Mennyi vizet kellene innunk Dr. Lenkei Gábor szerint?

Ha Dr. Lenkei Gábor mond valamit, arra lassan egy egész ország odafigyel. Logikus érvelése, az emberek józan ítélőképességére való ráhatás, szemléletes példák és egy csipet humor fűszerezi írásait, előadásait, amivel az embereket az egészségre próbálja nevelni.

Dr. Lenkei Gábor úgy tartja, hogy egy orvos első számú feladata az emberek egészségesen tartása és csak ezt követően a betegek gyógyítása. Egy orvos annál jobban végzi munkáját, minél kevesebb a beteg. Sajnos a mai egészségügy ezzel mintha ellentétes irányt vett volna fel. De erre valószínűleg Ön már rég rájött.

A betegségek megelőzésének legfőbb fegyvere a "megfelelően öntözött kert". Nézzük, mit mond Dr. Lenkei Gábor, mennyi vizet kellene innunk? Részlet Dr. Lenkei Gábor Egészséges csemeték című könyvéből.

A teljes könyv letölthető Dr. Lenkei Gábor weboldalán. Ajánlott elolvasni az egészet. A könyv részletet Dr. Lenkei Gábor hozzájárulásával tesszük közzé.

Dr. Lenkei Gábor, vízről

Mennyi az annyi?

Megállapítottam, hogy nem tanították meg széles körben, mennyi vízre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk. Vegyük először a felnőtt szervezetet. Az orvosi tankönyv (Élettan) beszámol egy érdekes kísérletről. Egy 70 kg testsúlyú embert beültetünk egy számára optimális hőmérsékletű szobába, ahol nem fázik és nincs melege. Felöltözve üldögél. Nem végez semmiféle tevékenységet, nem ejt egyetlen csepp verejtéket sem. Csak üldögél. Még csak nem is beszél. Mennyi vízre van szüksége ezen körülmények között?

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Egyetlen nap alatt

A mérések tanúsága szerint egy ember – még a fenti körülmények között is – egy nap alatt:

• a bőrén keresztül elpárologtat 500 ml, azaz fél liter vizet,

• a lélegzetével eltávozik 350 ml, azaz 3,5 deciliternyi víz,

• a széklettel elveszít legkevesebb 150 ml, azaz másfél deciliter vizet.

Ez idáig összesen 1000 ml, azaz 1 liter víz.

A tankönyv leírja, hogy további, legkevesebb 1000 ml, azaz 1 liter vízre van szüksége ahhoz, hogy szervezete megszabadulhasson a napi anyagcsere kapcsán normálisan keletkező salakanyagoktól.

Ez eddig összesen 2000 ml, azaz 2 liter. Tökéletesen kedvező körülmények között, amikor nem verejtékezünk, nem beszélünk, nem lihegünk, nincs melegünk stb.

A kiszáradt kert

Megállapítható, hogy a felnőttek túlnyomó többsége még annyi vizet sem fogyaszt el, amennyi a minimumok minimuma lenne. Így egészségük kertjét egész életükön át többé-kevésbé kiszáradt állapotban tartják.

Az előző kísérletből kiderül, hogy az abszolút minimum, tökéletesen kedvező körülmények között 285 ml, azaz közel három deciliternyi folyadék elfogyasztása lenne minden tíz kilónyi testsúlyra.

50 kg-os ember esetében közel 1,5 liter

70 kg-os ember esetében 2,0 liter

100 kg-os ember esetében alig valamivel kevesebb, mint 3,0 liter

Az abszolút minimum.

vízmegoldás vízszűrő készülék

Az elfogadható mennyiség

Egy felnőtt szervezet megfelelő működéséhez az imént említett mennyiségek legkevesebb másfélszeresére lenne szükségünk.

50 kg-os ember esetében 2,25 liter

70 kg-os ember esetében 3,0 liter

100 kg-os ember estében 4,5 liter

De még ezek a mennyiségek sem elegendőek, ha kánikulában, vagy erős fizikai tevékenység, például sport révén átlagon felüli folyadékvesztésnek vagyunk kitéve.

Megkockáztatom a következő gondolatot:Ha mi, felnőttek sem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi folyadékra lenne szükségünk, ugyan miképpen tudnánk gyermekünknek segíteni abban, hogy ne száradjon ki egészsége kertecskéje? Mint említettem, egy gyermek szervezete jóval több vizet igényel, mint egy felnőtt emberé.

Következmények

Egészségünk nagyon megsínyli a megfelelő ápolás, gondozás hiányosságait.

És eddig még csak a vízről beszéltem.

Állítsunk szembe két adatot:

• Az emberi szervezet alkalmas lenne arra, hogy 120-140 évig teljes egészségben működjön.

• A ma remélhető átlagos élettartam 70-75 év.

Látható, hogy az emberi szervezet a megfelelő ápolás, gondozás hiányában mintegy kétszeresére felgyorsult tempóban öregszik.

Ha Te tíz perce olvasgatod ezt a könyvecskét, akkor ez idő alatt húsz percnyit öregedett a szervezeted.

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!