Gyógygombák – a keleti orvoslás féltve őrzött kincsei

A gyógygombákat - ilyen például a ganoderma, a shiitake gomba, a süngomba, a gyapjas tintagomba, vagy a cordyceps - több ezer éve fogyasztják az emberek, s gyógyító növényként tekintenek rájuk. A keleti népek mind a mai napig féltve őrzik őket, hisz tudják, rengeteg probléma esetén nyújthatnak segítséget.

Az elmúlt 30 évben a nyugati civilizáció is felismerte ezen gyógyító gombák fantasztikus hatását és az elmúlt években rengeteg tudományos vizsgálattal igyekeznek megfejtetni a bennük rejlő gyógyító hatások mechanizmusát. Több ezer tudományos publikáció született és most már számos gyógyhatásuk placebo kontrollált kettős vak vizsgálattal is bizonyítást nyert.

A legismertebb gyógygombák

A ganoderma gomba (pecsétviaszgomba) bizonyítottan jó hatással van a vérnyomásunkra, koleszterin- és vércukorszintünkre, sőt a különböző gyulladások esetén is bizonyították kedvező hatásukat.

A shiitake gomba az egyik legerősebb immunrendszer támogatónk, így daganatos betegségek esetében is kiválóan használható (Japánban gyógyszert készítettek belőle Lentinan néven), de több féle vírus ellen is kiemelkedő a hatása.

A süngomba bélrendszerünk "gyógyítója" és idegrendszerünk védelmezője, mely egyedülálló módon képes az idegsejtek regenerációjának természetes támogatására, míg a gyapjas tintagomba (melyet a népnyelvben cukorgombaként is emlegetnek) a cukorbetegeknek nyújthatnak segítséget.

A cordycepset természetes "antibiotikumként" tartják számon, a lepketaplógombának pedig talán a daganatellenes hatása került leginkább a vizsgálatok középpontjába, hisz a benne lévő hatóanyag, a crestin, hosszabb távon ígéretes lehet a daganatos betegségek kezelésében.

Ezen kívül még számos gomba rendelkezik "gyógyító" hatással, éppen ezért is hívják az angolszász irodalomban őket összefoglaló néven medicinal mushrooms-nak, s ez alapján mi, magyarok pedig gyógygombáknak.

gyógygombák

A gyógygombák rengeteg értékes tápanyagot (pl. vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat) is tartalmazó élelmiszerek, melyek az eddigi analitikai vizsgálatok alapján annál bőségesebben vannak jelen a gombában, minél tisztább körülmények között termesztik őket. A gyógygombák pozitív hatásainak alapvető feltétele a megbízható, standardizált minőségű gomba, amely csak BIO körülmények között, organikus termeléssel biztosítható. Hogy pontosan miért is?

Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!

Csak organikus környezetben termelt gyógygombát fogyasszunk

A gombákat a lehető legtisztább, a legkisebb környezeti szennyezésű körülmények között kell termelni. A gombák ugyanis kiterjedt micélium-hálózatuk (a gombafonalak összessége, amelyek a talajt átszövik) révén a növekedés helyén lévő termőközegből és vízből szivacsszerűen nagyon könnyen felvesznek mindent, amit ott „találnak”. Éppen ezért az emberi egészségre ártalmas, természetes eredetű anyagok és azok bomlástermékei, valamint a súlyosan egészségkárosító szintetikus eredetű toxikus vegyületek és lebomlási termékei, továbbá a toxikus nehézfémek (pl. higany, kadmium, ólom) akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem vagy csak minimális mértékben fordulnak elő ellenőrzött bio termelési körülmények között.

A gombák bio termelésének a föld fölött is környezetszennyezéstől mentes földrajzi körülmények között, tiszta, természetes feltételek mellett kell történnie. A gombák ugyanis a levegőből is képesek táp- vagy éppen toxikus anyagokat felvenni! Ezért nem érdemes nagy levegő szennyezettséggel rendelkező országokból, mint pl. Kínából származó gyógygomba terméket vásárolni.

A gyógygombák és a belőlük készült termékek beltartalmi jellemzőit a termelési körülmények, mindenek előtt a táp(termő)talaj határozzák meg. Bizonyított, hogy a bio körülmények között termesztett gyógygombák molekuláris jellemzői, az élettani hatásokért felelős összetevők mennyisége kedvezőbb, mint a hagyományos termesztésű gombáké. Az sem mindegy, hogy a gombáknak milyen folyadékot biztosítanak a termesztők növekedésükhöz, így a megfelelő tisztaságú víz biztosítása itt is elengedhetetlen követelmény.

Az emberi szervezetet is érdemes védeni a kívülről bekerülő szennyező anyagoktól, a gombákhoz hasonlóan. Az ember naponta 2-4 liter folyadékot is megiszik, s egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tiszta folyadék kerül be a szervezetünkbe. Éppen ezért célszerű a vizet is megfelelő minőségű eszköz segítségével megszűrni és csak ezt követően fogyasztani.

Ha szeretnél többet tudni a gyógygombák világáról, látogass el a Gombakirályhoz! S hogy ki is hazánkban valójában a "Gombakirály", aki Európában elsőként valósította meg a nagyüzemi BIO gyógygomba termesztést, azt is megtudhatod weboldalunkról, sőt ha van kedved, meg is látogathatod biogazdaságát és élőben csodálhatod meg a szebbnél szebb gyógygombákat!

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

vízmegoldás vízszűrő készülék

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!