Konyhai vízszűrő hibaelhárítás

vízszűrő hibaelhárítás

A konyhai szűrő szelepe csöpög, szivárog. Vízszűrő hibaelhárítás – mit tegyek?

Elképzelhető, hogy a szelep menetes gyűrűje nem lett elég szorosan meghúzva (50. vagy 57. ábra). Ezt szabad kézzel nehéz rendesen meghúzni, érdemes óvatosan egy megfelelő fogót használni.

felszerelt szelep vízszűrő hibaelhárítás

50. ábra – felcsavart szelep kívül menetes csapra 

felcsavart szelep vízszűrő hibaelhárítás

57. ábra – felcsavart szelep perlátoros csapra

Lehet, hogy a szelepben levő fekete tömítés kimaradt a csap és a szelep közül és emiatt szivárog a víz. A szelepet a tömítéssel együtt kell felszerelni.

betét perlátor

54. ábra – a bal oldali tárgy a betét, aminek a tetején egy fekete gumitömítés van 

perlátor meghúzása

55. ábra – a betét megszorítása

Amikor a betét fel lett szerelve (54., 55. ábra), akkor esetleg kimaradt a tömítés, vagy nem elég magas a tömítés ahhoz, hogy a víz ne tudjon szivárogni. Ez utóbbi esetben az eredetileg a csapban levő tömítést is be kell helyezni, vagy csak a csapban levőt. (A csapban levő tömítés a perlátor (53. ábra) kiszerelésénél volt ott a csapban.)

perlátor csapvég

52. ábra – a perlátor a csap végén 

perlátor kiszerelése

53. ábra – a perlátor kiszerelése

További hibalehetőség lehet, hogy a betét nincs elég szorosan meghúzva (55. ábra). Egy 10 Ft-os pénzérmével orvosolható ez a hiba, vagy egy kombinált fogóval egy rongyon keresztül, hogy ne károsodjon a menet.

Elképzelhető, hogy a csap vége (52. ábra) annyira el volt vízkövesedve, hogy a perlátor kiszerelését (53. ábra) követően a betét még a jól behelyezett tömítéssel együtt sem tudja megakadályozni a szivárgást a vízkő miatt. Ilyenkor vízkőoldóval tisztára kell oldani a csap végét és belső menetét.

A konyhai szűrő alján szivárog a víz. Vízszűrő hibaelhárítás – mit tegyek?

Gyakori hiba, hogy a szűrőbetét tömítése nincs megfelelően elhelyezve és emiatt a készülékházat (30. vagy 47. ábra) nem lehet teljesen betekerni, még a szorító szerszámmal sem. Az eredmény vízszivárgás a készülék alján. Ki kell venni a szűrőbetétet és ellenőrizni az alján (zöld végén) a tömítést, hogy megfelelően a helyén van-e (27. ábra).

prémium vízszűrő megfelelő rés

30. ábra – a megfelelő rés

konyhai vízszűrő hibaelhárítás megfelelő rés

47. ábra – a megfelelő rés
 

szűrőbetét tömítéssel

27. ábra – a szűrőbetét tömítése helyesen

Normál készülék esetén ellenőrizni kell a készülékház fedél (átlátszó kék színű műanyaghenger) alján levő tömítést, hogy az teljesen benne legyen a készülékházban, hézagmentesen. Ehhez le kell azt tekerni és megvizsgálni. Ha szükséges, vissza kell helyezni a tömítést az arra a célra kialakított kis árokba.

Normál készülék esetén előfordulhat, hogy a készülékház fedele nincs elég szorosan meghúzva ahhoz, hogy az alsó tömítése érintkezzen a szűrő fehér színű talpával. Ebben az esetben a szorító szerszám használható (41. ábra). Néhány esetben a betét beáztatása lehet szükséges.

konyhai vízszűrő részei hibaelhárítás

41. ábra – a kicsomagolt készülék
 

vizszűrő tömítés

25. ábra – az aljzat menetes része fölötti két fehér tömítés

Prémium készülék esetén a készülékalj dupla tömítését kell ellenőrizni a készülékház leszerelésével, hogy sértetlenül a készülékaljon vannak-e (25. ábra).

prémium konyhai vízszűrő szerszám

22. ábra – a szorító szerszám használata

Amennyiben a készülék szűrőbetétje még új és nem lett 8 óráig vízbe áztatva, akkor előfordulhat szivárgás. Ennek az az oka, hogy gyári állapotban a szűrőbetét felső fehér (polipropilén) szűrőegysége nagyon kemény és nincs még meg a kellő rugalmassága ahhoz, hogy a készülékház a kívánt helyére kerüljön. A beáztatás után kellően engedni fog, így a készülékház még szabad kézzel meghúzva is megfelelően tömíteni fog. A Prémium készülék esetében a fém gyűrűt kell megfelelően meghúzni (22. ábra).

Kellemetlen ízű a szűrt víz. Vízszűrő hibaelhárítás – mit tegyek?

A konyhai készülékek fedele gyárilag egy védőréteggel van bevonva belülről, amit langyos szappanos vagy mosószeres vízzel távolíthatunk el. Ez az átlagosnál erőteljesebb, alapos elmosást kíván meg. Ha ez a lépés kimarad, kellemetlen ízű víz jöhet a készülékből. Ez a kellemetlen íz sokáig megmaradhat az elmosás után is, mert a készüléket elmosatlanul használva a szűrőbetét felső szivacsos része magába szívhatta ezt az anyagot. A legrosszabb esetben a szűrőbetétet ki kell cserélni.

Amennyiben a szűrőbetét fordítva (zöld végével felfelé) került behelyezésre, úgy a víznek kellemetlen íze lehet. A betét ettől nem megy tönkre, de meg kell fordítani, mivel csak a zöld végével lefele lévő helyzetben szűr. (29. vagy 46. ábra)

szűrőbetét behelyezése

29. ábra – a szűrőbetét behelyezése 

konyhai vízszűrő szűrőbetéttel hibaelhárítás

46. ábra – szűrőbetét behelyezése

Amennyiben a készülék szűrőbetétje még új, (és a készüléket már megfelelően elmostuk a fent írtak szerint) akkor néhány percig engedjünk át rajta vizet, hogy a kellemetlen íz megszűnjön. Az így kifolyatott vizet takarításhoz vagy növények locsolásához használhatjuk fel.

Amikor a készülék sokáig nincs használva vagy napfény éri, akkor algásodás indulhat be és ez kellemetlen ízt okozhat. Ilyenkor erős sugárban néhány percig folyassunk hideg vizet a szűrőn át és a kellemetlen íz eltűnik. Az így kifolyatott vizet takarításhoz vagy növények locsolásához használhatjuk fel.

Lehet, hogy a készülék szűrőbetétje idő előtti cserére szorul. A szűrő használati ideje és teljesítménye függ a felhasznált víz mennyiségétől és a szennyezettség mértékétől, milyenségétől. Amikor a betét szűrőképessége kimerül, úgy visszatér a csapvíz eredeti kellemetlen íze, vagy egy annál is rosszabb íz.

Amennyiben a vízszűrő hibaelhárítás ennek ellenére sem működne, keresse ügyfélszolgálatunkat a 06 (20) 40 40 228-as számon vagy írjon e-mailt az info@vizmegoldas.hu címre.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!