Hogyan azonosítsam a hozzáadott cukrot az élelmiszerekben a címke alapján

A kihívás alatt kaptam olyan visszajelzéseket, hogy lehetetlen megcsinálni a cukormentes kihívást, mert nem lehet elkerülni a hozzáadott cukrot az élelmiszerekben mert “mindenben benne van”.

Való igaz, hogy rengeteg dologba tesznek cukrot, amibe nem kéne, a kenyértől a felvágottig, de nem olyan nehéz leolvasni a címkéket és egy idő után megtalálhatjuk azokat a termékeket, amikben nincs cukor.

Nem kell egyszerre megtanulnunk az egészet. Elég, ha minden vásárlásnál kicsit odafigyelnünk, a következőnél megint kicsit jobban. Ez is fokról fokra megy, meg kell tanulni és meg kell szokni az átállást.

Most megtanulhatod, hogyan tudod az élelmiszerek címkéjét olvasni

Lehet megdöbbentő, de most egy sült csirkemell sonka címkéjét fogjuk kielemezni, amiről lehet nem is gondolnád elsőre, hogy mi értelme megnézni, hogy van-e benne cukor.

Minden terméken van egy Összetevők lista. Az összetevők a legtöbbtől a legkisebb felé sorrendben vannak. Piros keretbe foglaltam bele. Itt kell keresd a hozzáadott cukor. Ugyanis a hozzáadott cukor meghatározása, hogy nem az élelmiszerben természetesen előforduló valamilyen típusú cukor molekulák (mint például a tejtermékekben előforduló természetes cukor a laktóz), hanem édesítés céljából mesterségesen hozzáadott cukor. Ha egy élelmiszerhez adtak hozzá mesterségesen cukrot, akkor az összetevők listájában benne lesz. A trükk itt az, hogy nem feltétlen „cukor” elnevezéssel fogod megtalálni benne. De nemsokára megtanítalak az álnevek felismerésére is.

cukor az élelmiszer címkén

Találsz az élelmiszer címkéjén még egy Átlagos Tápérték táblázatot is. Ez megmutatja mennyi zsír, szénhidrát, fehérje és só van egy élelmiszerben. Itt is fogsz találni sok estben egy mezőt a cukornak is, a szénhidrátok alatt jelzik „amelyből cukor” elnevezéssel. Ha ilyet látsz egy címkén, még nem jelenti azt, hogy feltétlen hozzáadott cukor van benne. A cukor ugyanis a szénhidrát egy fajtája és természetes módon megtalálható sok élelmiszerben, úgy, mint a gyümölcsökben, tejtermékekben stb.

Ebben a mezőben egyben tüntetik fel az élelmiszerben megtalálható természetes cukorot és a hozzáadott cukrot is grammban. Ha a szám alacsony és nincs az összetevők között cukor, akkor nem kell aggódj, mert nincs hozzáadott cukor az élelmiszerben, a Tápérték Táblázat csak a természetesen előforduló cukort mutatja. Viszont, ha van az összetevők között IS cukor, akkor itt találod meg pontosan mennyi gramm. Például ebben a sonkában 0,9 gramm cukor van.

Vízmegoldás vízszűrő

Milyen álnéven találod meg a cukrot az élelmiszerben

Ahogy már korábban átvettük a cukor egy nagyon bő kategória és rengeteg fajtája van molekuláris szempontból: a glükóz, a fruktóz, a laktóz és a különböző mesterséges és természetes édesítőszerek a teljesség igénye nélkül.

Készítettem neked egy listás, hogy milyen néven találod meg cukrot és mesterséges édesítőszereket az élelmiszerben. Ezt egy kártyaként is elkészítettem, amit, ha lementesz a telefonodra, akkor mindig meg tudod nézni a boltban, ha nem vagy benne biztos, hogy mik azok.

Ezeket az elnevezéseket keresd a címkén:

AGAVÉ NEKTÁR, ÁRPAMALÁTA SZIRUP, ASZPARTAM, BARNA CUKOR, CIKLAMÁT, CIROK SZIRUP, CUKOR, CUKORSZIRUP, DEXTRÓZ, ERITRIT, FRUKTÓZ, GLÜKÓZ-FRUKTÓZ SZIRUP, GLÜKÓZ, GOLDEN SZIRUP, GYÜMÖLCSCUKOR, HFCS (HIGH-FRUCTOSE CORN SYRUP), INVERTCUKOR, JUHARSZIRUP, KARAMELL, KEMÉNYÍTŐSZIRUP, KÓKUSZCUKOR, KÓKUSZSZIRUP, KÓKUSZVIRÁGCUKOR, KUKORICASZIRUP, LAKTÓZ, MALTODEXTRIN, MALTÓZ, MELASZ, MELASZSZIRUP, MÉZ, NÁDCUKOR, RÉPACUKOR, RIZSSZIRUP, SZACHARIN, SZACHARÓZ, SZŐLŐCUKOR, SZTÍVIA, SZUKRALÓZ, TREHALÓZ, XILIT

Ebből láthatod, hogy a fenti sonkának címkéjén a cukrot dextróz és glükózszirup néven találod.

Megszerkesztettem kép formájában is, amit le tudsz tölteni a telefonodra.

cukor formái a címkén

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!