Vajon biztonságosak a határértékek?

A vízművek becsületesen próbálja elvégezni a törvény által rá rótt munkát. A törvényben előírt határértékeket kisebb nagyobb sikerrel igyekeznek betartani, bár vannak olyan problémák, mint például az arzén határérték átlépésének kérdése, ami uniós csatlakozásunk óta nem lett megoldva és kb. 1.3 millió embert érint országszerte.

Ha netán még mélyebbre ásna, akkor persze azt is szeretné megtudni, hogy kik, mikor és hogyan határozzák meg ezeket a határértékeket, amelyek nagymértékben befolyásolják egészségét?

Érdemes tudnia, hogy ezek a határértékek országról országra másképp alakulnak és persze az Európai Unió is próbál elfogadtatni egy egységes szabványt a tagországaiban. Ebben sajnos már lassan 10 éve „elvérezünk”, ha az előkészületeket is beleszámítjuk, a túl magas arzén, bór, fluorid, nitrit, ammónium tartalmú vizeinkkel. 10 titok

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Azt is fontos tudnia, hogy a szabványok egységesítését miképp oldják meg. Ha például egyes országokban magas egy bizonyos vegyi anyag szintje a vízben, a másikban meg nagyon alacsony, akkor egymáshoz igazítják ezeket a határértékeket.

vízmegoldás vízszűrő készülék

Ez talán hihetetlen, de íme, itt következik rá egy példa: Ausztriában a nitrát határértéke korábban 100 mg/liter volt, (azaz: egytized gramm nitrát literenként) nálunk pedig 20 mg/liter. Így, hogy egységesítsenek, az egész Európai Unióban 50 mg/liter lett a határérték, ami a hazai határértékünket két és félszeresére emelte.

Ezzel kapcsolatban az embernek máris bizalmatlansága támad, felmerül a kérdés, hogy ezek a határértékek vajon valóban a mi egészségünkhöz lettek igazítva? Vagy inkább az a módszer, hogyha nem lehet megoldani a problémát, akkor változtassunk a határértéken és nyugtassuk meg az embereket: „Emberek: nézzék, a víz minden törvény által előírt teszten átment!”

Sokszor ezek a kényszer megoldások arra vezethetőek vissza, hogy a technológia, amit be kellene vezetni ahhoz, hogy a kérdés megoldódjon, túl költséges és egyszerűen nem kerül rá sor. A magasabb határérték bevezetésével viszont már nincs is többé probléma, legalábbis papíron. Ezen felül azonnal lehet hangoztatni, hogy a víz megfelelő!

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!