11 ok miért nem jó neked a cukor

Mi a cukor? A cukor nem más, mint kristály formájú szénhidrát, amitől az ételnek édes íze lesz. Sokféle cukor létezik: a glükóz (közismertebb nevén szőlőcukor) és a fruktóz például természetes formában a gyümölcsökben fordul elő.

Vagy ott van például a tejben található laktóz, azaz tejcukor, amit mindenki ismer.

Aztán szacharóz, a jól ismert kristálycukor. A szacharózt cukorrépából vagy cukornádból lehet előállítani.

Szóval a glükóz, fruktóz és laktóz természetes formában előfordul gyümölcsökben, zöldégekben, tejtermékekben és más élelmiszerekben.

Viszont van egy olyan fogalom, hogy „hozzáadott cukor”, ami azt a cukrot jelenti, amit az élelmiszerhez adnak, hogy feljavítsák ízét.

Ez lehet répa- vagy nádcukor, mesterséges ízesítő, kukorica szirup, karamell és még sorolhatnánk vég nélkül a cukor élelmiszeriparban használt különböző fajtáit.

Tudjuk, hogy cukor van a sütiben, kekszekben, csokoládéban, gyümölcs joghurtokban, üdítő italokban, de kevesen tudják, hogy olyan alapvető élelmiszerekhez is adnak már cukrot, mint a kenyér vagy a felvágott.

cukor kóla

Minden közül az üdítők a legveszélyesebbek. Például egy fél literes kóla 14 kockacukrot tartalmaz. Ami jóval a duplája egy nő napi megengedett maximum cukormennyiségének.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Kutatók felfedezték viszont, hogy a népbetegségként terjedő elhízás, cukorbetegség, érrendszeri panaszok és rák mögött is nagy valószínőséggel a társadalom drasztikusan megemelkedett cukorfogyasztása áll.

Nézzünk meg 11 okot, hogy a túlzott cukorfogyasztás, miért nem jó neked.

1. Elhízást okoz

Világszinten egyre több az elhízott ember. Ezért főleg a cukros ételek és italok tehetők felelőssé.

Nem csak az a baja a cukorral, hogy eleve hizlal, hanem a cukorban található fruktóz növeli az étvágyat és arra sarkall, hogy még többet egyél.

Illetve a cukor még ellenállóvá tesz egy olyan fontos hormonnal szemben, mint a leptin, aminek a termelődésé jelzi a testnek, ha már jóllakott és abba kellene hagynia az evést. Akik sok cukrot fogyasztanak nem veszik észre, hogy nem kellene már többet enniük, mert jól laktak.

2. A máj elzsírosodását okozza

A magas fruktózfogyasztást összefüggésbe hozták a máj elzsírosodásnak problémájával. A glükózt és más fajta cukrokat képesek a sejtek is lebontani, de a fruktózt csak a máj tudja lebontani. A máj a fruktózt energiává alakítja, vagy ha nincs szüksége rá, akkor tárolni fogja. Viszont ebből a cukorból csak bizonyos mennyiséget tud raktározni, ami felesleges azt zsírrá alakítja át.

Ha sok cukrot fogyasztunk, akkor a máj elzsírosodik.

cukor miért nem jó

3. Növeli a cukorbetegség kockázatát

A cukorbetegek száma az elmúlt 30 évben majdnem megduplázódott világszinten. A cukorfogyasztás és a cukorbetegség kialakulása között közvetlen összefüggést találhatunk. Az elhízás is nagyban növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A tartós magas cukorfogyasztás miatt ellenállóvá válunk az inzulin nevű hormon termelődésre, amit a hasnyálmirigy azért állít elő, hogy szabályozza a vércukorszintet.

Ha pedig a szervezet nem reagál többé az inzulinra, akkor megemelkedik a vércukorszint és ez hosszútávon cukorbetegség kialakulásához vezet.

4. Növel a szívbetegségek kockázatát

A magas cukor fogyasztást összefüggésbe hozták szívbetegesek kialakulásával is. Mivel a magas cukorfogyasztás elhízáshoz, gyulladáshoz, magas triglicerid szinthez (táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsír raktárai is főként ezekből épülnek fel), vércukorszintet és vérnyomást okoz – és ezek mind növelik a szívbetegségek kockázatát.

Illetve a sok cukorfogyasztás, különösképpen a cukros üdítők fogyasztása még összefüggésben áll az érelmeszedéssel is, ami a vérerekben leülepedett zsírlerakódások miatt jön létre.

