Miért vízhajtó az alkohol, kávé és egyes üdítők

Mindenki tudja, hogy az alkohol, a kávé, az üdítők folyadékok és így a szomjunkat szoktuk velük oltani.

Akkor mégis hogyan lehet, hogy ezek az italfajták valójában kiszárítanak bennünket?

A kiszáradás, azaz a dehidratáltság szó azt jelenti, hogy egy egyenlőtlenség lép fel a folyadék bevitel és a folyadék veszteség között. Ha több folyadékot vesztünk, mint ami a szervezetünk különböző folyamataihoz szükségeltetik, akkor dehidratációról beszélünk.

Amikor szomjasak vagyunk, tudjuk, hogy valamilyen folyadékot kell magunkhoz venni. Nyári kánikulában például gyakori, hogy a szomjat sörrel oltjuk. Tévedés azonban, hogy a sör oltja a szomjat és a kávéval, üdítőkkel is vigyáznunk kell. Súlyos állapotokat idézhetünk elő a szervezetünkben, ha nem vagyunk e téren tájékozottak.

Vízhajtó az alkohol, ezért kiszáradást okoz

Az alkohol vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogy a szervezetet megemelkedett mennyiségű vizelet kiválasztására sarkallja. Az alkohol vízhajtó hatása igen jelentős.

2 dl rövidital – azaz 4 feles – akár 8-9 dl vizelet ürítését okozza.

2 dl sör estén 3,2 dl vizelet fog távozni, azaz 1,2 dl-rel több, mint a megivott sör volt.

A vízhajtó hatás annak a függvénye, hogy hány gramm alkohol volt az italban, ezért minél töményebb az alkohol és minél kevesebb vizet tartalmaz, mint például a pálinka, annál erősebb ez a hatás.

az alkohol vízhajtó

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

Hogyan lehetséges ez?

Az agyalapi mirigy egyik feladata, hogy egy bizonyos ADH hormont termeljen (ADH= anti-diuretic hormone, azaz anti-vizelethajtó hormon). Az ADH hormon szerepe, hogy ha a test kezd dehidratálttá válni, azaz csökken a test rendelkezésére álló víz és spórolnia kell, akkor ennek a hormonnak a termelődése leállítja a vizelet kiválasztást, ami egy hidratált 60 kg-os embernél normális esetben óránként 60 ml lenne.

Az alkohol hatására azonban az ADH hormon kiválasztása csökken és ezzel fokozódik a vizelet mennyisége. Így felbillen az egyensúly és a test kiengedi magából a vizet, amire igazából szüksége lenne. Így avatkozik bele az alkohol a testünk kiszáradás elleni természetes védelmi mechanizmusába.

alkohol vízhajtó

Alkohol fogyasztása esetén ajánlatos sok vizet inni, bár a kiszáradás ebben az esetben is jelen lesz, mert az ADH hormon termelése felborult és egyszerűen ki fogjuk engedni a vizet, amire a testüknek szüksége lenne. Így másnap is figyeljünk oda a folyadék pótlására.

A másnaposság kezelésének egyik biztos módszere az enyhén sós tiszta víz, hogy rendbe hozzuk a testünkben okozott károkat.

Kávé, tea, üdítők és energiaitalok is kiszárítanak

Ezekre az italokra akkor kell odafigyelnünk, ha koffeint tartalmaznak. A koffein is vízhajtó hatású, stimulálja és igénybe veszi a központi idegrendszert és az immunrendszert is. Minden csésze kávéért három pohár vízről kell lemondania a szervezetnek, hogy eltávolítsa magából a toxikus koffeint. És természetesen, ha ennyi vízről le kell mondania a testnek, akkor azt valamilyen mértékben megsínyli.

Az üdítőkben található koffein vízhajtó hatása miatt a folyadék a szervezetből hamarabb eltávozik, mint azt fel tudná használni. Ezért azok, akik állandóan ilyen üdítőket isznak, sosem tudják igazán eloltani a szomjukat. Végül a folyamatos szomjúságérzetet összetévesztik az éhséggel és elhíznak. És akkor még nem esett szó az üdítőkben található cukorról, mesterséges színezékekről, aromákról és tartósítószerekről.

Hogyan tudom hatásosan hidratálni magam?

A szóban van a válasz. A hidratál szó görög eredetű és azt jelenti: víz.
A legjobban hidratáló folyadék a TISZTA VÍZ. Egészségünkre hát!

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!