata annak, hogy a magyar vizeknek a megengedetnél nagyobb a bór vagy arzén koncentrációja, ami elég nagy problémát tár a vízügyi szakemberek elé. Ennek okán, Magyarországon körülbelül 1,5 millióra becsülik azok számát, akik ivóvize nem felel meg az előírásoknak a túl magas arzén vagy bór tartalom miatt.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

A harmadik legnagyobb felhasználási területet a karsztvizek jelentik

Kémiai szempontból ezt tekintjük a legjobbnak az ivóvízellátás szempontjából. A legtöbb esetben a klórozáson kívül további kezelést nem is végeznek, mielőtt ivóvízként a hálózatba bocsátják.

karsztvíz


Sajnálatos tény, hogy a karsztvizek egyes vízgyűjtő területein nem fordítanak kellő figyelmet a vízbázis védelmére, aminek következtében szennyezés lép fel. Emiatt került például a Balaton-felvidék egyes karsztvizeibe nitrát.

Tehát a karsztvíz minőségét egyrészt a felszíni vízgyűjtő területről történő szennyezőanyag bemosódások fenyegetik, másrészt a terület felett elhelyezett hulladéktárolók, vagy a szennyvízelvezetés hiánya.

A talajvizek szerepe az ivóvízellátásban ma már nem jelentős

Ennek oka, hogy a mezőgazdasági és ipari szennyezés miatt a talajvizeink mára már katasztrofális állapotba kerültek.

talajvíz

A beszivárgó műtrágyák, a kommunális hulladékok és a veszélyes hulladékok nem megfelelő elhelyezésének okául, illetve a szennyvizek gondatlan kezelése miatt, a káros anyagok egy része már eljutott a talajvizeinkbe.

Fentiek miatt több vízművek is felhagyott az ivóvíz talajvízből való kinyerésével az utóbbi években, így a hazai hálózatba nagyon kevés helyen juttatnak kezelt talajvizet.

Összefoglalva: az ivóvíz minőség jó, de egy kis csiszolásra szorul

Amint láthatjuk, a magyar vizek tényleg jó minőségnek, a Duna bőséges parti szűrésű vízzel lát el bennünket, illetve karszt- és rétegvizeink elegendőek és jó minőségűek. Ha vigyázunk rájuk, megállítjuk a szennyezésüket, akkor csak kisebb utókezelésre szorulnak.

Szűrjük meg a klórtól, illetve azoktól a határérték feletti anyagoktól, amiket a vízművek nem kezelt és máris bátran fogyaszthatók lesznek. Fölösleges folyamosan ásványvizet vásárolnod vagy drága, túlzott mértékű szűrést végző bonyolult berendezéseket beszerelned több százezer Forintért.

Képzeld csak el, hogy ez a probléma sokkal egyszerűbben rövidre zárható és Te már akár holnaptól, fillérekből élvezheted a kristálytisztára szűrt magyar mélységi vizeink csodálatos zamatát. Egy egyszerű szűrési módszerrel, minden kockázatot jelentő anyagtól megszabadulhatsz és teljesen nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatod a csapvizet. Megoldásunk pont azokat az anyagokat szűri ki, amelyek valóban jelen vannak a vízben: az esetleges nehézfémeket, mint arzén, vagy a kőolajszármazékokat, valamint permetszer és műtrágya maradványokat és a fertőtlenítéshez használt büdös klórt. De a vízben mégis meghagyja mindazokat az ásványi anyagokat, amik jók a szervezetnek és amik az egészségre jótékony hatásúak.

vízmegoldás vízszűrő készülék

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!