Miért fontos az elektrolitok pótlása sportolás, edzés folyamán

Mint mindannyian tudjuk, fontos a hidratáció a hosszabb fizikai erőfeszítés, azaz sport során. Emellett valószínűleg hallottál már az elektrolitokról és az elektrolit egyensúlyáról is. De valójában tudod-e, hogy mik ezek és miért fontosak?

A víz az emberi test fő összetevője, amely a teljes tömegének 50-70%-át teszi ki. A testvíz a testsejteken belül és kívül helyezkedik el, és az élethez elengedhetetlen összetevőket tartalmazza, beleértve az elektrolitokat is.

Az elektrolit olyan anyag, amely folyadékban oldva pozitív vagy negatív töltésű részecskévé válik. A nátrium, a kálium, a kalcium, a klorid vagy a magnézium, az emberi testben található legfontosabb elektrolitok, és mindegyiknek igen meghatározott szerepe van.

Amikor a folyadék és az elektrolit egyensúlyának fenntartásáról beszélünk, akkor a szervezetben jelenlévő víz és elektrolitok közötti egyensúlyra gondolunk. Ez az egyensúly létfontosságú a sejtek túlélése szempontjából. A szervezet nagyon pontosan szabályozza az elektrolitok koncentrációját, hogy az anyagcsere optimálisan működjön.

Az elektrolitoknak négy fontos szerepe van

1. Segítik a szervezetünk hidratálását, és megelőzik a kiszáradást. Segítik a folyadék áramlását a sejtekbe és a sejtekből ki. Az áramlási folyamat látja el tápanyagokkal a sejteket és távolítja el a salakanyagokat.

2. Támogatják az idegrendszer működését. Az idegeknek elektrolitokra van szükségük a működésükhöz. Hozzájárulnak az egészséges szívritmushoz (főleg a kálium).

3. Befolyásolják a pH szintet. Az elektrolitok és a pH hatással vannak egymásra. Ha az elektrolit szint alacsony, akkor csökken a pH szint, és ha a pH alacsony, az szintén befolyásolja az elektrolitokat.

4. Végül, de nem utolsó sorban pedig hatással vannak az izmok összehúzódására és elernyedésére. Az elektrolitok hiányakor görcsöt vagy gyengeséget tapasztalhatunk. A megfelelő mennyiségű elektrolit jelenlétében az izmok nagyobb munkavégzésre képesek.

vízmegoldás vízszűrő készülék

Sport és elektrolitok

Amikor edzünk, a szervezet vizet és elektrolitokat veszít a verejtéken keresztül. Az izzadás intenzitása az éghajlat, a viselt ruházat, a gyakorolt sport típusa, intenzitása és időtartama szerint változó lehet. Általában a maximális izzadási sebesség 2-3 liter óránként. Egyénenként azonban az izzadság mennyisége és összetétele igen változó.

Ha edzés során nem pótoljuk az elvesztett folyadékot és elektrolitokat, akkor a teljesítményünk csökkenni fog.

Ha a folyadék és az elektrolit egyensúlya felborul, mert sportolás során túlzott mennyiségű vizet fogyasztasz anélkül, hogy pótolnád az izzadsággal elvesztett elektrolitokat, akkor a következő tüneteket tapasztalhatod: a fáradtság, izomgyengeség, izomrángások vagy görcsök, csökkent tudatosság, hányinger, hányás, zavartság, fejfájás, fáradtság.

Tehát intenzív fizikai aktivitás esetén, ami sok izzadást vált ki, ajánlott elektrolitokat tartalmazó italt választani, vagy ásványi anyagokban gazdag ételekkel kiegészíteni a hidratálást, ami segíti a víz-elektrolit egyensúly helyreállítását.

hidratacio elektrolitok

Azonnali megoldás az alacsony elektrolit szintre Elektromax elektrolit ital

Elektrolit italpor: egy olyan vízben oldódó italpor, ami tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen elektrolitokat.

Milyen előnyei vannak az eletrolit italpornak

- Egy komplett ásványi anyag ital, ami tökéletesen hidratál.

- Azonnal felszívódik, mivel nem kapszula vagy tabletta formában van.

- Nem tartalmaz cukrot (sztíviával van ízesítve).

- Azonnali hatással van a tested energiaszintjére.

- Növeli az állóképességedet és a sportteljesítményedet.

- Nyugtatja az idegeket, csökkenti a stressz érzését.

- Energizál és feltölti a sejteket.

- Hidratál és fiatalít.

- Támogatja az optimális izom és idegfunkciókat.

- Egy adagban 1000 mg kálium van, ami a az egyik legfontosabb, mégis legkevésbé fogyasztott elekrolit.

- Természetes energiaital koffein, adalékanyagok és cukor nélkül.

- 100%-os feloldódás.

- Kényelmes zacskós kiszerelésben, hogy bárhova magaddal tudd vinni.

- Nagyszerű narancsos-citromos íz.

elektromax elektrolit italpor

Nincs más dolgod, mint feloldani fél liter vízben és máris be tudod vinni a szervezeted számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.

Egy adag tartalmaz: 1000 mg káliumot, 120 mg magnéziumot, 75 mg kalciumot, ezenfelül vasat, cinket, rezet, mangánt, jódot és szelént.

A doboz tartalmaz: 30 adag italport

Ára: 6900 Ft
Tápanyag táblázat:

elektromax elektrolit italpor tápanyag táblázat
Összetevők: Kálium: kálium-citrát, étkezési sav: citromsav, Magnézium: magnézium-citrát, Kalcium: kalcium-laktát, természetes aroma, édesítőszer: szteviol-glikozidok, ásványi anyag keverék: maltodextrin, Vas: vas(II)-laktát, Cink: cink-szulfát, Réz: réz (II)-szulfát, Mangán: mangán-szulfát, Jód: kálium-jodid, Szelén: nátrium-szelenát, étkezési só, színezék: karotinok

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!