Az öregedés igazi oka – azaz, hogyan lassíthatod az öregedésed

Az öregedés igazi okai, a szabad gyökök és az oxidatív stressz

Az hosszú élet kutatók egyetértenek abban, hogy az öregedés elsődleges oka az oxidatív stressz, amit a szabad gyökök támadása okoz. A szabad gyökök instabil, igen reaktív részecskék, amelyek a az anyagcsere melléktermékei - ezt a későbbiekben részletesebben kifejtjük.

Az oxidáció és az öregedési folyamat

Megfigyelheted az oxidáció folyamatát, amikor félbevágsz egy almát és állni hagyod egy darabig, vagy amikor a vas elrozsdásodik. A tested öregedése is hasonló elven történik. Az öregedési folyamat az izomtónusok elvesztésében, a szövetek merevvé válásában és a bőr kiszáradásában, ráncosodásában mutatkozik meg.

Emellett csökken az egészséges sejtek száma. Minél több sejt sérül és pusztul el, annál kevésbé tud ellenállni a tested a szabad gyökök támadásának. Végül ez valamilyen betegségben nyilvánul meg.

Az oxidatív stressz degeneratív betegségekhez vezet

Az oxidatív stressz sok betegségnek lehet az oka, valamint gyengíti az immunrendszert és a tested fogékonyabb lesz a más tényezők által okozott betegségekre. Az oxidáció tovább ronthat meglévő állapotokat és lassítja a gyógyulási folyamatot. Az igazság az, hogy nincs olyan gyakori betegség, amit ne lehetne összefüggésbe hozni az oxidációs stresszel. Ebbe beletartozik az összes mai degeneratív betegség: rák, szívbetegségek, stroke, cukorbetegség, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, izomsorvadás, szürke hályog, reuma, ízületi gyulladás, asztma, vese rendellenesség, máj problémák, ínygyulladás stb.

Mivel a legtöbb betegség kiváltó oka az oxidáció, megfigyelhető, hogy bármely kialakult betegség azt jelzi, hogy a tested mely része vesztette el a harcot a szabad gyökök ellen.

Mik az öregedés környezeti okai?

Az oxidatív stressz forrásai körbevesznek téged. Az alábbi általános kategóriákra oszthatjuk őket:

- környezeti méreganyagok és szennyezés

- növényvédő szerek és gyomirtó szerek

- érzelmi stressz

- megerőltető testmozgás

- krónikus betegségek

- feldolgozott élelmiszerek és adalékanyagok

- krónikus gyulladás

- dohányzás

- a nap UV sugárzása

- elektromágneses sugárzás

Az antioxidáns hiány az öregedés egyik fő oka

Antioxidáns öregedés ellen

A degeneratív betegségek napjainkban növekvő aránya rámutat az antioxidáns hiány járványára.

Hogyan történt ez? Először is az emberi test akkor alakult ki, amikor sokkal több ételt fogyasztottak az emberek, mint most, főleg gyümölcsöket és zöldségeket és ez egy megerőltető életmóddal párosult. Ma egy viszonylag nyugodt életet élünk, kevésbé tápanyagdús ételeket fogyasztva. Ugyanakkor az oxidációs stressz aránya drámaian megnőtt, kifejezetten az utóbbi száz évben. Az emberi szervezetnek nem volt elég ideje a fejlődésre, hogy befogadja az újonnan kialakult stressz tényezőket. Biológusok szerint a testünk olyan, mint 40 000 évvel ezelőtt, viszont a környezetünk hihetetlen mértékben megváltozott.

Hogyan vesz részt a táplálkozásod az antioxidáns hiány kialakulásában?

Nem eszünk elég gyümölcsöt és zöldséget. Statisztikák azt mutatják, hogy csak nagyon kevés, főleg nyugati kultúrákban élő ember eszik hat vagy több friss gyümölcsöt vagy zöldséget egy nap, ami az ajánlott lenne. Ez az antioxidánsok legjobb forrása a táplálkozásban.

A túltápláltság a másik fő oka az öregedésnek. A szabad gyök termelés növekedésének másik tényezője az, hogy sokan több kalóriát fogyasztanak, mint amire szükségünk lenne. Az étel energiává alakításához oxigénre van szükség. Minél többet eszel, annál több oxigént használsz és annál több szabad gyök termelődik.

Ezt az elméletet egyértelműen bizonyítja az a számtalan "kalória-korlátozáson" alapuló diéta. Állatokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy hosszabb és boldogabb életünk lehet, ha tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk és 40-50%-kal kevesebb kalóriát. Ha kevesebb ételt emésztünk meg, kevesebb szabad gyököt termel a szervezetünk.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

Hogyan befolyásolja a nagyipari mezőgazdaság az öregedést?

A nagyipari mezőgazdaság kevesebb tápanyagot tartalmazó élelmiszerekhez vezet. A műtrágyák és növényvédő szerek egyre nagyobb mértékben történő alkalmazásának köszönhetően a modern termőföldeken sokkal hamarabb lehet learatni, mint régebben. Ez azt eredményezi, hogy a terménynek kevesebb ideje van a tápanyagok felvételére a talajból, és a műtrágyázás is gyakran megzavarja ezt.

A terméshozam növelése érdekében alkalmazott szelektív termesztés a tápanyag értékének a romlásához vezetett a gyakori zöldségeknél és gyümölcsöknél. Kimutatták, hogy egy átlagos, bármely szupermarketben kapható zöldség 5-40%-kal kevesebb ásványi anyagot (magnéziumot, vasat, kalciumot és cinket) tartalmaz, mint ugyanaz a termény 50 évvel ezelőtt.

Az organikus élelmiszereknek sokkal magasabb a tápanyagtartalmuk. A Journal of Applied Nutrition cikkére hivatkozva az organikusan termelt gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalma jelentősen nagyobb, mint a hagyományos termékeké: “Organikusan termesztett almát, gabonát, kukoricát, krumplit és körtét vizsgáltak két éven keresztül és 63%-kal több kalciumot, 73%-kal több vasat, 118%-kal több magnéziumot, 178%-kal több molibdént, 91%-kal több foszfort, 125%-kal több káliumot és 60%-kal több cinket tartalmaztak, mint a nagyiparilag termesztett termények.

Mennyivel járulnak hozzá a gének az öregedéshez?

A gének csak kis szerepet játszanak az öregedés folyamatában. Az örökölt génekben meg van határozva pár képességed, amelyek segítenek megvédeni az oxidatív stressztől. Minden egyes emberi test különböző kapacitással termeli az antioxidáns enzimeket, amelyek kivédik a szabad gyökök támadását. Ez az egyik magyarázata annak, hogy miért szenved több családtag is ugyanabban a betegségben. Az öregedés ütemét a gének csak 10-20%-ban befolyásolják. A többi a táplálkozásodon és az életmódodon múlik. Tehát az öregedési tényezőket nagyrészt te alakítod magadnak.

Az antioxidánsok ki tudják játszani a genetikát. Habár a veled született génekkel nem tudsz mit kezdeni, a szükséges antioxidánsok bevitelével segítheted a szervezetedet az örökölt betegségek elleni védekezésben. Láthatod, hogy az antioxidánsok képesek irányítani a gének viselkedését, pontosabban képesek a a jó géneket bekapcsolni és a rosszakat ki!

Forrás: Antioxidants for Health and Longevity
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!