A műanyag palackok és a palackozott víz környezeti hatásai – tények

Az elmúlt években rohamosan növekedett palackozott víz iparága. A mai kényelmes világban szinten mindenhol hozzájuthatunk palackozott vízhez.

A probléma viszont az, hogy a műanyag palackok (és ezáltal palackozott víz) károsak a környezetre. Nemcsak sok energiát igényel a gyártásuk, de szennyezik is a környezetet.

Ebben a cikkben felvázoljuk azokat az okokat, amelyek miatt a műanyag palackok annyira károsak a környezetre, és elmagyarázzuk, hogyan segíthetsz megoldani ezt a problémát Te magad is.

Miért van rossz hatással a palackozott víz a környezetre?

1. A műanyag palackok nem biológiailag lebomló anyagból készülnek

Hogy értsd, ez mit jelent, fontos tudni, hogy mi a különbség a biológiai lebontás (azaz biodegradáció) és a lebontás között.

A biológiai lebontás az, amikor egy tárgy élő szervezetek által bomlik le (emésztéssel). Ez azt jelenti, hogy az adott tárgy természetes módon újrahasznosítható (például baktériumok és gombák által) új szerves molekulákká és új életté.

A lebontás viszont csak az a folyamat, amikor egy tárgy kisebb darabokra bomlik szét.

Az élő organizmusok nem használják újra a műanyagot. Ehelyett a nap energiájának és a környezeti tényezőknek, például az esőnek a kombinációja tovább bontja a műanyagot egyre kisebb darabokra. Ezek a műanyag darabok (más néven mikroplasztikák) műanyagként mindig a Földön maradnak.

Vízmegoldás vízszűrő

Ennek ellenére akár 1000 évig is eltarthat egy műanyag palack ily módon történő lebontása. A műanyag palackok azonban biológiailag nem bomlanak le, tehát örökké körülöttünk maradnak. Amikor a műanyag lebomlik, a műanyagban lévő mérgező vegyi anyagok bekerülnek a környezetbe. Még ennél is rosszabb: minden olyan műanyag, amely a környezetbe jut, a környezetben marad, és a örökre károsítja az élővilágot.

2. A műanyag palackok előállítása fosszilis tüzelőanyagokat igényel

A műanyaggal kapcsolatos egyik nagy probléma természetesen az, hogy az előállításához megújíthatatlan fosszilis tüzelőanyagok használata szükséges. A műanyag palack sem kivétel ez alól. A legtöbb műanyag palack PET-ből (polietilén-tereftalát) készül, amelyet olaj felhasználásával állítanak elő. Még ennél is rosszabb, hogy egy műanyag palack nem csak a gyártása idején pazarol energiát, hanem teljes élettartama alatt: Ide tartozik a szállításhoz, tárolásához és végleges elhelyezéséhez felhasznált energia.

Az Egyesült Államokban körülbelül 76 millió hordó olaj szükséges az egy évben felhasznált műanyag palackok gyártásához, szállításához, tárolásához és ártalmatlanításához. Ez elég olaj ahhoz, hogy egy év alatt 4,3 millió autó üzemeljen! Világszerte a palackozott víz felhasználásába ágyazott energia évente 450 millió hordó olajnak felel meg (a 2012-es statisztikák alapján). Ez elég ahhoz, hogy egy évre 25,5 millió autót üzemeltessünk.

A fosszilis tüzelőanyagok nem megújulók, és hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához és az éghajlatváltozáshoz. Nem kérdés, hogy ártalmasak-e a környezetre.

3. A palackozott vizek miatti víz kinyerés folyamata károsítja a környezetet

Gondolkoztál már azon, hogy a palackozott vízben honnan származik a víz? Nos, amikor a vizet kinyerik és palackozott vízként értékesítik, sok természetes vízkészlet kiszárad. Ennek sok káros hatása van a környezetre, és az emberek megélhetését is befolyásolhatja.

Például sok palackozott vízszolgáltató társaság vizet nyer ki Kaliforniában, olyan területen, amely hajlamos a nagyobb aszályokra. Nyilvánvaló, hogy a vízkészletek eltávolítása a kiszáradásra hajlamos területekről csak növeli az aszályok kialakulását. Ezt a problémát súlyosbítja az a tény, hogy a legtöbb palackozott vizet a kitermelési helytől távol eső területeken értékesítik. Ez azt jelenti, hogy a helyi vízkészleteknek soha nincs esélyük arra, hogy a vízciklus során helyreálljanak, mivel a kinyert vizet máshová szállítják.

