Véglegesen tönkretehetjük gyermekünk egészségét, ha üdítő italokat adunk neki

Amennyiben a gyermek-cukorbetegek száma ilyen mértékben fog gyarapodni Amerikában, a kutatók járványszerű szívbetegségre, agyvérzésre és vesebetegekre számítanak, mire ez a generáció eléri a 25-35 éves kort. A cukorbetegség ugyanis szívbetegségeket, vesebetegségeket, idegrendszeri károkat, vakságot és még sok más kellemetlen állapotot idézhet elő.

Hazánkban egy 2004-es felmérés szerint több mint félmillió cukorbeteg él. Az 1-es típusú, azaz a legsúlyosabb fajtájú cukorbetegség egyre gyakrabban üti fel a fejét a gyermekek között. Évente 5%-kal nő a diabéteszesek száma az óvodások és 3%-os emelkedést mutat az iskolás korosztály körében.

A betegséget a kutatók a mozgáshiányos életmóddal (sok tv nézés, video játékok, internetezés) és a túlsúllyal (helytelen táplálkozás) hozzák összefüggésbe, bár más tényezők is közrejátszhatnak.

A betegség még kezdeti stádiumában orvosolható egyszerű életmódváltással és több mozgás bevezetésével.

gyerek cukros üdítő

Egyik súlyos probléma táplálkozáskultúránkban, hogy a gyermekek túl sok cukrot fogyasztanak, aminek nagy részét cukros üdítőitalok elfogyasztása által juttatják a szervezetükbe. Míg egy fejlődő gyermek szervezetének elengedhetetlen lenne a rengeteg tiszta víz fogyasztása, a gyerekek nagyrészt különböző édes „löttyöket” hajlandóak csak inni, mert teljesen rászoktak azokra. Kevés szülőnél tudatosult, hogy ez mennyire káros.

Cukorsokk

Ijesztő, de némelyik üdítőital fajtából egy adag 30-40 gramm cukrot is tartalmaz, ami 10 kockacukornak felel meg. Gondoljon bele abba, mi lenne, ha a reggeli kávájába vagy teájába 10 kockacukrot kellene tennie? kepek_300x260px_01

Számtalan kutatás bizonyítja már, hogy az üdítő italok fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezet, de mind közül az egyik legszemléletesebb a bostoni Harvard Egyetemen végzett kísérlet, miszerint
91 249 nőt vizsgáltak 8 éven át, akik napi egy pohár üdítőitalt ittak. Ezeknél a nőknél megállapították, hogy kétszer akkora eséllyel betegszenek meg cukorbetegségben, ellentétben azokkal, akik csak havi egy pohár üdítőt ittak.

A cukor a baktériumok táptalaja a fogakon

Mára már köztudott tény, hogy a túlzott cukorbevitel károsítja a fogzománcot. A baktériumokat ugyanis cukor táplálja, ezért a lepedékben található bőséges cukor beindítja a baktériumokat, amik ennek hatására egy savszerű anyagot kezdenek termelni. A sav megmarja a fogzománcot így a bacik bejutnak a zománc alá és a fog elszuvasodik. Az ebből következő kellemetlenségeket meg már mindannyian tapasztaltuk.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

vízmegoldás vízszűrő készülék

Drogot kínálunk a gyereknek?

Soha nem adnánk a gyerekünknek kávét, mert koffein van benne, de sokan át sem gondolják, hogy az üdítőitalok, energiaitalok is tele vannak koffeinnel.

A koffein egy drog, mert stimulálja az agyat és függőséget okoz. Épp ezért gyermekünk is könnyen rászokik a koffein tartalmú üdítőkre. A koffeinmegvonás pedig koncentrációs zavarokat, fejfájást, émelygést, fáradékonyságot és depressziót okozhat.

A koffeinről köztudott, hogy vízhajtó hatású, ezért dehidratációt okoz. Tehát a koffein tartalmú italok, nemhogy nem oltják a szomjat, hanem a gyermek kiszáradását okozzák.

Az egyre több elhízott gyerek, egyre több beteg fiatal felnőttet eredményez
kepek_300x260px_03

Egész Európában, köztük Magyarországon is rohamosan nő a túlsúlyos gyerekek száma. Ma minden nyolcadik gyerek mondható túlsúlyosnak. Ennek oka egyértelműen az egészségtelen, szénhidrátokkal és cukrokkal telt táplálkozás és a kevés mozgás. Mint tudjuk, a túlsúly nagyban növeli a cukorbetegség, magas vérnyomás és még sok más betegség kialakulásának kockázatát már fiatal felnőttkorban.

