Hogyan működnek az antioxidánsok?

Sokat hallhatsz mostanában az antioxidánsokról és az egészségre gyakorolt hatásaikról, de biztos felmerült már benned is a kérdés, hogy mit is csinálnak pontosan vagy hogyan működnek?

Ha végül választ kapsz a kérdéseidre, meg fogod érteni, hogy miért olyan fontosak annak érdekében, hogy fiatal és egészséges maradj.

Mik is azok az antioxidánsok? Az antioxidáns kifejezés a vitaminokra, ásványi anyagokra, fitonutriensekre (növényeknek azok a szerves alkotóelemei, melyek kedvező hatással vannak az egészségre, „phito” görög szó, jelentése „növény”) és más természetes összetevőkre vonatkozik, amelyek megvédik a szervezetet a romboló szabad gyök molekuláktól. A szabad gyökök erősen reaktív részecskék, az anyagcsere normális melléktermékei. Ezekről a későbbiekben írunk majd.

Hogyan működnek az antioxidánsok a növényekben? A növények - beleértve a zöldségeket és a gyümölcsöket – ezeket az anyagokat használják, hogy megvédjék magukat az intenzív napsugárzás és a fejlődési körülmények okozta stressztől. Amikor növényeket fogyasztasz, ugyanezt az antioxidáns nyújtotta védelmet juttatod a szervezetedbe.

Néhány étel, mint például a vöröshagyma, a fokhagyma vagy a vörösbor már önmagában nagy mennyiségben tartalmaz különböző fitonutrienseket, ami az antioxidánsok forrása. Ez megerősíti azt az elméletet, miszerint az antioxidánsokat úgy tervezte a természet, hogy együtt fejtsék ki a hatásukat. Ezt kutatásokkal is alátámasztották. Tehát az antioxidánsok akkor a leghatékonyabbak, amikor együtt fogyasztjuk őket.

Hogyan működnek az antioxidánsok

szabad gyökök

Mik azok a szabad gyökök? Ha megvizsgálod a tested, egészen sejtszintig, atomokat találsz, elektronokkal, amelyek az atommag körül köröznek. Az egészséges atomoknál az elektronok mindig párban vannak. A szabad gyök egy olyan molekula, ami instabillá vált, azáltal, hogy elvesztett egy vagy több elektronpárt.

Ha egy ilyen részecske kapcsolatba lép egy stabil atommal, „ellopja” a saját stabilitásához szükséges elektront, vagy átadja a felesleges elektronját a másik atomnak. Ezzel elindítva egy dominó effektust, hacsak nem állítjuk vissza a szétbomlott elektronpárokat.

Ezt a folyamatot sejt oxidációnak nevezzük, ami sokkal gyakrabban fordul elő a testedben, mint gondolnád – körülbelül 10 000 alkalommal minden nap.

Ahogy már említettük, a szabad gyökök az anyagcsere folyamat melléktermékeként jönnek létre, és nem feltétlenül károsak. Viszont, ha a szervezeted nem jut elegendő antioxidánshoz, a szabad gyökök szabályozatlanná válnak és túl sok sejtet tesznek tönkre, ami korai öregedéshez és degeneratív betegségekhez vezet.

Mi az az oxidatív stressz

Az oxidatív stressz a felesleges szabad gyökök termelődésének az eredményére használt kifejezés.

Az oxidatív stressz ugyanaz a folyamat a szervezetünkben, mint amikor egy banán megrohad vagy a vas elrozsdásodik, csak ez belülről történik. Az antioxidánsok feladata, hogy megelőzzék ezt és ezáltal számos öregedéssel járó egészségügyi problémát is.

A normális szabad gyökök termelésén kívül számos külső stressz tényezőnek is ki vagy téve, ami felesleges szabad gyököket termel. Ezek a stressz faktorok származhatnak feldolgozott élelmiszerektől, környezeti méreganyagoktól, gyakori megerőltető testmozgástól, gyulladástól vagy egyéb tényezőktől. Minden megtapasztalt stressz - legyen az fizikai vagy mentális- növeli a szabad gyök képződést a szervezetedben.

A hosszú élet kutatói egyetértenek abban, hogy a szabad gyökök túltermelődése az öregedés és a megbetegedések egyik fő okozója. A rák, a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások és egyéb betegségek napjainkban növekvő száma rámutat az oxidatív stressz járványára.

antioxidánsok szabadgyököl

Hogyan semlegesítik az antioxidánsok a szabad gyököket? Tehát, hogyan fordítasz vissza egy szabad gyököt ártalmatlan sejtté? Megadod neki a hiányzó elektront. És honnan biztosítod az extra elektront? Igen, kitaláltad – az antioxidánsokból! Az antioxidánsok képesek megadni az elektronokat ezeknek a részecskéknek, anélkül, hogy a láncreakció sérülne.

Antioxidánsok számos családját különböztethetjük meg, és minden egyes antioxidánsnak meg van a saját feladata és mindegyikre szükségünk van.

Hogyan működnek együtt az antioxidánsok?

antioxidáns gyümölcsök

Az antioxidánsok jelen vannak a test összes sejtjében. Ez miatt az antioxidánsban gazdag ételek és táplálékkiegészítők szinte bármilyen egészségügyi problémát képesek kezelni. A különböző antioxidánsok a sejt különböző részein és különböző szervekben fejtik ki hatásukat. Pont ezért, nem mondhatjuk azt, hogy egyik antioxidáns fontosabb lenne a másiktól – mindre szükségünk van.