A palackozó cégek gyakran annyi vizet nyernek ki, hogy egész tavak vagy víztartó rétegek (tavak és a talajvízkészletek) száradnak ki. A vízkészletek túlzott kitermelése megváltoztathatja az egész élőhelyet és ökoszisztémát, szárazabbá téve a területet és veszélyeztetve a területen élő összes élőlény megélhetését.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

4. Műanyag szennyezés jön létre, ami károsítja a tengerek ökoszisztémáit

Manapság a műanyag palackok szinte bárhol megtalálhatóak a szemétben. A naponta hatalmas mennyiségben értékesített műanyag palackok közül sokat nem megfelelő módon ártalmatlanítanak. Fontos, hogy ne becsüljük alá e probléma súlyosságát. A műanyag palack jelenleg a tengerpartok tisztításakor az ötödik leggyakrabban talált szemét (mennyiség szerint), és az óceánok teljes műanyagszennyezettségének jelentős részét teszik ki.

muanyagszennyezes

Az elhasznált műanyagok többsége végül az óceánba kerül. Még a szárazföldön, az óceántól távol lévő területekről is a műanyag vízelvezető hálózatokkal vagy folyókkal mozog, és végül az óceánba áramlik.

Szóval, miért olyan káros a műanyag szennyezés a környezetre?

Az állatok, mint például a madarak vagy halak, összetéveszthetik a műanyagot az élelemmel az óceánban. Továbbá, mivel a műanyag nagy vagy akár nagyon kicsi méretű is lehet, még a legkisebb organizmusokat, például a planktont is veszélyezteti. Amikor egy állat sok műanyagot fogyaszt, az emésztőrendszere eltömődhet, és végül halálra éhezhet. Néha egyetlen darab műanyag is az állat pusztulását okozhatja, például megfojtja a tengeri teknősöket.

Ami pedig még rosszabb, hogy az elfogyasztott műanyag tovább tud haladni az élelmiszerlánc mentén, ha a ragadozók műanyagot lenyelt zsákmányt esznek meg.

Vegyünk egy példát: egy hal véletlenül lenyel valamennyit az óceánvízben található mikroplasztikákból. Amikor egy ragadozó, például egy cápa megeszi ezt a halat, akkor a mikroplasztikákat a hal továbbítja és felhalmozódnak a cápa testében.

Csak a Csendes-óceán északi részén évente becslések szerint 12 000–24 000 tonna műanyag kerül halak szervezetébe. Évente több mint egymillió tengeri madár és 100 000 emlős hal meg műanyag lenyelése miatt.

A testükben található műanyag vagy vegyi anyagokkal mérgezett tenger gyümölcseit az emberek is elfogyasztják. A mikroplasztika, amely túl kicsi ahhoz, hogy láthassuk, jelen lehet az általunk fogyasztott halakban!

A műanyag lenyelése számos hosszú távú negatív következményt okozhat. Ha folytatjuk az óceánjaink szennyezését, akkor az általunk használt és eldobott műanyagok visszatérnek hozzánk és károsítanak minket.

muanyag szennyezes

Mit tehetsz Te ez ellen?

1. Használj többször használható vizes kulacsot

A műanyag probléma megoldásának legegyszerűbb módja az egyszer használatos műanyagok, például a PET palackok beszüntetése. Ez viszont azt jelenti, hogy csökkentjük a palackozott víz fogyasztását.

A palackozott víz felhasználásának csökkentésének egyik módja az újrafelhasználható kulacs választása. Ahelyett, hogy palackozott vizet vásárolnál rendszeresen, vehetsz egyetlen kulacsot, amit újra és újra meg tudsz tölteni. Ezzel nemcsak a környezetet kíméled, hanem hosszú távon pénzt is megtakarítasz. A csapvízhez pedig használhatsz vízszűrő berendezést vagy vízszűrővel ellátott kulacsot.

2. Szelektáld megfelelően a műanyag palackokat: NE SZEMETELJ!

Ha nem sikerül újrahasznosítható vizes palackot beszerezned (bármilyen okból), vagy ha időnként elfelejted, akkor ügyelj arra, hogy a műanyag palackokat a megfelelő helyre dobd ki.

Miután kiürült a palack, és van rá lehetőséged, az újrahasznosítható szemetesbe dobd, ha nincs ilyen, akkor a kukába. Bármit is csinálsz, NE szemetelj! Csupán egy műanyag palack is nagy kárt tud okozni környezetben!

3. Hívd fel mások figyelmét is, terjesszük el!

A műanyag probléma megoldásának másik módja az, hogy mindenkihez eljusson az információ. Minél több ember csökkenti az egyszer használatos műanyagok megvásárlását, annál jobb!

Nyugodtan oszd meg ezt a cikket a figyelemfelkeltés és az információ átadás érdekében a palackozott víz kérdésével kapcsolatban. Vagy egyszerűen csak mondd el barátaidnak személyesen.

A globális szemét problémát csak együtt tudjuk kezelni.

muanyag szennyezes 2

Forrás: GetGreenNow

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!