Sók, ásványi anyagok, elektrolitok – Miért fontosak?

Mi köze ezeknek fejfájáshoz, fáradtsághoz, az izom- és minden egyes sejt működéséhez, izomgörcsökhöz, szívritmus zavarokhoz, vagy bármely életfunkcióhoz?

A só fehér, kristályos anyag az asztalon a bors mellett, amivel megsózzuk az ételt, hogy legyen íze, készítéskor vagy utólag. Talán emlékszünk kémiából, hogy a konyhasó nátrium klorid (NaCl), és ami a legtöbb asztalon van, az tényleg főleg nátrium klorid. Intenzív sós íze van. Más ásványi anyagok is tartoznak a sók közé.

Ha megnyaljuk az izzadságunkat, a könnyeinket, a vérünket, ezeket is sósnak érezzük, de nem olyan erősen. A vizelet sem kivétel, de azt nem sokan kóstolgatják. A tengervíz is sós ízű, az ivóvíz viszont nem.

A sók jól oldódnak vízben, ezért – utalva a test elektromos jelenségeit lehetővé tévő tulajdonságukra – elektrolitoknak is nevezzük ezeket. A test nedvei is só-, elektrolit oldatok.

A só, vagy sók kémiai meghatározása: pozitív és negatív töltésű részekből állnak, amelyek vizes oldatokban szétválnak, elektron-bőséget teremtve. E tulajdonságukra utal az elektrolit elnevezés. Az ilyen oldat jól vezeti az áramot.

A test egy kommunikációs rendszer. Kommunikáció: valami (egy részecske, gondolat) valahonnan átmegy (valamin keresztül) valahová (pl. egy másik sejthez), és ott létrehoz egy hatást.

A részecskék tömeges mozgását áramlásnak nevezzük. Az energia, az elektromos áram is valahonnan valahová, a töltések közötti különbségnek megfelelően áramlik; oda, ahol kevesebb van.

A fizikai világban és a testben ez az áramlás az atomok legkisebb tömegű összetevője, az elektronok áramlásával valósul meg. Ahhoz, hogy elektron-áramlás jöhessen létre, szükség van elektronokra, pontosabban szabad elektronokra, amelyek nincsenek egy adott atom többi alkotórészének erős vonzásában. Noha a sejtek közötti elektromos áramlás nagyságrendileg sokkal parányibb, mint ami a hajszárítódat hajtja, mégis, ugyanaz a jelenség.

sok

A sók, elektrolitok e hatása nélkül az élet nem lenne lehetséges. Az optimális működés csak szűk tűréshatárok közötti minimális eltéréseket enged meg az optimális koncentrációktól.

A legfontosabb, a testnedvekben legjelentősebb mennyiségben jelenlévő ásványi anyagok a nátrium (Na), kálium (K), magnézium (Mg), foszfor (P), kalcium (Ca), klór (Cl). Ezek hiányát, optimális szintjük csökkenését fáradtság, fejfájás, izomgyengeség, izomgörcsök, szívritmus zavarok és további súlyos működészavarok jelzik.

Minden folyadék veszteség (izzadás, vizelet, stb.) egyúttal az ásványi sók, elektrolitok vesztesége is, így ezeket az életmód és étrend függvényében különböző mértékben rendszeresen pótolni kell. Hirtelen nagyobb folyadékveszteség (hasmenés, hányás) az elektrolitok vesztése miatt életveszélyes is lehet. Az elektrolitok pótlásánál figyelni kell az egyes ásványi anyagok arányára – finomított konyhasóval (NaCl) nyilván nem lehet a kalcium, kálium, magnézium és más hiányzó ásványokat pótolni.

Szerző: Dr. Lerner Péter

EletroMax elektrolit italpor azonnali megoldás az alacsony elektrolit szintre

elektromax elektrolit italpor

Ásványi anyag tartalmú italpor - a sejtszintű energia növelésének leghatásosabb módja

Elektrolit italpor: egy olyan vízben oldódó italpor ami tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen elektrolitokat.


Milyen előnyei vannak az elektrolit italpornak

smiley_blue

Komplett ásványi anyag ital készíthető belőle, ami tökéletesen hidratál.

smiley_blue

Azonnal felszívódik, mivel nem kapszula vagy tabletta formában van.

smiley_blue

Nem tartalmaz cukrot (sztíviával van édesítve).

smiley_blue

Azonnali hatással van a tested energiaszintjére.

smiley_blue

Növeli az állóképességet és a sportteljesítményt, sportolók számára létfontosságú.

smiley_blue

Nyugtatja az idegeket, csökkenti stressz érzését.

smiley_blue

Energizál és feltölti a sejteket.

smiley_blue

Hidratál és fiatalít.

smiley_blue

Támogatja az optimális izom- és idegfunkciókat.

smiley_blue

Egy adagban 1000 mg kálium van, ami az egyik legfontosabb, mégis legkevésbé fogyasztott elektrolit.

smiley_blue

Természetes energiaital koffein, adalékanyagok és cukor nélkül.

smiley_blue

Gyors és 100%-os feloldódás.

smiley_blue

Kényelmes zacskós kiszerelés, hogy bárhova magaddal tudd vinni.

smiley_blue

Nagyszerű narancsos-citromos íz.

Felhasználás: oldd fel fél liter vízben és máris be tudod vinni a szervezetbe a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.

Egy adag tartalmaz: 1000 mg káliumot, 120 mg magnéziumot, 75 mg kalciumot, továbbá vasat, cinket, rezet, mangánt, jódot és szelént.

A doboz tartalmaz: 30 adag italport

Ára: 6900 Ft
X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!