Ha egy házat építenél, minden feladatra a legjobb szakembert választanád ki: a legjobb kőművest, a legjobb villanyszerelőt, a legjobb vízvezeték szerelőt stb. Mindenkinek megvan a saját munkaterülete és te azt szeretnéd, hogy minden szakember elvégezze a munkáját.

Az antioxidánsok is így működnek. Többször, kis mennyiségben, jobb hatást érhetsz el, mint egyszeri nagy adagban történő bevitellel. Ha csak egyet választanál ki, az olyan lenne, mintha saját magad építenéd meg a házad. Valószínűleg nincs meg a tapasztalatod és a tudásod, hogy minden munkát megfelelően végezz el. Ezért kell beépítened az étrendedbe az antioxidánsok minél több tagját.

antioxidánsok

Minden antioxidánsnak megvan a saját feladata. Mint a házépítőknek, minden egyes antioxidáns felelős valamiért. Mivel a test összes sejtjének zsír alapú membránja és vízbázisú közepe van, minden területre különböző antioxidánsokra van szükség.

Például a zsírban oldódó E-vitamin védi a sejtmembránt, míg a vízbázisú C-vitamin védi az atommagot.

Ha bárhol hallasz valamit az egyes antioxidánsokról, vagy tápanyagokról, mindig tartsd észben, hogy egyedülállóan nem olyan hatásosak, mint együtt. Kétségtelen, hogy sok tanulmány próbálja hangsúlyozni az egyes tápanyagok tulajdonságait és előtérbe helyezni azáltal, hogy milyen speciális előnye van a különféle betegségekre.

Ne feledd el a házépítés hasonlatát, és könnyen megértheted az ilyen gondolkodásból eredő tévedéseket.

Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!

A gének és az antioxidánsok

Arról biztosan tudsz, hogy a gének felelősek a tulajdonságok átörökítésére egyik generációról a másikra. Habár a gének csupán csak terveznek, és ezeket a terveket a környezet aktiválja és kontrollálja. Ez magában foglalja az étrendet, a bevitt méreganyagokat, a gondolatokat stb. Ezek a tényezők több mint 30 000 különböző variációt képesek létrehozni minden egyes géntervre.

Hogyan működnek az antioxidánsok úgy, mint egy belső javító mechanizmus? Az antioxidáns hálózat a tested beépített intelligenciája. Folyamatosan figyeli az összes sejted egészségét. Amikor problémát észlel, az antioxidánsok bekapcsolják a megfelelő gént, ami aktiválja azt a sejtet, amelyiknek meg kell oldania a problémát.

Például az antioxidánsok utasítják a géneket, hogy jelezzenek az immunrendszernek, amikor inváziós vírus van jelen.

Hogyan védenek meg az antioxidánsok a rossz gének ellen? Gondolkoztál már azon, hogy vajon örököltél-e olyan gént, amitől hajlamos lehetsz a rákos megbetegedésekre, szívbetegségekre vagy más számos betegségre, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel meg fogod kapni a kórt? Ez nem feltétlenül van így.

Mind hordozunk hibás vagy potenciálisan káros géneket, de ezeket aktiválni kell, mielőtt működésbe lépnének. A rossz gének beindításának egyik okozója lehet, ha szabad gyökök károsítják a DNS-t.

Az antioxidánsok segítenek a veszélyes gének szabályozásában, így lehetőséget nyújtanak, hogy a betegségeket még csírájában elfojtsák, mivel elnyomják a rossz géneket, mielőtt kárt okozhatnának. Az antioxidáns a leghatásosabb megelőző gyógymód.

Biztos hallottál már olyat, hogy egy nő levetette az egészséges mellét, mert olyan rossz gént fedeztek fel nála, ami növelte a mellrák kockázatát. A hagyományos gyógymódok nem nyújtanak ez ellen semmi védelmet, de egy antioxidánsokban gazdag étrend megelőzheti a rákot.

Összegezzük

1. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket

Ahogy már említettük, az antioxidánsok megelőzik a szabad gyökök reakcióit és az oxidatív stresszt a testben. Képesek pótolni az elektronokat a szabad gyökökbe, mielőtt kárt okozhatnának.

2. Az antioxidánsok az egész testben dolgoznak

Az antioxidánsok a testünkben mindenhol kifejtik hatásukat – az összes sejtben, az összes szervben. Azt is megtudtuk, hogy a különböző antioxidánsok különböző területen dolgoznak.

3. Az antioxidánsok csapatként működnek

Már tudjuk, hogy az antioxidánsok hatásosabbak együtt. Az egyik támogatja a másikat. Annak ellenére, hogy együtt dolgoznak, még mindnek megvan a saját feladata.

4. Az antioxidánsok segítik a géneket

Végezetül, az antioxidánsok javítják a gének képességét a betegségek elleni harcban és az egészség megtartásában. Ezen felül elnyomják a rossz géneket, mielőtt kárt okozhatnának.

Forrás: Antioxidants-for-Health-and-Longevity

Vízmegoldás vízszűrő

Most ingyenes e-könyv ajándékba

Kíváncsi vagy mi az egyik legerőteljesebb antioxidáns jelenleg a Földön? Akkor töltsd le az e-könyvünket! Rengeteg hasznos információ, jó tippek és receptek az egészségesebb élethez.

Ráadásul a Kókuszolaj és a zöld tea, a két nagy egészségtitok című e-könyv letöltői között minden hónapban kisorsolunk egy Vízmegoldás Prémium vízszűrő készüléket is.

Töltsd le!
Vízmegoldás e-book
Bővítsd a tudástáradat ezzel a két nagy egészségtitokkal! Add meg az adatokat a letöltéshez!
Teljes név:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!