Miért tiltaná meg egy orvos a gyerekeknek a cukorfogyasztást

Amikor Dr. Robert Lustig arról beszél, hogy a cukor elleni küzdelem az élet és halál kérdése, nem túloz. Még csak nem is elriasztani akar. Őszintén szól.

Első kézből tudja az igazságot. Minden nap tanúja a Kaliforniai Egyetem San Francisco-i Orvosi Központ (UCSF) gyermekgyógyászat endokrinológusaként (belső elválasztású mirigyek betegségeivel foglalkozó orvos).

Gyermekgyógyászként Dr. Lustig - aki a non-profit Felelős Táplálkozástudományi Intézet elnöke is - anyagcserezavarokkal diagnosztizált gyermekeket kezel. Ezek a rendellenességek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség és a zsíros májbetegség, nem voltak elterjedve fiatalok körében egy generációval ezelőtt.

Mi az oka annak, hogy ezek a betegségek már nem csak a felnőtteket veszélyeztetik? A válasz nagyon egyszerű, mondja Dr. Lustig: a cukor.

"Napjainkban a feldolgozott élelmiszerek legnagyobb problémája a túl sok cukor, és a bolti termékek nagyon nagy százaléka hozzáadott cukrot tartalmaz, mert az élelmiszeripar tudja, hogy így jobban megveszik az emberek. A cukor a táplálkozásunk legnagyobb problémája."

"Az is a probléma az, hogy az emberek nem tudják, mennyi cukor van az élelmiszerekben, az emberek még csak nem is ismerik a valódi és feldolgozott élelmiszerek közötti különbséget, mert a mai szülők, akik az 1980-as években nőttek fel, soha nem láttak valódi élelmiszert. Nem tudják, mi az. És ezt a tudást, azaz az információ hiányát adják át a gyermekeiknek. Ez az, aminek változnia kell."

"A gyümölcsben lévő molekuláris cukor pontosan ugyanaz, mint az üdítőkben lévő cukor. Nincs semmi különbség a molekulák szempontjából. Ami más, az a cukor mellett lévő tápanyagok, és az, ahogy ezek viselkednek a szervezetünkben" - mondja Dr. Lustig.

cukor

"Vegyünk például egy almát. Amikor egy almát természetes formában eszel, kétféle rostot fogyasztasz (oldható és oldhatatlan) a cukor mellett. Az oldhatatlan rost a vékonybél belsejében gélt képez, és egy másodlagos gátat hoz létre, amely meggátolja a bélből a cukor felszívódását a véráramba. Az oldhatatlan rost csökkenti a májba kerülő cukor mennyiségét. Megvédi a májat a felesleges cukortól. Ha túl sok cukrot fogyasztunk a feldolgozott élelmiszerekből, mint például az üdítők, a gabonapehely vagy a cukrozott édesített joghurt, akkor nincs védőrostunk. A májat túlterheli a szállítandó cukor mennyisége. A felesleg zsírrá alakul, és idővel a zsír kicsapódhat. Az eredmény alkoholmentes zsírmájbetegség, és ez az előjele a 2-es típusú cukorbetegségnek."

"Az elmúlt tíz évben összeállt a kép azzal kapcsolatban, hogyan alakul ki az elhízás és azok a betegségek, amelyeket anyagcsere szindrómának nevezünk és a cukorral kezdődik." - magyarázza az orvos.

Vízmegoldás vízszűrő

Egy gyermekgyógyászati elhízási programban, amelyet Dr. Lustig vezet, az elhízott gyermekek száma nagyon magas és egyre jobban növekszik. "Ezek a gyerekek már egyre fiatalabb és fiatalabb korban érkeznek. Most a legtöbb ember azt gondolja, hogy az gyerekek elhízásának az oka ők maguk, vagy a szüleik. De elhízott hat hónaposokat is látunk, tényleg vannak elhízott újszülöttek" - mondja Dr. Lustig –

"A fruktózmolekulák (a cukor egy komponense) a májban metabolizálódnak, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogyan az alkohol bomlik le a májban. Az alkohol egy ismert addiktív anyag. Ugyanez vonatkozik a cukorra is" - magyarázza tovább.

Tudj meg többet a kókuszolaj hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

A cukor pontosan ugyanazt teszi, mint az alkohol. A szervezet ugyanúgy kezeli. A cukor a gyermek alkoholja, éppen ezért a szenvednek a gyermekek az alkohol okozta betegségekben - 2-es típusú cukorbetegség és a zsírmájbetegség - alkohol nélkül.

Lustig megjegyzi, hogy az alkoholmentes zsíros májbetegség, amelyet 1980-ig nem ismertek el betegségnek, mostantól az összes amerikai 30%-át érinti. A gyermekek 13%-át. A zsíros májbetegség az elhízott gyermekeknél 38%-nál jelen van, és az amerikai gyermekek egyharmada elhízott. "Járványról akarsz beszélni? Ez járvány" - mondja.

Forrás: Healthline

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!