Mik azok az elektrolitok? Mik az elektrolitok szerepe a szervezetben?

Az elektrolitok a testfolyadékban található ásványi anyagok, amelyek elektromos töltéssel rendelkeznek és elengedhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. Az egészségünk érdekében fontos, hogy fenntartsunk egy pontos, állandó elektrolit egyensúlyt.

A vesék jelentős szerepet játszanak az elektrolit szint egy állandó értéken tartásában, mialatt a test változásokon megy keresztül.

Elektrolitok szerepe a szervezetben

Az elektrolitok egyik fő feladata, a folyadékszint egyensúlyban tartása a sejten belül és kívül. A sejt képes beállítani a saját folyadékszintjét az elektrolit koncentráció megváltoztatásával. Például a sejtben található elektrolitok mennyiségének növelése azt eredményezi, hogy sejtbe több folyadék áramlik be, míg a az elektrolit szint sejten belül csökkenése, a folyadék kiáramlását segíti. Ennek a folyamatnak a fenntartása elengedhetetlen az ideg- és izomfunkciókhoz, a sejtek hidratációjához és a test megfelelő pH értékének a biztosításához. A folyadék ki- és beáramlásával jutnak be a tápanyagok a sejtbe és ürülnek ki belőle a salakanyagok. Ha az elektrolit szint nincs rendben a szervezetben, akkor a sejtek éheznek vagy salakanyagokkal telnek meg.

Az elektrolitok másik fontos feladata, hogy elektromos impulzusokat továbbítanak a sejtek között, ami lehetővé teszi az izomösszehúzódásokat és az idegi impulzusok átvitelét két sejt között.

A testünkben leggyakrabban előforduló elektrolitok: a kalcium, nátrium, kálium, foszfát, klorid és magnézium. Ezeknek az elektrolitoknak a feladatai az alábbiak:

elektrolitok

Kalcium: a leggyakoribb elektrolit a testben. A kalcium 99%-a a fogakban és a csontokban található, és ezeket erősíti. Továbbá az izomösszehúzódások, az idegek, a véralvadás és a szívműködés szempontjából is fontos.

Nátrium: a fő kation (pozitív töltésű ion) a sejten kívül. Szabályozza a víz mennyiségét az egész testben és fontos szerepet játszik az idegi jelátvitelben.

Kálium: a fő kation (pozitív töltésű ion) a sejten belül. A kálium elengedhetetlen a szív, a vesék, az izmok, az idegek és az emésztőrendszer helyes működéséhez.

Foszfát: egy ember testsúlyának 1%-át teszi ki. Nagy része a csontokban és a fogakban található, ahol a képződésüket határozza meg. Emellett fontos szerepet játszik a szénhidrát és a zsír lebontásában is. A szövetek és a sejtek gyógyításáért, fenntartásáért és fejlődéséért felelős fehérjék előállítását is segíti.

Klorid: a fő anion (negatív töltésű ion) a sejten kívül. A klorid elengedhetetlen a test folyadékegyensúlyának és a sav-bázis egyensúlyának a fenntartásához.

Magnézium: a negyedik leggyakoribb ásványi anyag a testben. A testben található magnézium fele a csontokban van, a másik fele pedig főleg a szövetek és a belső szervek sejtjeiben. A magnézium több, mint 300 biokémiai reakcióhoz szükséges a testben. Segít fenntartani a normális izom- és idegfunkciókat, valamint az állandó szívritmust, támogatja az immunrendszert és erősíti a csontokat. Emellett szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást és az energia metabolizmust.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Elektrolit egyensúlyhiány

Egy elektrolit egyensúlyhiány a testben lévő elektrolit túltermelődés vagy hiány következtében fejlődhet ki. A kiváltó okai lehetnek:

• vízveszteség hányás, hasmenés, vagy láz miatt
• vízveszteség fokozott izzadás sport tevékenység vagy meleg időjárás miatt
• helytelen, asványi anyagokban szegény táplálkozás miatt
• felszívódási zavarok: gyomor problémák miatt nem szívódnak fel az elektrolitok
• hormonális- vagy endokrin zavar
• vese elégtelenség
• gyógyszeres kezelés: kemoterápia, gyógyszerek, antibiotikumok szedése miatt

Az elektrolittal összefüggő egészségügyi problémák fő kiváltó oka, ha a nátrium-, kálium- vagy kalciumszint nem megfelelő. Az elektrolit egyensúlyhiány leggyakoribb típusa a magas nátriumszint.

Antioxidánsok

Az elektrolit egyensúlyhiány kezelése

Az egyensúlyhiány kezelésének formája főleg a kiváltó októl és a kiváltó elektrolit fajtájától függ. A kezelés magában foglalja a következőket:

Étrendbeli változtatások

Az elektrolit egyensúlyhiány leghatásosabb kezelése a táplálék változtatása. Például a krumpli, a banán vagy az avokádó növeli a káliumszintet. Több leveleszöldség fogyasztásától pedig megemelkedik a magnéziumszint. A több zeller és joghurt bevitel jelentősen növeli a nátrium- és a kalciumszintet. Illetve táplálékkiegészítők fogyasztásával is növelhetjük az elektrolitok bevitelét.

Összefoglalva

Az egészségünk érdekében elengedhetetlen, hogy a folyadékvesztés vagy a szegényes étrend következtében elveszett elektrolitokat pótoljuk. Az étrend mellett még fontos a megfelelő folyadékbevitel is.

vízmegoldás vízszűrő készülék

Forrás: symptomfind.com

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!