Lássunk tisztán az energiaitalok veszélyeivel kapcsolatban

Bár energiaitaloknak nevezik őket, valójában nem adnak energiát olyan értelemben, mint például a szénhidrátok. Az energiaitalok ehelyett élénkítő szert, azaz koffeint tartalmaznak.

A consumerlab.com (egy független terméktesztelő kutatócsoport) letesztelte, hogy egy-egy energiaital mennyi koffeint tartalmaz. Az érték 200-500 mg per 1,5 dl energiaital, márkától függően. Összehasonlításul ugyanennyi hagyományosan pörkölt kávéban kb. 40-50 mg koffein van. Tehát egy energiaitalban ötször vagy akár tízszer annyi koffein van. Persze még azt is hozzá kell adnunk, hogy az energiaitalok nem 1,5 decis kiszerelésben vannak, hanem általában 3-5 dl közöttiben. Tehát egy doboz energiaital koffeintartalma hússzor nagyobb, mintha innánk egy csésze kávét.

A probléma ezzel még az, hogy ilyenkor a koffeint hirtelen nagy dózisban juttatjuk a szervezetbe, ami erős izgatószerként hat.

Hogy miért aggasztana ez engem?

Mert a koffein egy drog. És ahogy a szervezet hozzászokik, egyre több kell belőle, hogy elérje a kívánt stimuláló hatást. A túl sok koffeinnek pedig számos nemkívánatos mellékhatása van. A Mayo Klinika jelentése szerint, már napi 500-600 mg koffein bevitele képes kiváltani álmatlanságot, nyugtalanságot, feszültséget, gyomor problémákat, felgyorsult szívdobogást és izomrángásokat.

A legelszomorítóbb, hogy ma már rengeteg gyermek és fiatal iszik energiaitalt, mert ez valami menő dologként van beállítva. Egy Amerikában végzett felmérés szerint a gyerekek 73%-a fogyaszt rendszeresen koffeint. Egy ausztrál tanulmány szerint pedig már 250 ml energiaital fogyasztása képes szorongást kiváltani egy fiatalból.

A koffeinfüggőség másik következménye, hogy elvonása a következő tüneteket hozhatja: fejfájás, fáradtság, szorongás, idegesség, depressziós hangulat, koncentrálási nehézségek.

Azt is jó tudni, hogy az energiaitalokban található koffein nem természetes, mint a kávéban. Kínában, gyógyszergyárakban fehér por formájában gyártják a mesterséges koffeint. Ez kerül az energiaitalokba, a kólába és más koffeines üdítőkbe.

Sajnos az energiaitalok reklámjainak fő célközönsége a fiatalság és ez az üdítőipar leggyorsabban fejlődő szegmense az utóbbi években. A szabályozások is igen lazák ezzel kapcsolatban, a gyártóknak fel sem kell tüntetni a dobozon, hogy a készítmény mennyi koffeint tartalmaz.

Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!

energiaital


Rengeteg cukor az energiaitalokban

Az energiaitalokban általában rengeteg cukor van, néhányukban akár 10 teáskanálnyi is. A folyékony cukor a szilárdnál lényegesen sokkolóbb a szervezet számára, mert gyorsabban felszívódik. Elhízáshoz, fogszuvasodáshoz, a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez vezet. Ezenfelül a cukor önmagában is képes függőséget okozni.

Ha a választásunk cukormentes energiaitalra esett, akkor sem jártunk jobban, mert ezek az energiaitalok számtalan mesterséges édesítőt tartalmazhatnak. Tudományos körökben állandó viták vannak ezeknek az anyagoknak a biztonságosságával kapcsolatban, különösen az aszpartam körüli, elég ijesztő eredményekkel lezárult kutatások adnak okot komoly aggodalomra.

Az energiaital savasító hatása

Ezekben az italokban található különböző savak elősegítik a fogak sárgulást és rothadását, veszélyeztetik a gyomrot, gyomorfekélyt, csontritkulást okoznak és felborítják a test egészséges sav-lúg egyensúlyát.

Általában azok, akik sok energiaitalt isznak, kevés tiszta vizet fogyasztanak. Az egyik legnagyobb baj az energiaitalokkal, hogy tiszta víz helyett ezt isszák a szomjúság ellen.

Nem csoda, hogy néhány országban már betiltották az energiaitalok forgalmazást. Figyeljünk oda, hogy gyermekünk ne szokjon rá, ha pedig már rászokott, próbáljuk lebeszélni róla!

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!