Miért fontos az elektrolitok folyamatos pótlása

Tudjuk, hogy az emberi test több mint 60%-a víz. De azt már kevesebben tudják, hogy ez valójában nem csak víz, hanem rengeteg ion található benne, amit elektrolitoknak nevezünk.

Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok olyan anyagok, amelyek vízzel keveredve áramot vezetnek. Ezek szabályozzák az ideg- és izomfunkciókat, hidratálják a testet, egyensúlyozzák a vér savasságát és a vérnyomását, valamint segítik a sérült szövetek újjáépítését.

Az izmokat és idegsejteket néha a test "elektromos szövetének" nevezik, mert az izomok és idegsejtek működése az elektrolitok mozgásától függ a test folyadékaiban.

Az emberi testben található 7 fő elektrolit

• nátrium
• kálium
• kalcium
• hidrogén-karbonát
• magnézium
• klorid
• foszfát

Például egy izomnak kalciumra, nátriumra és káliumra van szüksége. Ha ezek az anyagok nincsenek egyensúlyban, akkor akár izomgyengeséghez vagy túlzott összehúzódáshoz vezethetnek.

A szív-, izom- és idegsejtek elektrolitokat használnak arra, hogy elektromos impulzusokat szállítsanak más sejtekbe.

Az elektrolit egy olyan anyag tehát, amely vízben oldva vezeti az áramot. Ez számos testfunkcióhoz elengedhetetlenek.

Az elektrolitok kölcsönhatásba lépnek egymással és a szövetekkel az idegekben, az izmokban és a sejtekben. A különböző elektrolitok egyensúlya létfontosságú a test egészséges működéséhez.

Tények az elektrolitokról

• Az elektrolitok létfontosságúak az emberi test normál működéséhez.

• A gyümölcsök és zöldségek jó elektrolitok források.

• A leggyakoribb elektrolitok közé tartozik a nátrium, a kálium, a kalcium és magnézium.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Egyensúlyhiány

Ha a vérben lévő elektrolit szint túl magas vagy túl alacsony, az egyensúlyhiányhoz vezethet. Az elektrolitszintek a testben lévő vízszinthez és egyéb tényezőkhöz képest változhatnak.

A fontos elektrolitok sport közben vagy a nyári melegben távoznak az izzadtsággal, beleértve a nátriumot és a káliumot. A koncentrációt befolyásolhatja a gyors folyadékvesztés, például hasmenés vagy hányás is.

Ezeket az elektrolitokat pótolni kell az egészséges szint fenntartása érdekében. A vesék és bizonyos hormonok szabályozzák minden egyes elektrolit koncentrációját. Ha egy anyag szintje túl magas, a vesék kiszűrik a testből, és a különböző hormonok pedig kiegyensúlyozzák a szinteket.

elektrolitok

Ajánlott elektrolit bevitel

Ha az elektrolit szintje túl alacsony, akkor fontos az olyan élelmiszerek választása, amelyek nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak.

A táplálékkiegészítők is alkalmasak az alacsony elektrolit szint kezelésére.

A leggyakoribb elektrolitok normál bevitele a következő:

• nátrium: 1500 mg (50 év felett 1300 mg, 70 év felett pedig 1200 mg)
• kálium: 4700 mg
• kalcium: 1000 mg (50 év felett 1200 mg)
• magnézium: 320 mg férfiaknak, 420 mg nőknek
• klorid: 2300 mg (50 év felett 2000 mg, 70 év felett pedig 1800 mg)

Az elektrolitok az emberi test létfontosságú részét képezik, és az egyensúlyhiány hatással lehet a szervezet működésére.

Ha gyengének érzed magad, elektrolit hiány is lehet az oka.

Az intenzív edzés után vagy a nyári melegben az elektrolitok rendszeres fogyasztása ajánlott, mialatt ügyelsz arra is, hogy mindig hidratált legyél.

Vízmegoldás vízszűrő

Hogyan készíts házi elektrolit italt

Tiszta vízhez ezeket tudod keverni: kókuszvíz, nyers méz, frissen facsart vagy préselt zöldség vagy gyümölcs lé, só, almaecet.

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!