Üdítőt iszol? Akkor ezt jobb, ha tudod…

Elkeserítő látni, hogy az emberek mennyi üdítő italt isznak. Ilyenkor felmerül a kérdés, ha valóban tudnák, mit tesz az üdítő hosszú távon a szervezetükkel, akkor is folytatnák az ivását?

Ha tudnák, hogy mit okoz a testükben, amikor a napi vízszükségletüket cukros, szénsavas, aromákkal, színezékekkel és tartósítószerekkel teli, borzasztóan egészségtelen löttyökkel elégítik ki, vajon mit tennének?

Egy társadalomban, ahol annyi beteg ember van, ahol annyi a túlsúlyos és vérnyomásproblémával küzdő krónikus beteg, jogos feltenni a kérdést: Vajon hány százalékban okolhatóak ezért az oly elterjedt üdítő italok?

Nagymértékben. Az éremnek ráadásul két oldala van. Nem elég, hogy ezek az üdítőitalok hosszú távon, mint mérgek hatnak a szervezetünkre, de a másik probléma, hogy aki ilyeneket iszik, nem iszik elég tiszta vizet nap mint nap. Ez tartós és hosszú távú dehidratációt eredményez, ami ugyancsak a legkülönfélébb egészségügyi problémákat produkálja szervezetünkben.

Az, hogy ingerültek, türelmetlenek és depressziósak leszünk, ha nem iszunk elég vizet, csak a jéghegy csúcsa. Bizonyos orvosok a legsúlyosabb krónikus betegségeket is a hosszú távú dehidratációra vezették vissza.

Miért kerüljük el az üdítőket?

Irreálisan magas cukortartalom

Az, hogy túlzott mértékű cukorfogyasztás káros, senkinek sem kell manapság már elmagyarázni. Az viszont sokakat meglephet, hogy 2-3 dl üdítőben, akár tíz teáskanál cukor is lehet. Ráadásul, ha a cukor folyékony formában van, azonnal felnyomja a vércukorszintet. Hosszú távon ez cukorbetegséghez vezethet. Tudtad, hogy az üdítőgyártók a legtöbb cukrot felhasználó gyárak a világon?

A cukormentes üdítők is épp olyan károsak

A cukormentes üdítőkben viszont legtöbbször aszpartamot használnak, amit már több mint 100 különféle betegséggel hoztak összefüggésbe, köztük olyan súlyosokkal is, mint az agydaganat, cukorbetegség és magas koleszterin.

A foszforsav tönkreteszi a csontozatot

Az üdítők nagy része foszforsavat tartalmaz, ami egy másik főellenség. A túlzott mennyiségű foszforsav ugyanis meggátolja a testet abban, hogy felszívja a számára fontos kalciumot. Ez többek között fogszuvasodáshoz és csontritkuláshoz vezet. A foszforsav ugyancsak reakcióba lép a gyomorsavval, lelassítja az emésztést és hátráltatja a tápanyagok felszívódását.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

A foszforsav felgyorsítja az öregedést

A foszforsav, ami sok élelmiszerünkben megtalálható, úgy mint a húsok vagy a mogyoró, önmagában még nem káros. De ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor vese és szív problémákhoz, az izmok elsorvadásához, csontritkuláshoz vezet. 2010-ben cikk jelent meg az egyik legnevesebb biológiai kutatásokat közzétevő szaklapban (Federation of American Societies for Experimental Biology), hogy patkányokon végzett kísérletekkel megállapították, hogy azok a patkányok, amik túl sok foszforsavat fogyasztottak, 5 héttel korábban haltak meg. A rossz hírhez még hozzátartozik, hogy az üdítőgyártók, az utóbbi évtizedekben megemelték az üdítőkben a foszforsav mennyiséget.

üdítő italok


Genetikailag módosított összetevőket is tartalmaznak az üdítők

A legtöbb üdítő édesítésére kukoricaszirupot is használnak. Ha az alapanyagul szolgáló kukorica genetikailag módosított volt, akkor komoly veszélynek vagyunk kitéve. A genetikailag módosított élelmiszerekről ijesztő tanulmányok láttak napvilágot és fogyasztásukat független kutatócsoportok erősen ellenzik.

Valójában nem hidratálnak, hanem dehidratálnak

Mivel magas a cukor, nátrium és koffein tartalmuk, az üdítők nem hidratálják, hanem éppen hogy dehidratálják a testet. Azt gondolnánk, hogy a szomjunkat oltjuk, ha megiszunk egy nagy pohár üdítőt, de az igazság az, hogy a testünket egy kihívás elé állítjuk, mert olyan folyadékot adunk neki tiszta víz helyett, amivel meg kell küzdenie és ami egyáltalán nem segíti a működését.

Az üdítők nagyon savasak

Az üdítők olyan savasak, mint a tiszta ecet. A kóla pH-ja körülbelül 2,5, míg a tiszta ivóvíz 7,0. Jó demonstrálja a helyzet súlyosságát, hogy az elem sav, ami már a bőrt is lemarja, 1,0 pH-jú. Tehát a kóla savassága ehhez jóval közelebb van, mint a tiszta vízhez. Azért is tesznek a gyártók bele annyi cukrot és aromát, mert anélkül egyszerűen fogyaszthatatlan lenne. A sav amellett, hogy marja a fogzománcot, hátráltatja az emésztést, még csontritkulást is okoz. Ezeknek a rendkívül savas üdítőitaloknak a fogyasztása igencsak próbára teszi a szervezetet.

A karamell rákot okoz

2011-ben egy non-profit független kutatócsoport petíciót nyújtott be az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelethez (FDA), hogy tiltsák be a kólákban található mesterséges karamellt. Ennek oka, hogy állatkísérletekkel bebizonyították, hogy a mesterséges karamell két összetevője is rákot okoz. A rákot okozó anyagok listáján szerepel a mesterséges karamellben található 4-methylimidazole, amiből megállapították 16 mikrogramm is fokozza rákos megbetegedés kockázatát. Összehasonlításképpen egy 2 literes kólában 200 mikrogramm van ebből az anyagból.

Az üdítőknek egyáltalán nincs tápértéke

Nem csak arról van szó, hogy károsak, de egyáltalán nincsenek semmilyen pozitív tulajdonságaik, amivel ezt ellensúlyoznák. Az üdítők egyszerűen természetellenes anyagok, amik károsak a testre nézve.

Ha elfogadsz egy jó tanácsot, váltsd le az üdítőt tiszta vízre!

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!