A dehidratáció az időseket sokkal jobban veszélyezteti

Azoknak, akik idősekről gondoskodnak, a dehidratáció megakadályozása, jeleinek felismerése és kezelése rendkívül fontos. A hirtelen változás a test vízkészleteiben gyakran dehidratációhoz vezet és azok a fizikai változások, amik az öregedéssel eleve járnak, különösen növelik a dehidratáció kockázatát.

A veszélyt az jelenti, hogy ők egyszerűen nem tudnak a dehidratált állapotukról, ami még súlyosabb következményekhez vezethet.

Janet Mentes író egy tanulmányban arról számolt be, hogy az általa vizsgált öregek otthonában az idősek 31%-a dehidratált volt. Ugyanebben a tanulmányban továbbá megemlíti, hogy a vizsgált idősek 48%-a bevallotta, hogy kórházi kezelésük alkalmával a dehidratáció tünetei voltak észlelhetőek náluk.

Dehidratáció: az ok és az egészségügyi kockázat

A dehidratáció oka a nem elegendő víz bevitele, de más okokból kifolyólag is létrejöhet, mint gyógyszer mellékhatások, hasmenés, túlzott izzadás, vérveszteség és betegségek, mint cukorbetegség miatt is. Az öregedéssel az ember egyre jobban elveszti a szomjúság érzékelését és fokozatosan veszti el a test vízháztartásának szabályzási képességét is.

Az öregek nem érzékelik túl jól a szomjúságot

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a szomjúság érzékelő képességünk korunk előrehaladásával egyre jobban eltompul. Ennek eredménye, hogy az idősebbek nem annyira érzik a szomjúságot, mint a fiatalok. Mivel eleve nem szomjasak, ez megnöveli annak esélyét, hogy kevesebb vizet fogyasztanak, ami pedig dehidratációhoz vezet.

Ha kevesebb a folyadék a testben, a vese funkciók is csökkenek

A test az öregedéssel vizet veszít. 40 éves korig a test víz aránya a súlyhoz képest körülbelül 60% a férfiakban és 52% a nőkben. (A magasabb érték a több izom és a kevesebb testzsír miatt van a férfiaknál, az izmok ugyanis több vizet tartalmaznak, mint a zsír.) 60 év felett ez az arány férfiaknál 50%-ra, a nőknél pedig 46%-ra csökken. A csökkenés oka, hogy az izmok tömege csökken, a zsíroké pedig növekszik.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

Ehhez még hozzáadódik, hogy a vese azon képessége, hogy a mérgeket eltávolítsa a vérből az öregkor előrehaladtával romlik. Ez azt jelenti, hogy a vese már nem olyan hatékony, hogy a vizeletet kevesebb vízbe koncentrálja és ezért az idős emberek egyszerűen már pisiléssel is több vizet vesztenek, mint a fiatalok.

öreg emberek vízigénye

Ha a dehidratáció nem felfedezett és nem kezelt, az egészségre gyakorolt következmények jelentősek, beleértve a csökkent vagy elvesztett tudatot, gyors, de gyenge pulzust és alacsony vérnyomást is. Ha a re-hidratáció nem kezdődik meg időben, akkor a szituáció az életet fenyegetővé válhat.

Ismerd fel a tüneteket

Azoknak az idős embereknek, akik önmagukról gondoskodnak, vagy azoknak, akik idősekről gondoskodnak, a következő tünetekkel kell tisztában lenniük.

Gyenge dehidratáció:
 • száraz száj, száraz nyelv és sűrű nyál
 • vizelési nehézségek, csak kevés és sötét színű vizelet távozik kis mennyiségben
 • görcsök a végtagokban
 • fejfájás
 • sírás kevés könnyel
 • álmosság és irritáltság érzése
Súlyosabb dehidratáció esetén:
 • alacsony vérnyomás
 • görcsök
 • súlyos izomgörcsök, izomrángások a végtagokban, a hátban és a gyomorban
 • hasi felfúvódás
 • gyors de gyenge pulzus
 • száraz, besüllyedt szemek, kevés könny
 • ráncos bőr, rugalmasság nélkül
 • szapora légzés

Idős embereket gondozóknak figyelniük kell arra, hogy az idős embertől karnyújtásnyira mindig legyen elhelyezve friss ivóvíz. Bátorítsuk őket sűrűn az ivásra.

Forrás: wwww.parentgiving.com
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!