A savas kémhatású italok gyengítik a csontokat

Tudnunk kell, hogy az üdítők kémhatása 2-3,0 között mozog, ami erősen savasat jelent. Viszonyítás végett, a semleges pH alatt 7-et értünk, ami például a víz pH értéke is. A szervezetnek tehát meg kell küzdeni ezzel az erősen savas kémhatású anyaggal, azaz üdítő itallal és ezt többek között úgy teszi, hogy ásványi anyagokat von ki a csontokból így a csontok ettől gyengülnek. Gondoljon csak bele, milyen káros ez egy fejlődésben lévő gyerek csontjaira nézve?

A tinik körében menő dolog az energiaital

Az idősebb korú gyerekek, azaz tinik között nagy divat ma különböző menő márkájú energia italokkal a kézben mozogni. Ezek az italok nem csak magas cukortartalmuk, de koffeintartalmuk miatt is rendkívül károsak az éppen átalakulóban lévő tinik szervezetére. Néhány országban az energiaitalokat ezért be is tiltották. Ha gyermeke ilyesmit iszik, beszélje le róla.

Az édességfüggőkkel meggyűlhet a szülők baja
kepek_300x260px_02

Az üdítő fogyasztásnak egy másik úgymond mellékhatása a kialakuló cukorfüggőség. A gyerek minél több cukrot eszik, annál jobban kívánja az édes ízt és mindenben csak a nagyon édes és csömör ízeket fogja keresni. Nem szívesen eszi majd a zöldségeket, gyümölcsöket, mert azok nem elég édesek számára, így kialakulnak a krónikus hiánybetegségek és az alultápláltság. A gyermek szervei, idegrendszere a hiányos táplálkozás miatt nem fejlődnek rendesen és ez a testi betegségek mellett mentális zavarokat vagy fejlődési rendellenességeket produkálhat.

Változni soha nem késő és a változtatni akarás mindig tiszteletre méltó

Ha a gyerekünk rászokok az édes üdítőitalokra, még minding nem késő tenni valamit, mert a folyamat szerencsére visszafordítható. Mindenesetre szükségünk lesz hozzá szülői önfegyelemre, kreativitásra és következetességre. Készítsünk saját magunk üdítőitalt. Rengeteg és rengeteg egészséges itókát készíthetünk gyermekünknek, csak a fantáziánk és gyermekünk ízlése szabhat határt.

Csinálhatunk limonádét, saját készítésű gyümölcsleveket, csipkebogyóteát, bodzateát és még számtalan teafélét, ami nyáron lehűtve isteni ital. Lehetőleg magas C-vitamin tartalmú italokat készítsünk, savanyítónak használhatjuk magát a C-vitamint, azaz az aszkorbinsavat is. Elég C-vitamin bevitelével ugyanis csillapíthatjuk a szervezet cukor iránti sóvárgását. Recepteket egészséges limonádéhoz itt talál.

A saját készítésű ivóleveket, teákat tegyük vonzó üvegekbe a hűtőbe vagy a konyhapultra, mintha üdítő lenne. Tartsunk otthon kis félliteres üvegeket, hogy tudjunk a gyereknek az útra, iskolába, edzésre is adni a házi készítésű finomságokból, hogy ne kelljen neki üdítőt vennie, ha megszomjazik.

Ízesítéshez sztíviát (jázminpakóca) javasolunk, ami egy gyógynövény és egyben természetes édesítő szer. Nem emeli a vércukorszintet, sőt kutatások szerint hosszú távon éppen, hogy szabályozza azt. A sztívia levél formában teaként, illetve por, tabletta vagy cseppek formájában édesítőszerként kapható bármilyen bio boltban.

Ezzel a trükkel, azaz a saját készítésű egészséges üdítő italokkal aztán folyamatosan leépíthetjük gyermekünk édes üdítő iránti igényét és próbáljunk minél több tiszta, egészséges vizet becsempészni étrendjébe.

Fontos, hogy a házi készítésű italokat tiszta vízből készítsük. Az ásványvíz vásárlása túl macerás, ehelyett egy házi víztisztító berendezés beszerelését ajánljuk a konyhába.

Sajnos a csapvízben már több helyen nem lehet megbízni, nem jó ízű, ráadásul az egészségre ártalmas klórral fertőtlenítik.

Nézzen utána a Vízmegoldás konyhai vízszűrőjének itt.

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!