Hogyan hat a klóros víz az egészségemre?

Mi a klór?

A klór egy természetben is elforduló elem, Cl a vegyjele, rendszáma pedig 17 a periódusos rendszerben. Egy nagyon erős méreg, aminek sok felhasználási területe van, a fertőtlenítéstől a fehérítésig.

Folyékony vagy gáz formában már kis mennyiségben is mérgező lehet. Gáz halmazállapotban halványzöld színe van és elég büdös, nehézzé teszi a légzést.

Szilárd halmazállapotában a klórnak inkább sárgás-zöld színe van. A természetben klorid ion formában a földön a sóban található meg. Sok állatfajnak, illetve az embernek is szüksége van klórra.

De van egy határ, amennyit fizikailag tolerálni tudunk.

Hogyan vagyok kitéve a klór roncsoló hatásának?

Egy hosszú zuhanyzás vagy fürdés által is már kitesszük magunkat a klór veszélyes hatásának, mivel a klór képes a bőrön, illetve a szemen, orron és füleken keresztül felszívódni a testben.

A klórt már nagyon régóta használjuk az ivóvíz fertőtlenítésére, mert megakadályozza az olyan baktériumok szaporodást, mint az E-coli és a Giardia. Mégis óvatosnak kell lennünk, amikor klóros vízből iszunk vagy abban fürdünk.

A klórral való érintkezés általános fajtái:

  • Bőrön és a levegőn keresztüli felszívódás.
  • Evés és ivás által.
  • Belégzéssel: a klóros vízgőzben lévő klórgáz belégzése által.

Érdemes figyelembe venni, ha nem is úszunk rendszeresen klóros vízben, de a klóros medence partján való napozás vagy tartózkodás is ugyanolyan veszélyt hordoz magában. Volt rá példa, hogy a nem-úszók vérében is magas triklóramin szintet találtak. Az embereknek tudatosabbnak kell lenni ezekkel az első ránézésre ártatlannak tűnő veszélyforrásokkal.

A klór manapság egyre jobban „dinoszaurusz” módszerré vált az úszómedencék fertőtlenítésben. Már léteznek alternatív módszerek, amivel a medencék fertőtlenítése megoldható, ilyen például az ezüst- és rézion generátorok.

Mik a lehetséges tünetei annak, ha túl sok klór kerül a szervezetünkbe?

Kutatásokkal kimutatták, hogy ha hosszú távon klórral érintkezünk, az a testben szabadgyökök képződéséhez vezet. A szabadgyökökről tudva levő, hogy karcinogének (rákot okoznak) és borzasztó mértékben roncsolják a sejteket. Tudtad, hogy azok, akik klóros vizet isznak, vagy más módon vannak kitéve a klórnak, 93%-kal nagyobb eséllyel betegszenek meg rákban? A klór nagyon súlyos egészségügyi kockázatot rejt, a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt és sokkal komolyabban kellene azt venni!

Egy belga tanulmány szerint, ami 2003-ban látott napvilágot, irritáló anyagok, bizonyos triklóramidok szabadulnak fel, amikor a klóros víz reakcióba lép a vízben található szerves anyagokkal (például vizelet, izzadás stb.). A triklóramidok olyan súlyos biológiai folyamtok kiváltásért tehetőek felelőssé, mint a tüdőt körbevevő sejtek rombolása. Az olyan gyermekek, akik szervezetébe sok klór kerül, akár asztmás rohamot is kaphatnak.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy azoknál a patkányoknál, akik klórral érintkeztek, a veséjükben és beleikben tumor alakult ki. A klór erősen irritáló tud lenni, a bőr viszkető égését is okozhatja. Ha sok klórnak vagyunk kitéve az irritálhatja a szemet és torkot is.

Klór, rák és szívbetegségek

„Ennek a tanulmánynak az eredményeként, elég bizonyosak vagyunk benne, hogy kapcsolat van a rák és a klóros víz között.” – Medical College of Wisconsin‚ Senior Research Team

A víz klórral való fertőtlenítése az 1800-es évek végén kezdődött el és 1904-re már standarddá vált az ivóvíz kezelésében és legtöbb helyen még ma is ezt alkalmazzák. Nem azért használunk klórt, mert ez a legbiztonságosabb vagy a leghatékonyabb fertőtlenítő szer, hanem azért, mert ez a legolcsóbb. A technológiai haladások ellenére, még mindig hipót öntünk a vizünkbe, mielőtt megisszuk. A klóros víz használatának hosszú távú hatásai azonban nem olyan régen lettek feltárva.

A U.S. Council Of Environmental Quality szerint: „A rák kockázata azok között, akik klóros vizet isznak, 93%-kal nagyobb azokénál, akik klórmentes vizet isznak."

Dr. Joseph Price 60-as évek végén írt egy rendkívül megosztó könyvet Koszorúér/Koleszterin/Klór címmel, amelyben azt a következtetést vonta le, hogy semmi nem kérdőjelezheti meg azt a vitathatatlan tényt, hogy az érelmeszesedés és ennek olyan következményei, mint a szívroham és a stroke alapvető oka a klór.

Dr. Price egy csirkéken végrehajtott kísérlet során két csoportra osztott több száz megfigyelt fejlődésben lévő madarat. Az egyik csoportnak klóros vizet adott, a másiknak pedig klórmenteset. Annál a csoportnál, ami klóros vízen nőtt fel, a boncolás során kivétel nélkül minden példányban valamilyen szintű szív vagy érrendszeri betegséget tártak fel. A másik csoportban nem volt egyetlen beteg állat sem.

