Azok a gyerekek, akik nem isznak elég vizet, nem fognak tudni koncentrálni az iskolában

Dr. Lenkei Gábornak elég sokat köszönhetünk, mert igazán szívén viseli azt a küldetést, hogy az embereket megtanítsa, mit is jelent az egészség valójában. Egy olyan társadalomban, ahol a média gyógyszerreklámoktól hangos és az iskolában nem tanítják, hogy mit jelent az egészséges életmód, ott nagyon fontos a feladat, amit a doktor úr magára vállalt.

Gyermekeink vízigénye

Dr. Lenkei Gábor nagyon sokat beszél a vízivásról is, ezért most tőle idézünk az Egészséges csemeték című zsebkönyvéből, ami nagyon hasznos információkat és stabil kapaszkodókat tartalmaz arról, hogyan is neveljünk egy egészséges gyereket. Ez a könyv eddig több mint százezres példányszámban került kiosztásra, teljesen ingyenesen.

A teljes könyv letölthető Dr. Lenkei Gábor weboldalán. Ajánlott elolvasni az egészet. A könyv részletet Dr. Lenkei Gábor engedélyével tesszük közzé.

Most nézzük, mire hívja fel Dr. Lenkei Gábor a figyelmet a gyermekeink vízigénye kapcsán:

[...] Apropó, víz

Az imént említettem, hogy nagyon fontos a kert megfelelő öntözése. Közismert, hogy az emberi testet felépítő anyagok közül a legnagyobb mennyiséget a víz képviseli. Egy átlagos felnőtt teste legkevesebb 60- 65% vizet tartalmaz. Az idős embereké kevesebbet. A gyermekek teste pedig arányaiban jóval többet. Minél zsengébb korú a gyermek, annál több vízre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradhasson. A kisgyermekek teste megközelítőleg 80%-nyi vizet tartalmaz.

Mennyi az annyi?

Megállapítottam, hogy nem tanították meg széles körben, mennyi vízre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk. Vegyük először a felnőtt szervezetet. Az orvosi tankönyv (Élettan) beszámol egy érdekes kísérletről. Egy 70 kg testsúlyú embert beültetünk egy számára optimális hőmérsékletű szobába, ahol nem fázik és nincs melege. Felöltözve üldögél. Nem végez semmiféle tevékenységet, nem ejt egyetlen csepp verejtéket sem. Csak üldögél. Még csak nem is beszél. Mennyi vízre van szüksége ezen körülmények között?

Egyetlen nap alatt

A mérések tanúsága szerint egy ember – még a fenti körülmények között is – egy nap alatt:

• a bőrén keresztül elpárologtat 500 ml, azaz fél liter vizet,

• a lélegzetével eltávozik 350 ml, azaz 3,5 deciliternyi víz,

• a széklettel elveszít legkevesebb 150 ml, azaz másfél deciliter vizet.

Ez idáig összesen 1000 ml, azaz 1 liter víz.

A tankönyv leírja, hogy további, legkevesebb 1000 ml, azaz 1 liter vízre van szüksége ahhoz, hogy szervezete megszabadulhasson a napi anyagcsere kapcsán normálisan keletkező salakanyagoktól.

Ez eddig összesen 2000 ml, azaz 2 liter. Tökéletesen kedvező körülmények között, amikor nem verejtékezünk, nem beszélünk, nem lihegünk, nincs melegünk stb.

A kiszáradt kert

Megállapítható, hogy a felnőttek túlnyomó többsége még annyi vizet sem fogyaszt el, amennyi a minimumok minimuma lenne. Így egészségük kertjét egész életükön át többé-kevésbé kiszáradt állapotban tartják.

Az előző kísérletből kiderül, hogy az abszolút minimum, tökéletesen kedvező körülmények között 285 ml, azaz közel három deciliternyi folyadék elfogyasztása lenne minden tíz kilónyi testsúlyra.

50 kg-os ember esetében közel 1,5 liter

70 kg-os ember esetében 2,0 liter

100 kg-os ember esetében alig valamivel kevesebb, mint 3,0 liter

Az abszolút minimum.

Az elfogadható mennyiség

Egy felnőtt szervezet megfelelő működéséhez az imént említett mennyiségek legkevesebb másfélszeresére lenne szükségünk.

50 kg-os ember esetében 2,25 liter

70 kg-os ember esetében 3,0 liter

100 kg-os ember estében 4,5 liter

De még ezek a mennyiségek sem elegendőek, ha kánikulában, vagy erős fizikai tevékenység, például sport révén átlagon felüli folyadékvesztésnek vagyunk kitéve.

Megkockáztatom a következő gondolatot:Ha mi, felnőttek sem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi folyadékra lenne szükségünk, ugyan miképpen tudnánk gyermekünknek segíteni abban, hogy ne száradjon ki egészsége kertecskéje? Mint említettem, egy gyermek szervezete jóval több vizet igényel, mint egy felnőtt emberé.

Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!

Következmények

Egészségünk nagyon megsínyli a megfelelő ápolás, gondozás hiányosságait.

