A kávé hatása a vízfogyasztásra – mennyit igyunk, ha kávézunk?

A kávé enyhe vízhajtó hatással rendelkezik a benne található koffein miatt.

Mit jelet ez?

Azt, hogy ha kávét iszunk utána vizelet fog ürülni a veséből. Más szóval, a kávé megakadályozza, hogy a testben felszívódjon a víz. A vese feladata, hogy szabályozza a test só- és vízháztartását. Ezt azzal teszi, hogy a felesleges vizet vagy sót a vizeleten keresztül kiengedi a testből és így fenntartja az egyensúlyi helyzetet.

De mi van akkor, ha kávé lép be a testbe?

A kávéban található koffein hatással van a hormonrendszerre, például növeli az adrenalinszintet, melynek hatásra fokozódik a szívműködés, az elme élesebb lesz és több energiát érzünk a testünkben.

kávé dehidratál

A koffein több más hormont is befolyásol, köztük az úgynevezett ADH-t. Az ADH, vagyis antidiuretikus hormon feladata, hogy elérje, hogy a vese visszatartsa a vizet, ha a szervezetnek szüksége van rá. Tehát a koffein megakadályozza az ADH termelődést, ami hatására a vese ki fogja magából engedni a vizet. Így a koffein, még ha enyhe mértékben is, de beleszól a test vízháztartásába a hormonrendszeren keresztül.

Az, hogy egészséges-e a kávé vagy nem elég ellentmondásos terület. Rengeteg tanulmány szól a kávé mellet és rengeteg ellene is. A test bizonyos funkcióira pozitívan hat, bizonyosra pedig negatívan. A kutatók azt ajánlják napi 2-3 kávénál ne fogyasszunk többet.

A test vízháztartásába tehát beleszól a kávé. Szóval, ha kávézunk akkor ezt vegyük figyelembe.

Hogyan tudom megállapítani, hogy mennyire szól bele az én vízháztartásomba?

Először is fontos, hogy mennyi kávéról van szó. Egy kávéban 80-150 mg koffein van, aminek gyenge vízhajtó hatása van. Hogy kinél mennyire, az személyenként változik. Attól is függ, hogy eszpresszót iszol vagy americano-t vagy tejeskávét, hiszen egy eszpresszóban sokkal kevesebb a víz, tehát majd utána jobban kell figyelni a víz pótlására, mint egy americano estében.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Attól is függ, hogy milyen erős a kávé és hogy a tested mennyire tolerálja a koffeint és mennyire vagy hozzászokva. Kutatások kimutatták, ha valaki rászokott a kávéra, akkor a vízhajtó hatása már nem olyan erős nála, mint valakinél, aki ritkán vesz csak magához koffeint.

Amit tudsz tenni, hogy megfigyeled, hogy ha kávét iszol, mennyire kell utána menned pisilni. Ha azt veszed észre, hogy szinte azonnal, akkor láthatod, hogy kihajtotta belőled a vizet. Pótold ennek megfelelően.

Vízmegoldás vízszűrő

Mennyi az annyi?

Ez tényleg egyéntől függ, meg attól, hogy milyen kávét iszunk és hogy a tested hogyan reagál a koffeinre, ami mindenkinél más.

De, mint egy általános szabály, azt betarthatod, hogy minden elfogyasztott csésze kávé után iszol egy pohár vizet.

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!