10 jel amiből tudhatom, hogy nem eleget iszom

Valószínűleg el fogsz csodálkozni azon, hogy mennyi minden vezethető vissza a dehidratációra. Ezt a listát orvosok könyveiből és írásaiból állítottuk össze, akik foglalkoztak a dehidratáció jelenségével az emberi szervezetben, vagy kutatták azt.

Először is tisztázzuk le mit értünk dehidratáció alatt. Az emberi szervezetnek testsúlytól, illetve az időjárástól és a fizikai igénybevételtől függően napi 2-4 liter folyadékra van szüksége. Ezt részben a táplálkozásunkkal kell pótoljuk, de elengedhetetlen a napi bőséges tiszta víz fogyasztása. A cukros, szénsava üdítők nem alkalmasak erre a feladatra, mert nem tudja a szervezet úgy hasznosítani őket, mint a tiszta a vizet. A cukros üdítőkkel inkább egy problémát adunk a szervezetnek, nem pedig egy megoldást.

Előfordulhat, hogy egy-két napig nem fogyasztunk elég vizet, de ha ezt hosszú távon tesszük, a testünk elkezdi megsínyleni. A krónikus dehidratáció betegségek kialakulásához is vezethet.

Nem eleget iszom, ha...

...Túlsúlyos vagyok

A nem elégséges folyadék a szervezetben hatással van az emésztésre és az anyagcserére. A test méregtelenítése nem tud végbemenni. Ha méreganyagok nem ürülnek a sejtekből, a test hajlamos a zsírszövetekben raktározni azokat, ami hízást jelent. Ha elkezdünk napi szinten bőséges tiszta vizet fogyasztani, fogyást fogunk tapasztalni.

...Gyakran fáj a fejem, migrénem van

A fejfájás az egyik első tünetként jelentkezik, ha már pár napra elhanyagoltuk a vízivást. Gyakori fejfájósoknak érdemes elgondolkodni rajta, mennyi tiszta vizet ittak az elmúlt napokban. Ezen a ponton azonban még egy dolgot figyelembe kell vennünk, ez pedig a só fogyasztás. Lehet, hogy literszámra isszuk a vizet, de mivel nincs elég só és ásványi anyag a szervezetünkben, a víz anélkül ürül ki belőlünk, hogy hasznosulna. Ennek oka, hogy a vizet a szervezet csak akkor tudja hasznosítani, ha egy bizonyos koncentrációban só is található benne. Ha vízivás nem mulasztotta el a fejfájásunkat, keverjünk egy teáskanál sót fél liter vízbe és úgy igyuk meg.

...Gyakran kimerült, fáradt, esetleg depressziós vagyok

Észrevetted már, hogy ha nagyon szomjas vagy, akkor sokkal kimerültebbnek és ingerlékenyebbnek érzed magad? Amikor az agyad és az idegrendszered nem jut elég vízhez, nem tud rendesen működni. Délutáni vagy reggeli fáradtság esetén kávé helyett igyál meg 0,5-1 liter vizet és perceken belül érezni fogod, hogy életkedved és energiád visszatért. Ugyanis a víz a test legfontosabb energiaforrása.

...Problémás, száraz a bőröm, karikásak a szemeim

Reggel, mikor tükörbe nézel és látod, hogy szemeid beesettek, karikásak, illetve a bőröd is száraz, hiába próbálkozol a legkülönfélébb kozmetikumokkal, a problémát ugyanis csak belülről tudod kezelni. Reggel lehetőleg éhgyomorra igyál meg egy liter tiszta vizet, ha ennyit nem tudsz, már fél liter is sokat számít. Ha ezt rendszeresen csinálod, a hatást hamar látni fogod a bőrödön. A sötét karikákat és beesett szemeket semmi sem kezeli jobban, mint a bőséges tiszta víz fogyasztása.

...Csökkent koncentrációt, levertséget, stresszt, ingerlékenységet tapasztalok magamon

Tudtad, hogy az agy 80%-a víz? Az agysejteknek kétszer több energiára van szükségük, mint az test más sejtjeinek és a víz az, ami mindennél jobban biztosítja ezt az energiát az agynak.

Az agynak viszont nincs lehetősége nagyobb mennyiségű víz tárolására, ezért a víz rendszeres és folyamatos pótlására szorul.

