A napozás nem okoz rákot a D-vitamin hiány viszont igen

Hatalmas propaganda folyik manapság azzal kapcsolatban, hogy félnünk kell a napsütéstől, és nagyon magas faktorszámú naptejjel biztonságos csak napozni vagy napra menni.

Egyes kutatások viszont azt bizonyítják, hogy nem a napfény a bőrrák elsődleges oka, hanem valójában rákellenes hatása van.

Eddig 14 rákfajtáról bizonyították be, hogy a D-vitamin (amelynek előállításához napfényre van szükség) védőhatással bír ellenük, köztük a legveszélyesebb bőrrákfajtával, a melanomával, valamint a mell-, a vastagbél- és a petefészekrákkal.

napozá nem ártalmas

A napozás NEM okoz bőrrákot

Dr. Daniel Coit, a New York-i Sloan-Kettering Rákkutató Központ sebész-onkológusa az intézet 2012-es egészségnevelési szemináriumán közzétette melanomával kapcsolatos kutatási eredményeit. A kutatóorvos megdöbbentő bizonyítékokat felmutatva eloszlatott több, a melanomával kapcsolatos fontos tévhitet. A hallgatóság nem kis meglepetését okozta, amikor kijelentette, hogy a melanomás esetek többségének nincsen köze a napsugárzáshoz, tehát napvédőszerek használatával és a nap kerülésével nem előzhető meg a betegség. 

Dr. David Mitchell PhD, a Texasi Egyetem MD Andersen Rákkutató Központja Karcinogenezis Tanszékének professzora egy halakon végzett vizsgálattal kimutatta, hogy az UVA-sugárzás nem okoz melanomát, és nem felelős a betegségnek az elmúlt 30 év során tapasztalt elterjedéséért.

Összességében elmondható, hogy a tudomány nem tudta egyértelműen bizonyítani a napvédőszerek hatásosságát a bőrrák megelőzésében. Míg két vizsgálat védőhatást mutatott ki, három másik ennek az ellenkezőjét találta. Ez egyik vizsgálat konkrétan azt mutatta ki, hogy a napfényvédőszerek megnövekedett használatával egy időben a bőrrákosok száma is növekedett.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

A napfény rákmegelőző hatása

D-vitamint a naptej és ruha nélkül napon töltött idő alatt tud termelődni a testben. D-vitamin van még a májban, tojásban, mézben, tengeri halakban is.

Sajnos a D-vitamin hiány az egyik legsúlyosabb népbetegség manapság, a téli időszak kevésbe napfényes mivolta miatt. Sajnos a 6-osnál magasabb faktorú fényvédő krémek is lehetetlenné teszik a D-vitamin képződést a bőrben.

A D-vitamin életbevágó a csontok erőssége szempontjából. A D-vitamin nagyban befolyásolja az immunrendszer működését is, csökkenti a fertőzéses betegségek kockázatát. Összefüggés van a D-vitamin hiánya és a cukorbetegség kialakulása között is. A D-vitamin segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket is.

A D-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésben is. Kutatók azt találták, akiknek alacsony a D-vitamin szint a szervezetében, nagyobb eséllyel betegszik meg rákban. ‹/p›

Néhány e vizsgálatok közül:

Dr. William B. Grant PhD járványszakértő, a San Francisco-i Napfény-, Táplálkozás- és Egészségkutató Központ alapítója szerint az elégtelen napozás évente valószínűsíthetően több, mint 50.000 amerikai halálát okozza. Grant egyik vizsgálata 17 féle rák esetében talált fordított kapcsolatot a halálozási arány és a napozásból származó D-vitamin szintje között. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a D-vitamin csökkenti a melanoma kockázatát. Egy másik vizsgálatával pedig azt mutatta ki a kutatóorvos, hogy az USA lakosságának körében az UVB-sugárzás 16 féle rák kockázatát csökkenti.

Egy 2003-as, a Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban (az amerikai bőrgyógyászok tudományos lapjában) megjelent vizsgálat fordított kapcsolatot talált az embert érő napfény mennyisége és a melanomakockázat között. Azoknál, akik életük során több napsugárzásnak voltak kitéve, alacsonyabb melanomakockázatot találtak a kutatók.

A Leedsi Egyetem egyik, melanomásokon végzett vizsgálata megállapította, hogy a legalacsonyabb D-vitaminszintű egyéneknél találta a bőrrák kialakulásának legnagyobb kockázatát, míg a napon többet tartózkodó (tehát magasabb D-vitaminszintű) betegeknél csökkent halálozást figyelt meg.

