Miért fontos a napi rendszerességű testmozgás

Mind tudjuk, hogy a testmozgás fontos a mindennapi életben, de nem mindenki van tisztában azzal, hogy hogyan hat ránk az edzés.

Fontos megjegyezni, hogy olyan ősöktől származunk, akik mindent megtettek azért, hogy ételt és a menedéket találjanak, és naponta nagy távolságokat mentek. Testünket úgy tervezték és alakították ki, hogy rendszeresen aktív legyen.

Egy sportkocsihoz hasonlóan, úgy tervezték meg, hogy mozogjon. Ha a sportkocsit egy héten egyszer visz ki valaki egy 3 km-es körre a városba, valószínű, hogy elég gyorsan motorproblémák lesznek.

Idővel az embereknél is problémák alakulhatnak ki, ha egész nap az asztalnál vagy a TV-készülék előtt ülnek, és minimalizálják a testmozgást.

A testmozgás előnyei

Számos előnye van a rendszeres mozgásnak és a fitt test fenttartásának. Most összefoglaltuk ezeket:

A mozgás növeli az energiát

A testmozgás javítja a szívünk és érrendszerünk erejét és hatékonyságát, hogy az izmok megkapják az oxigént és a tápanyagokat. Amikor a szív és érrendszer hatékonyabbá válik, minden könnyebbnek tűnik, és több energiánk lesz.

A testmozgás erősíti az izmokat

Az aktív élet erősíti az izmokat, és az ízületeket, és rugalmassá teszi az inakat és a szalagokat, így könnyebben lesz a mozgás és elkerülhetjük a sérüléseket. Az erős izmok és ínszalagok csökkentik az ízületi és az alsó hátfájás veszélyét azáltal, hogy az ízületeket megfelelő irányban tartják. Javítják a koordinációt és az egyensúlyt is.

A mozgás segít az egészséges testsúly fenntartásában

Minél többet edzel, annál több kalóriát égetsz el. Ráadásul minél több izom fejlődik, annál magasabb lesz az anyagcsere aránya, így még több kalóriát égetsz akkor is, ha nem mozogsz. Ez miért jó? Mert fogyni fogsz és fizikailag jobban nézel majd ki, ami növeli az önbecsülést.

Az edzés serkenti az agyműködést is

A mozgás növeli az agy véráramlását és oxigénszintjét. Ösztönzi az agy vegyi anyagainak (hormonok) felszabadulását, ez viszont növeli a koncentráció szintjét és a kognitív képességet, valamint csökkenti a degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.

A testmozgás jó hatással van a szívre

A mozgás rendbe teszi a koleszterinszintet és csökkenti a vérnyomást, így csökkenti a szívvel kapcsolatos stresszt, valamint erősíti a szívizmokat is. Egészséges étrenddel kombinálva a testmozgás csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

A rendszeres edzés csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A rendszeres testmozgás segít a vércukorszint szabályozásában, ami segít megelőzni vagy késleltetni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Emellett a testmozgás elősegíti az elhízás megelőzését, ami elsődleges tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A sport erősíti az immunrendszert

A testmozgás javítja a szervezet azon képességét, hogy a sejtek felsvegyék az oxigént és a tápanyagokat. Az erős és jól táplált sejtek képesek lesznek a baktériumok és vírusok elleni küzdeni.

testmozgas

Az aktív emberek jobban alszanak

A fizikai aktivitás sokkal fáradtabbá tesz, így felkészít az alvásra. A jó minőségű alvás segít az általános jólét javításában, és csökkentheti a stresszt.

A testmozgás javítja a közérzetet és a jólétet

A sport serkenti az endorfinok felszabadulását, amitől jobban érzed magad és nyugodtabbá tesz. Javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt is.

A testmozgás segít megelőzni és kezelni a mentális betegségeket, például a depressziót

A fizikai aktivitás segíthet a stressz szintjének csökkentésében, a csalódottság leküzdésében, az eredményesség érzésében és fontos "én időt" biztosít, ami segít depresszió esetén is.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Mennyi mozgás ajánlott?

Az American College of Sports Medicine szerint az egészséges állapot megőrzése érdekében a 19 és 64 év közötti felnőtteknek mindennap aktívnak kell lenniük, és követniük kell az alábbi ajánlásokat:

Kardiorespirációs gyakorlatok

A kjardiorespirációs gyakorlat, amelyet gyakran kardioként rövidítenek, minden olyan gyakorlat, amely növeli a szívverést és a légzést. Az ilyen gyakorlatok közé tartozik a gyaloglás, futás, úszás, kerékpározás, tánc, labdarúgás, jégkorong, kosárlabda stb.

Erőnléti gyakorlatok

Az erőnléti gyakorlat az izomcsoportokat dolgozza meg és erősít. Ajánlatos, hogy a felnőttek minden nagy izomcsoportra eddzenek hetente két-három alkalommal különféle gyakorlatok és felszerelések alkalmazásával. Ajánlott, hogy legalább 48 órát várj az edzések között.

Vízmegoldás vízszűrő

Forrás: skillsyouneed

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!