A klóros vizet fogyasztó csoport továbbá télidő alatt több olyan jelét mutatta a rossz keringésnek, mint remegés, elhullajtott tollak és csökkent aktivitás. A klórmentes vizet kapó csoport gyorsabban és nagyobbra nőt és kicsattanó egészségnek örvendett. A tanulmányt a baromfi ipar örömmel fogadta és mindmáig referenciaként használják. Ennek eredményeként minden nagyobb baromfitenyésztő cég, mára már klórmentes vízzel itatja a szárnyasokat.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

A józan ész azt diktálná, hogyha a klóros víz nem jó a csirkéknek, akkor valószínűleg nem a legjobb az embernek sem. Sok megalapozott aggodalommal találkozni a klórral kapcsolatban. Ha klórt adunk a vízhez, akkor az reakcióba lép a benne található szerves anyagokkal és úgynevezett Trihalometánok (klórozás melléktermékei) vagy más néven THM-ek jönnek létre. A klórozás melléktermékei szabadgyökök termelődését váltják ki a testben, sok kárt és akár rákot is okozva.

„Bár ezeknek a karciogéneknek (THM-ek) koncentrációja elég alacsony, de a tudósok szerint pontosan ez az alacsony szint tehető felelőssé a rákos betegségek nagy százalékáért az USA-ban.” - Environmental Defense Fund

Egyszerűen mondva, az amerikai EPA (Environmental Protection Agency) meghatározásában a klór egy olyan kártevőirtó, aminek az egyetlen célja, hogy megölje az élő organizmusokat. Amikor klóros vizet fogyasztunk, akkor a klór saját magunk egy darabkáját is elpusztítja, sejteket és szöveteket roncsol szét a testünkben.

Dr. Robert Carlson a Minnesota Egyetem egyik nagy tiszteletben tartott kutatója, akinek munkáját a Federal Environmental Protection Agency támogatta, így foglalta ezt össze:

„a klór problémája hasonló a légszennyezés problémájához” - aztán hozzáteszi – „a klór modern korunk egyik legnagyobb megnyomorítója és gyilkosa!”

A mellrákot, ami ma minden nyolcadik nőt veszélyeztet Észak-Amerikában, nemrég egy kutatás összefüggésbe hozta a klór felhalmozódásával a mell szöveteiben. Az elsőként a connecticuti Hartfordban végrehajtott kutatás szerint:

„A mellrákos nők mellszöveteiben 50-60%-kal több klórozási mellékterméket találtunk azokkal szemben, akik nem voltak rákosak.”

Az egyik legsokkolóbb adat ezekben a tanulmányokban az, hogy a romboló klór kétharmad része a zuhanygőz beinhalálásával, illetve zuhanyzás alatt a bőrön való felszívódással kerül a szervezetünkbe. A meleg zuhany hatásra a pórusok kitágulnak, ezzel felgyorsítják a klór és más vegyi anyagok felszívódást. A zuhanygőz, amit beinhalálunk, ötvenszer több vegyi anyagot tartalmazhat, mint a csapvíz, mert a klór és más szennyező anyagok sokkal gyorsabban párolognak magas hőfokon.

klór veszélyei

Az inhalálás egy sokkal veszélyesebb formája a klór bevitelének, mert a klór gáz (kloroform) amikor belélegezzük, egyenesen a véráramba kerül. Amikor szennyezett vizet iszunk, akkor a méreganyagok egy részét a vese és az emésztő rendszer szűri ki.

A klór gőze erősen irritáló az érzékenyebb szövetek és a tüdő hörgői számára, épp ezért a II. Világháborúban kémiai fegyverként vetették be. A klór belélegzése, főleg gyerekeknél asztmát és hörghurutot okozhat. Az asztmás megbetegedések száma 300%-kal növekedett meg az elmúlt két évtizedben.

„A klóros vízben való zuhanyzás az elsődleges gyanított oka a kloroformszint megemelkedésének otthonainkban. Százszorosára emelkedik ugyanis a kloroformszint (rákkeltő anyag) egy tíz perces hálózati vízben való zuhanyzás alatt.”– Environmental Protection Agency – Dr. Lance Wallace

A klóros vízben való zuhanyzásnak rendkívül negatív kozmetikai hatásai is vannak, megfosztja a bőrt és a hajat a természetes nedvességétől és rugalmasságától, ez kevésbé életteli és fiatalos megjelenést kölcsönöz.

Aki valaha úszott már klóros medencében, vissza tud emlékezni a klór bőrén és haján okozott roncsoló hatására. Meglepő, hogy sokszor több klór van a csapvízben, mint ami a biztonságos és ajánlott szint az úszómedencék számára.

Leszámítva a klór egészségügyi kockázatait, a klór az elsődleges oka a csapvíz kellemetlen mellékízének és szagának. A csapvíz kellemetlen íze miatt sokan kezdenek egészségtelen üdítőket inni. A lecsökkent vízfogyasztás pedig előbb utóbb egészségügyi következményeket von maga után.

A jó hír, hogy a klór az egyik legkönnyebben eltávolítható anyag a vízből. Logikusan a klór legyen jelen a vízben egészen a fogyasztást megelőző pontig, hogy távol tartsa a víztől a kártevő baktériumokat, de fogyasztás előtt egy minőségi vízszűrővel el kell távolítani azt a vízből.

Nem vitatjuk, hogy a klór fontos célt szolgál, hogy a klór használatának az abbahagyása nagyobb kockázatot hordoz magában, mint a fent említett egészségromboló hatásai. Az egyszerű igazság, hogy a klór nagy valószínűségéggel még egy ideig használatban lesz a csapvíz fertőtlenítésre.

De az is tiszta, hogy a klór reális és komoly fenyegetést jelent az egészségünkre nézve és el kell távolítani az otthoni csapvízből, mielőtt a víz fogyasztására vagy a benne való fürdésre kerül a sor.

vízmegoldás vízszűrő készülék

Forrás: www.bioray.com

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!