És eddig még csak a vízről beszéltem.

Állítsunk szembe két adatot:

• Az emberi szervezet alkalmas lenne arra, hogy 120-140 évig teljes egészségben működjön.

• A ma remélhető átlagos élettartam 70-75 év.

Látható, hogy az emberi szervezet a megfelelő ápolás, gondozás hiányában mintegy kétszeresére felgyorsult tempóban öregszik.

Ha Te tíz perce olvasgatod ezt a könyvecskét, akkor ez idő alatt húsz percnyit öregedett a szervezeted.

Gyermekeink vízigénye – I.

gyerek vízigénye

A gyermekek vízigénye – testsúlyuk arányában – jóval magasabb, mint a felnőtteké.

Elmondom miért:

• Gyermekeink testének felszíne a testsúlyhoz viszonyítva, arányaiban jóval nagyobb, így súlyukhoz képest több vizet párologtatnak el, mint egy felnőtt ember.

• Gyermekeink anyagcseréje, a felnőttekéhez hasonlítva, jóval élénkebb.

• A gyermekek fizikai aktivitása jellemzően jóval meghaladja a felnőttekét.

Gyermekeink vízigénye – II.

Leegyszerűsítve azt mondhatom, hogy:

Hat hónapos korig a mindennapi folyadékigény (beleszámítva a 88% víztartalmú anyatejet is) kb. 150-190 ml minden egyes testsúly kilogrammra. Egy 4 kg testsúlyú babáé kb. 600-750 ml.

Fél éves kor után, kb. két éves korig minden 10 kg-nyi testsúlyra számítva legkevesebb 1000 ml, azaz 1 liter. Naponta. Egy átlagos, 12,5 kg súlyú csöppség legkevesebb 1250 ml folyadékot igényel.

Három éves kor körül sem kevesebb, mint 900 ml, minden 10 kg-nyi testsúlyra. Egy átlagos, 14,5 kg súlyú három évesnek legkevesebb 1300 ml folyadékra van szüksége naponta.

Négy-nyolc éves kor között is legkevesebb 750 ml, minden 10 kg-nyi testsúlyra. Egy 20 kg-os testsúlyú kisgyermek legkevesebb 1500 ml folyadékot igényel.

Kilenc-tizennégy éves korban legkevesebb 600 ml, minden 10 kg testsúlyra. Egy 40 kg-os gyermeknek minimum 2400 ml folyadékot kellene elfogyasztania.

vízmegoldás vízszűrő készülék

Zárójelben

Egyetlen deciliter (100 ml) kóla, Ice tea, vagy egyéb cukros „üdítő” ital 10-12 gramm cukrot tartalmaz. 10-12 gramm cukor egy csapott evőkanálnyi mennyiségnek felel meg.

Ez hatalmas mennyiség! Egyetlen deciliternyi üdítőben!

Egy felnőtt 5 liternyi vérében, vércukorként, összesen 4 gramm cukor található. Egy fél pohár cukros „üdítő” 2,5-3–szor annyi cukorral árasztja el szervezetünket, mint amennyi egy felnőtt ember teljes vérmennyiségének teljes cukortartalma.

Ilyen mennyiségű cukor bezúdulása komoly küzdelemre kényszeríti már az Ön szervezetét is, nem is beszélve a gyermekéről. A cukrozott üdítőitalok egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy fedezzék szeretett gyermekünk napi folyadékigényét. A legjobb az, ha egyáltalán nem adunk neki ilyen italokat.

Mi történik?

Az elégtelen folyadékbevitelnek vannak hosszú és vannak rövid távú következményei is.

A hosszú távú következmény – leegyszerűsítve – a kétszeresére felgyorsult tempójú öregedésben nyilvánul meg.

Ha egy gyermek nem fogyaszt elegendő folyadékot, már órák múlva, azaz nagyon rövid időn belül megjelennek az alábbi intő jelek:

• Fáradtság és gyengeségérzet.

• A szellemi teljesítőképesség gyors leromlása.

Körömlakklemosó

Egy cselgáncsedző barátom mesélte, hogy délutánra a gyermekek nagy része aceton szagúan érkezik az edzésre, és arra panaszkodnak, hogy fáradtak.

Amikor megkérdezi tőlük, hogy mennyi folyadékot ittak aznap, rendszeresen azt a választ kapja, hogy reggel a kakaót és egy pohárka vizet ebédnél.

A kiszáradt gyermek anyagcseréje felborul. Fizikai és szellemi teljesítőképessége nagyon gyorsan hanyatlik.

Egy folyadékhiányos gyermeket nagyon nehéz okosságokra tanítani az iskolában.

Meggyőződésem, hogy gyermekeink tanulmányi teljesítményén már az is sokat lendítene, ha napközben is elegendő folyadékot innának.

Mire lenne szükségünk?

Egészségünk kertjének megfelelő ápolásához, gondozásához az alábbiakra lenne szükségünk:

1. Megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű víz, folyadék.

2. Elegendő oxigén.

3. Tápanyagok.

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!