Védd meg családodat a klóros víz súlyos mellékhatásaitól


Egyre több kutatás erősíti meg azt a tényt, hogy a klór használata vizeink fertőtlenítésére súlyos mellékhatásokkal bír az emberi szervezetre nézve, aminek főként a gyermekek vannak kitéve. Megkérdőjeleződni látszódik, hogy megéri-e ilyen áron a biztonságos, kórokozóktól mentes víz.


Már évek óta tudott, hogy a vízből kilépő klórgáz rohamokat vált ki asztmás gyerekeknél. De a legújabb kutatások feltárták, hogy a klóros víz asztmát válthat ki olyan gyermekénél is, akik korábban nem szenvedtek ebben a betegségben. Különösképpen a 2 évnél fiatalabb babák a veszélyeztettettek, akiknél a klór származékai nagyban növelik az asztma és allergia kialakulásának kockázatát.

Egy kiadós uszodai nap után gyermekünk kivörösödött szemei és kimerültsége mutatja legjobban, milyen rombolást hajtott végre rajta a klóros víz. Bőrünkön érezzük, hogy teljesen kiszáradt, hajunk fénytelen és sprőd lesz, de nem ritkák a kisebb allergiás tünetek sem, bőrünk kipirosodása és viszketése. Ezek mind a klór és származékainak a számlájára írhatóak fel.

Tudományos háttér a klóros víz veszélyeiről

A klóros víz esetén a probléma az, hogy a klór nagyon reakcióképes, ezért könnyen reakcióba lép a vízben található szerves anyagokkal és így képződnek azok a mérgező vegyületek, amik károsak az egészségre. Ezen vegyületek gyűjtőneve DBP, az angol Disinfection Byproducts szó rövidítése, ami a „fertőtlenítés melléktermékeit” jelenti.

Egy klóros vizű medencébe óhatatlanul belekerülhet vizelet, izzadság, kozmetikumok, bőrdarabkák, valamint további egyéb szerves anyagok. Mivel ezek reakcióba lépnek a már ott levő klórral, így számtalan új vegyület jön létre. A kutatók az így létrejött a DBP-k számát több százra becsülik. Teljes számuk és az egészségre gyakorolt hatásuk mind máig nincs feltérképezve teljesen. Azt viszont már tudjuk, hogy ezeknek a melléktermékeknek a legnagyobb csoportja a THM-ek (trihalometán) amelyekről már rég bebizonyosodott, hogy erősen rákkeltő anyagok, illetve vetélést vagy születési rendellenességeket okoznak terhes nőknél.

Ebbe a kategóriába tartozik a klórgáz is, ami a levegőbe szökik klórral fertőtlenített víz esetén.

float-97465_640

Legújabb kutatások bebizonyították, hogy egy másik ilyen melléktermék a triklór-amin, főleg gyermekeknél nagyban hozzájárul az asztma kialakulásához, mert roncsolja a tüdő szöveteit. Ez az a vegyület, ami az uszoda levegőjébe kerülve adja azt a jellegzetes szagot, ami mindig megcsap minket egy fedett uszodában. Egymás közt legtöbbször ezt „klórszagnak” nevezzük.

Néhány tanulmány eredménye klóros víz hatásairól

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2010-ben végrehajtott kutatása, ahol 430 óvodást vizsgáltak a következőkről számol be:

Megállapították, hogy azok, akik 20 óránál többet töltöttek klóros vizű beltéri uszodában 3,5-szer nagyobb eséllyel kaptak hörghurutot (a tüdő gyulladásos betegsége) szemben azokkal, akik nem fürödtek klórral fertőtlenített uszodában. Illetve azok között a gyerekek között, akiknek volt már hörghurutuk a klóros víz négyszeresére emelte az asztma és a szénanátha kialakulásának kockázatát.

klór a csapvízben

A kaliforniai egészségügyi osztály kivizsgálói Kirsten Waller and Shanna Swann által végrehajtott kutatásban 5 144 terhes nőt vizsgáltak. Az eredmény az volt, hogy 15,7%-kal nőt az elvetélés lehetőségének száma azoknál, akik több mint 5 pohár klóros vizet ittak naponta.

Egy Norvég tanulmány szerint ahol 141 000 születést vizsgáltak 3 év leforgása alatt, 14%-al nőtt a születési rendellenességek kockázata azokon a területeken, ahol klórozták a vizet.

„Ez azt mutatja, hogy több figyelmet kellene szentelnünk azoknak a vegyszereknek, amiket az ivóvizeinkbe teszünk és új alternatívákat kellene keresnünk a klórozásra. Rengeteg biztonságos, nem mérgező lehetőség létezik, például a víz ózonnal vagy ultraviola fénnyel való kezelése.” – Dr. John Marshall, Pure Water Association

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

Otthonunkban is ki vagyunk téve a klóros víznek

Sajnos a klóros víz problémája az otthonunkban is megtalál minket, mert a hálózati víz fertőtlenítésének is ez az eszköze. Magyarország szinte teljes területén sajnos klórral fertőtlenítenek.

eat-72478_640

Érint minket, ha csapvizet iszunk, abból készítjük leveseinket, teánkat, kávénkat. A másik felét a „klór adagunknak” a zuhanyzás, fürdés alatt kapjuk meg, ahol a már fent említett uszodai effektus szintúgy jelen van. Zuhanyzás, fürdés alatt belélegezzük a klór több száz melléktermékét.


Csecsemőket, kisgyermekek nem szabad klóros vízben fürdetni! Ők ugyanis sokkal érzékenyebbek ezekre az agresszív anyagokra és akár maradandó károsodást is szenvedhetnek. Főleg ott, ahol a családban hajlam van az asztmára vagy allergiára. Ekcéma, bőrirritáció is jelentkezhet gyermekeknél a klóros víz hatására. Így legalább ott engedtessék meg egy zuhanyszűrő, ahol kisgyermek van a családban.

vízmegoldás vízszűrő készülék

A klór káros hatásainak elkerülése végett a következő óvintézkedéseket tedd meg:

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!