Amit a székleted elárul az egészségedről

Milyen sűrűn szoktad megnézni – úgy értem, tényleg megnézni – a székletedet? Furcsán hangzik, de igazából a székletünk ablak az egészségünkre.

Mindig megkérem a betegeimet, hogy beszéljenek róla, amikor eljönnek hozzám. Milyen gyakran szoktak wc-re menni? Hogyan néz ki a székletük? Kemény vagy puhább, és nehezen jön-e ki? Látnak-e megemésztetlen ételt benne? Volt hasmenésük? Esetleg véres volt-e a széklet? Voltak olajcseppek a vízben? Ezek mind kulcsfontosságú információk az egészségük meghatározásához.

Az ürülékkel kapcsolatos kutatások egyre népszerűbbek, és egyre több krónikus egészségügyi problémát kapcsolnak össze a bélében élő baktériumokkal. Már hivatalos eredmények vannak róla, hogy egyes bélben élő baktériumok kihatással vannak a kedvünkre és a viselkedésünkre!

Szóval, miről árulkodik a székleted? Két fontos dologba nyújt bepillantást: az egyik, hogy milyen jól emészti meg és dolgozza fel a szervezeted a táplálékot; a másik pedig, hogy mi él a beleidben.

széklet

A székleted figyelése az emésztésed helyreállításának az első és legfontosabb lépése.

Először is, ejtsünk szót az emésztésről és hogy ez miért fontos az egészség szempontjából. Mint emberek, az ételre úgy kell tekintenünk, mint ami a bélben megemésztődik, apró részecskékre bomlik, bekerül a véráramba és eljut a sejtjeinkig. Ezen a ponton a táplálékot arra használjuk fel, hogy az élet kémiáját mozgásban tartsa és az élethez elengedhetetlen sejtek alkotóelemeit képezzék.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

Tehát az első, amit meg kell figyelnünk, hogy feltűnik-e megemésztetlen táplálék a székletben. Ha vannak egész, feldolgozatlan ételdarabok az ürülékben, vagy olaj cseppek a wc vizében, akkor valószínű, hogy probléma van az emésztési folyamatban, például kevés gyomorsav termelődik, nincs elég emésztő enzim vagy kevés az epe. Másik oka lehet, hogy a vékonybelet borító sejtek sérültek, és megakadályozzák a megemésztett étel felszívódását a véráramban. Ha a szervezeted nem dolgozza fel megfelelően a táplálékot, a sejtjeid nem kapják meg a gyarapodáshoz szükséges építőelemeket. Az egészséged fokozatosan le fog romlani. Ezek fontos jelei lehetnek annak, hogy javításra szorul az emésztőrendszered.

A következő dolog, amiről beszélnünk kell, hogy mik élhetnek a beleidben. Minden emberben körülbelül 10 billió emberi sejt van, 100 billió baktérium és 1000 billió vírus, amelyek mind meghatározzák, hogy hogyan működik az élet kémiája a testünkben. A megfelelő arány a kulcsa az említett kémia hatásos működéséhez, ezáltal lehetünk egészségesek. De ha ezek a számok nem megfelelőek, akkor bajok lehetnek.

Tudományosan bizonyított, hogy a baktériumok aránya nagy hatással van a közérzetünkre, viselkedésünkre és az egészségünkre. Azt tudjuk, hogy a vadászó-gyűjtögető közösségek széklete nagyban eltért a fejlettebb civilizációk székletének minőségétől. A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató elődeink ürüléke nagyobb volt, könnyebben kijött és általában minden étkezés után megtörtént. Méretesebb, puhább, összetekeredett kígyó formájú volt.

Emellett a mai emberek nagy része szenved kemény, száraz széklettől, amit nagy erőfeszítéssel lehet csak kipréselni. Nem szokatlan, hogy valaki napokig nem is megy el wc-re. Mások bélgyulladástól szenvednek és hasmenéssel küszködnek. A székrekedés és a hasmenés is egyaránt arra utalnak, hogy betegséget okozó baktériumok élnek a bélrendszerben egészségjavító baktériumok helyett.

Ha naponta kétszer-háromszor van kígyószerű székleted, akkor inkább egészségjavító baktériumok élnek a szervezetedben. Ha székrekedésed van, nehezen megy a wc-zés vagy hasmenésed van, nagy valószínűséggel több a betegséget okozó baktérium él benned. Ez azt jelenti, hogy több időt kell áldoznod a beleid egészségére – táplálni a jó baktériumokat és kiéheztetni a rosszakat. Ez a folyamat megfelelő táplálék kiválasztásával kezdődik, különösen a cukor és liszt alapú termékek elhagyásával az étrendedből.

A széklet rendszeres megfigyelése az első és legfontosabb lépése az emésztés és a bélrendszer helyreállításának.

Forrás: mindbodygreen
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!