Egy, 3.740 non-Hodgkin limfómás (nyirokrendszer sejtjei rendellenesen szaporodnak, a rosszindulatú daganatos sejtek átterjedhetnek más szervekre is) betegen és 3.187 egészséges kontrollszemélyen végzett vizsgálat a korábban UV-sugárzásnak kitett egyéneknél 30-40%-kal kisebb rákkockázatot mutatott ki, a napot kerülőkkel szemben.

Két 2005-ös, a BBC által közzétett vizsgálat a napozást rosszindulatú melanomások számára jótékony hatásúnak találta: a legtöbbet napozó betegek körében ritkább volt a halálozás, mint a napot kerülők között. A fenti tanulmányok szerzőin kívül számos más rákszakértő is arra a következtetésre jutott, hogy nem a napsugárzás okozta a bőrrákos megbetegedések számának megnövekedését, sőt, a napozás sok rákfajta ellen védő hatással bír. Ami viszont az egyik oka lehet a problémának, az a napvédőszerek.

Lehetséges, hogy a napvédőszerek okoznak rákot?

Az elmúlt 50 évben drámaian megnőtt az emberek által használt napvédőszerek mennyisége. Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) szerint ma az amerikaiak legalább 61%-a használ napvédőszert, amely a régebbi adatokhoz képest sokkal nagyobb arány. Míg az 1970-es években a napvédőszerek évi forgalma 18 millió dollár körül volt, egyes becslések szerint ez az érték ma már megközelíti 400 millió dollárt. Ezzel együtt azonban a tudomány nem erősítette meg azt a feltevést, hogy e készítményeknek rák- és azon belül melanoma megelőző hatásuk volna. Sőt, a fenti kutatásokból az derült ki, hogy a napozás hatására csökken, a D-vitamin termelődését gátló napvédőszerek hatására pedig nő a melanoma (és más rákok) előfordulásának gyakorisága. Ha a napvédőszereknek valóban bőrrákmegelőző hatásuk volna, akkor az ilyen megbetegedések számának gyors csökkenését tapasztaltunk volna. Ennek azonban az ellenkezője történt. A helyzet tehát az, hogy a nap kerülésére és a napvédőszerek bőséges használatára buzdító propaganda a napvédőszergyártók konyhájára ugyan dollármilliókat hozott, ezzel egy időben azonban embermilliók rákkockázatát is megnövelte.

A kémiai napvédőszerek használatával járó rákkockázat

És nem szabad elfeledkeznünk a kémiai napvédőszerek járulékos ártalmairól sem. Sok napvédőszerben olyan anyagok vannak, amelyek összezavarják az endokrin folyamatokat, és szív- és májkárosodást idéznek elő.

A napvédőszerek a bőrbe beszívódva a véráramba kerülnek, ahol akár két napig is elidőzhetnek.

A kémiai napvédőszerek hatásukat az UV-sugárzás elnyelése révén fejtik ki, amely folyamat során a DNS-t károsítani képes szabad gyökök keletkeznek. A norvég sugárzásvédelmi hatóság egyik vizsgálata az oktil-metoxicinnamát (OMC) és a napfény reakciója során felszabaduló anyagokat kétszer olyan mérgezőnek találta, mint az OMC-t önmagában. A napvédőszerek 90%-a tartalmaz OMC-t!

Előzzük meg a rákot napvédő hatású táplálkozással!

A mértékletes napozás egészséges életmóddal kombinálva jelentősen csökkentheti a rákkockázatot. A kutatások tanúsága szerint a tápanyagszegény táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás állnak a rákhalálozások, köztük a melanomahalálozások, legalább fele mögött. A genetikai adottságok szoros kapcsolatot mutatnak az ember UV-fény okozta károsodások és bőrrák elleni védekezőképességével, azonban míg öröklött génállományunkat nem tudjuk megváltoztatni, megfelelő életmódbeli változtatásokkal elkerülhető a rákos megbetegedés.

Ha számottevő időt töltünk a szabadban, (és még nem alakult ki a leégéstől védő barnaság), akkor ajánlatos védőöltözéket viselnünk vagy ásványi alapú napvédőszert használnunk. A legjobb napvédőszereket azonban a konyhánkban találjuk.

Fogyasszunk magas antioxidáns (pl. C- és E-vitamin) tartalmú ételeket, és együnk sok, klorofillban gazdag leveles zöldséget. A friss, nyers zöldségek és más feldolgozatlan élelmiszerek bőséges mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és más olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni harcban, megelőzve ezáltal a leégést.

Forrás: Elyn Jacobs: Sun Exposure: Cancer Cause or Part of the Solution?
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!