5. Zsíros, pattanásos, aknés bőrt okoz

Az olyan ételek, amik emelik a vércukor és inzulinszintet, azok egyben az androgén nevű hormon (férfias tulajdonságokért felelős hormon) termelődésére, zsírtermelődésre és gyulladásra is hatással vannak. Ezek pedig lehetnek egy zsíros, pattanásos rosszabb esetben aknés bőr kiváltó okai is egyben. Ha abbahagyjuk a cukorfogyasztást, a gyulladások hajlamosak eltűnni és a bőr természetes állapota helyreáll.

6. Növelheti a rák kialakulásának kockázatát

A túl sok cukorfogyasztás megemelheti bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Azt már tudjuk, hogy a cukor elhízáshoz vezet és az elhízás is összefüggésben van bizonyos rákfajták kialakulásnak kockázatával.

Az inzulinnal szembeni ellenállóság is növeli a rák kialakulásának kockázatát, amit az előző pontban tárgyaltunk.

A cukor gyulladások kialakulást okozhatja, ami ugyancsak növeli a rák esélyét.

Vízmegoldás vízszűrő

7. Növeli a depresszió kialakulásnak lehetőségét is

Tudjuk, hogy a jó táplálkozás az ember jó hangulatára is hatással van. Viszont a magas cukorfogyasztás, akár depressziót is kiválthat. Kutatások azt találták, hogy a vércukorszint hirtelen ingadozása, a gyulladások, mind romboló hatással lehetnek a mentális egészségünkre.

8. Felgyorsítja a bőr öregedését

A ráncok előbb-utóbb megjelennek a korral együtt akármennyire egészségesek vagyunk is. Viszont a rossz ételek még jobban felgyorsíthatják ezt a folyamatot.

A cukor reakcióba lép a testedben található fehérjével és felgyorsítja a bőröd öregedését. Ha sok finomított szénhidrátot és cukrot eszel, akkor a bőröd sokkal gyorsabban fog öregedni. A cukor tönkreteszi a bőrödben található kollagént és elasztint, amik fontos fehérjék a bőr rugalmassága számra. Ha a bőr elveszti kollagén és elasztin tartalmát, akkor ráncos és megereszkedett lesz.

9. Növeli a sejtek öregedését

A kromoszómáid végén egy kis kupakszerű molekulahalmaz található, amit telomernek hívnak. Ezek a molekulák tartalmazzák részben a genetikai információdat.

Ezenkívül még egy olyan funkciót látnak el, hogy megakadályozzák a kromoszómák sérülését, és hogy összetapadjanak egymással.

Ahogy öregszel, ezek a telomerek egyre rövidülnek, ami a sejtek öregedését és egyre hiányosabb működést okozzák.

Ez egy normális folyamat, ami a korral jár, azonban az egészségtelen életmód felgyorsítja ezt a folyamatot.

Bizonyítást nyert, hogy a megnövekedett cukorfogyasztás a telomerek rövidüléséhez vezet, amik pedig a sejtek öregedését gyorsítják fel ezzel.

10. Elszívja az energiádat

Azok az ételek, amelyeknek magas a cukortartalmuk, hirtelen felnyomják a vércukor- és inzulinszintet, ami által megnövekszik a test energiája.

Azonban ez az energiaszint növekedés hamar tova is röppen.

Azok az ételek, amelyekben rengeteg cukor van, de kevés fehérje, rost és zsír, lehet, hogy gyors energialöketet adnak, de ezt ezután egy hirtelen esés követi. Ezek az fel és le ingadozások a test energiaszintjének állandó ugrálását okozzák.

Azért, hogy elkerüld ezt az energiaszint ingadozást, olyan szénhidrátokat válassz, amelyekben kevés a cukor és sok a rost. Ha a szénhidrátot fehérjével és zsírral kombinálod, akkor az egy jó módszer arra, hogy az energiaszinted stabilan tartsd.

Például alma egy marék mandulával kiváló nassolni való, arra hogy egyenletes energiszintünk legyen.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

11. Tönkreteszi a fogakat

A baktériumok cukorral táplálkoznak. Ha sok cukros ételt eszünk, a fogunkon lepedék képződik, ami megfelelő tápanyag a baktériumok számra. A baktériumok pedig savakat termelnek, ami pedig megmarja a fogzománcot. Ebből alakul ki a fogszuvasodás is.

Megengedett napi maximum cukormennyiség

A cukrot lehetőleg száműzzük az étrendükből vagy csökkentsük le drámaian a cukorfogyasztásunkat.

Maximum megengedett cukormennyiség napi szinten az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) ajánlásai szerint:

A nők naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak.

Férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!