Lépesméz – az emberiség ősi gyógyhatású élelmiszere

A lépesméz évezredekig szolgálta az emberiséget, mint gyógyhatású élelmiszer és a népi gyógyászat fontos eleme. Mára sajnos a sok hangos gyógyszerreklám között a lépesméz csodálatos hatásiról alig hallunk.

Pedig, ha az emberek tudnák, mi rejlik benne...

A lépesméz ma már mézkülönlegességnek számít és nem minden méhész foglalkozik az előállításával, pedig ez a méz eredeti formája. A lépesméz esetén a méz abban a formában jut el a fogyasztóhoz, ahogy a méhek hagyták a sejtekben lezárva. A lépesméz fantasztikus tulajdonságai részben a benne található propolisznak köszönhetőek. A propolisz az az anyag, amivel a méhek bekenik a kaptárt, hogy megvédjék a fertőzésektől, baktériumoktól és a penésztől. A fák rügyeiről és friss hajtásairól gyűjtik össze, majd átalakítják és a kaptár fertőtlenítésre használják. A propolisz áldásos hatását a lépesméz fogyasztásával az ember is megtapasztalhatja.

lépesméz

Különösen télen, amikor a légúti fertőzések olyan gyakoriak, a legjobb, ha mindig tartunk otthon egy kis lépesmézet.

A lépesméz hatásai

Fertőtlenítő hatása miatt rendkívül jó a megfázás kezelésre és megelőzésére.

Segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében.

A lépesméz tisztítja a fogakat, fertőtleníti a szájüreget és erősíti a fogínyt, íny és fogbetegségek ellen nagyon jó.

A lépesméz javallott a különböző légzőszervi problémák kezelésére is.

Hatásos orr- és homloküreg gyulladás esetén.

Erősíti az immunrendszert.

Szellemi frissességet biztosít, idegesség és kimerültség estén is ajánlott fogyasztani

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Egy méhész, akinek a küldetése, hogy a lépesmézet újra felfedeztesse az emberekkel

Szökendy Géza lépes méz

Szökendi Géza, okleveles méhész mottója: "Vissza a lépesmézhez! Vissza a nyers mézhez! Természetes védelem."

Géza bácsinál a Lehel Piacon, Budapesten mindig lehet lépesmézet és tiszta nyers mézet kapni, illetve néhány jó tanácsot a méz fogyasztásával kapcsolatban. Egész életében méhészettel foglalkozott, sok szakirodalmat olvasott el a témában. Idős kora ellenére küldetéstudata még mindig él benne, hogy felébressze az emberek tudatosságát a lépesméz és a nyers, kezeletlen méz csodálatos hatásaival kapcsolatban.

Géza bácsi hosszú élete során sok eredménynek volt tanúja, hogyan gyógyított fel embereket gyulladásos betegségekből a méz. Nemrég egy apuka három doboz lépesmézet vett. Géza bácsi megkérdezte tőle, mire viszi ezt a sok lépesmézet. Azt mondta, a múltkor vett itt egyet, adott belőle az arcüreggyulladásos kislányának, aki onnantól rohamosan kezdett felgyógyulni. Most visz még belőle, hogy mindig legyen otthon lépesméz.

Egy másik vásárlója fogínysorvadásban szenvedett, lépesmézet kezdett rágni és meggyógyult. Nagy örömmel hívta fel az orvosát, aki azt mondta, hogy ez igenis lehetséges, mert a lépesméznek nagyon erős vírusölő hatása van.

propolisz lépesméz

Volt olyan vásárló, aki visszaemlékezett, hogy a II. Világháború alatt a tüdőbajt méz fogyasztása miatt sértetlenül megúszta, mint ahogy egy későbbi vizsgálat megállapította. Géza bácsi számtalan ilyen történetet hallott a hosszú évek során.

Ha tehetitek, látogassátok meg Gáza bácsit a Lehel piaci csarnokban a szokásos helyén, középtájon az őstermelők között.

Hogyan fogyasszuk a lépesmézet

Téli időszakban, amikor sokkal jobban ki vagyunk téve a fertőző légúti betegségeknek, a lépesméz napi fogyasztása megelőzésre kiváló. Ha pedig már megtörtént a baj, gyógyulásunk hihetetlenül felgyorsítható, ha naponta többször elrágunk egy kis lépesmézet.

Vágjunk le egy darabka lépet, amit kényelmesen a szánkba tudunk venni. Ezt rágjuk 15 percen keresztül. Az édes íz hamar elmúlik, utána már csak a propoliszban gazdag viaszt rágjuk tovább. A végén az összerágott viaszt ki is köphetjük, de még jobb, ha lenyeljük.

Legyen tehát a mottónk, hogy a mellékhatásokkal teli gyógyszerek helyett: "Vissza a lépesmézhez! Vissza a nyers mézhez! Természetes védelem."

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!