Ne csodálkozz hát, hogy az idegrendszered sínyli meg az elsők között, ha nem iszol eleget. A szomjazás így tud hatással lenni a hangulatodra is.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

...A bőröm túlzottan öregszik

A test öregedése nem más, mint a test víztartalmának csökkenése. Egy gyermek testének kb. 77%-a víz, egy felnőttnél ez már 60-70% között van, egy idős embernél pedig 45% alá csökken. A másik probléma, hogy korunk előrehaladtával a szomjúság észlelő képességünk is csökken, ezért az idősek sokkal könnyebben megfeledkeznek az ivásról. Az öregedés folyamatait lényegesen lassíthatjuk azzal, ha életünk során figyelünk a bőséges tiszta víz fogyasztásra.

...Rossz az emésztésem

A gyomor és a belek a táplálék megemésztéshez rengeteg vizet használnak el naponta. Ha azonban nem pótoljuk rendszeresen a vizet, a szervezet kénytelen beosztani azt a keveset, amit kap. Mivel az agy és a létfontosságú szervek elsőbbséget élveznek, a test okosan úgy fogja elosztani a rendelkezésére álló folyadékot, hogy ezek a szervek el tudják látni létfontosságú funkciójukat. Ezért lehet, hogy az emésztésre már nem jut elég víz. Szorulás, lassú emésztés, gyomorégés és hasonló panaszok erről árulkodnak.

Ha reggel úgy indítjuk a napunkat, hogy megiszunk kb. 1 liter tiszta vizet éhgyomorra, azt tapasztalhatjuk, hogy emésztésünk beindul.

eleget iszom

...Koleszterin problémáim vannak

Vérünk jelentős mennyiségben, 83%-ban tartalmaz vizet. Mikor nem iszunk eleget, a vérünk sűrűbbé válik, elsavasodik, ami többek között a vérnyomásproblémák forrása is lehet. De a koleszterin szintünket is befolyásolhatja, mert a sűrű, toxikus vér felsértheti az erek falát, ezért a szervezet koleszterinnel vonja be az erek falát belülről, hogy megvédje magát egy végzetes embóliától.

Erről többet itt: “Rossz koleszterin” – a mítosz és az átverés

...Bármilyen krónikus testi fájdalmam van

„A test krónikus fájdalmainak kezelésében, az egyszerű víznek sokkal magasabb természetes gyógyító ereje van, mint bármilyen fájdalomcsillapítónak.” – mondta Dr. Batmenghelidj orvos, kutató. A test sokszor krónikus fájdalmak formájában jelzi gazdájának, hogy súlyos dehidratációban szenved. Ha egy kiadósabb vízkúrára fognánk magunkat a panaszaink elmúlnának.

Erről többet itt: Tudja meg minden testi fájdalom közös nevezőjét

...Allergiás vagyok

Az allergiák a krónikus dehidratáció tünetei. Amikor dehidratált vagy, olyankor a hisztamin szinted megemelkedik és a szervezeted egy kortizol nevű stressz hormont termel. Ez elnyomja a fehérvérsejtek termelődését és ezáltal sokkal jobban ki vagy téve a különböző allergiáknak.

A krónikus dehidratáció elnyomja az immunrendszered és kialakulhatnak az allergiás reakciók.

...Szív- és érrendszeri vagy vérnyomás panaszaim vannak

Krónikus vízhiány miatt a vér tömege csökken, mivel a vér is 83%-ban vízből áll. Azért, hogy a kevesebb rendelkezésre álló vért a test el tudja osztani, a testben a hajszálerek bizonyos területen lezárnak, ezzel egy ellenállás keletkezik a rendszerben, amire válaszként a szívnek növelnie kell a vér nyomását. Így hat ki a vérnyomásunkra is, ha nem iszunk elég vizet naponta.

Erről többet itt: Összefüggés van a magas vérnyomás és a test vízhiánya között

De a fenti állapotok mind elkerülhetőek, a panaszok enyhíthetőek, ha naponta elegendő mennyiségű tiszta vizet fogyasztasz!

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás


Forrás: Dr. Fereydoon Batmanghelidj, Dr. Lenkei Gábor, Kovács József természetgyógyász, Brian D. Folz természetgyógyász kutató és Joe Ferrara PhD kutatásai.
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!