Miért kell beáztatni a magokat?

A különböző magvakból tápanyagdús nasit lehet varázsolni, de sokféle ételhez is felhasználhatjuk alapanyagként. Viszont a gabona- és babfélékhez hasonlóan a magok is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek akadályozzák a szervezetben a tápanyagok felszívódását.

Az áztatás, az erjesztés és a csíráztatás mind csökkentik a magok az anti-tápanyag tartalmat, ezzel növelik a hasznos tápanyagok bejutását a szervezetbe. Tehát a magok egyszerű beáztatásával növelhetjük a jótékony hatásukat.

A magokban található anti-tápanyagok

A gabonafélékhez hasonlóan a nyers magok alacsony mennyiségben fitinsavat (egy anti-tápanyag, az emésztőrendszerben ásványi anyagokat köt meg, amelyek ezáltal kevésbé felhasználhatóak a szervezet számára) és enzimgátló anyagokat (az enzim olyan fehérje, mely elősegíti más anyagok kémiai változásait) tartalmaznak. A fitinsavra szüksége van a növényeknek, mert segíti a magok védelmét a növekedés során. Az enzimgátlók megvédik a magokat az idő előtti csírázástól, viszont potenciális problémát okozhat a szervezetben azáltal, hogy megköti a tápanyagokat. Így tápanyaghiányhoz és az emésztési rendszer irritációjához is vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy a fitinsav nem teljesen rossz, de a mennyiségen van a hangsúly. A mai étrend, amelyek a magas feldolgozott gabonatartalmat és az alacsony tápanyag- ás ásványi anyagtartalmat helyezik előtérbe, szintén hozzájárulnak a tápanyagfelszívódási problémákhoz, és még szükségesebbé teszik az ételek fitinsav tartalmának csökkentésének a fontosságát.

Kutatások bebizonyították, hogy a fitinsav egy bizonyos szintig védi a szervezetet. Annak érdekében, hogy ezeket a jó tulajdonságait megőrizzük, ellensúlyoznunk kell bizonyos zsírban oldódó vitaminokkal és más tápanyagokkal. Ezért hasznos a magvak fitinsav tartalmának a csökkentése.

beaztatas

A magok és magvak beáztatásának fontossága

Néhány fitinsav természetesen semleges lesz az emésztési folyamatban, de azokat az ételeket, amelyek kifejezetten magas fitinsav tartalommal bírnak, érdemes beáztatni (és néha csíráztatni) és kiszárítani, hogy tovább csökkentsük az anti-tápanyag tartalmat.

Az egyszerű ásványianyag oldatban történő áztatás (például sós vízben) és az alacsony hőmérsékleten való kiszárítás segíti lebontani a fitinsavat, így lehetővé teszi a tápanyagok könnyebb felszívódását a szervezetben. Ezt egyszerű és gazdaságos házilag csinálni, és nagyban megnövelhetjük vele a tápanyagbevitelt.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Hogyan kell beáztatni a magokat?

Két hozzávaló kell: meleg víz és só. A meleg víz semlegesíti az enzimgátlókat és növeli a tápanyagok hasznosulását, kifejezetten a B-vitaminét. A só hozzájárul az enzimek aktivizálásához, amelyek deaktiválják a magokban lévő enzimgátlókat.

7-24 órán belül (ez a magtól függ), az enzimgátlók nagyrésze lebomlik. Ekkor a szárítási folyamat következik, hogy visszanyerjük a magvak ropogós állagát. Tapasztalatok szerint a beáztatott magvaknak jobb íze lesz és sokkal könnyebben megemészthetőek lesznek.

Mire lesz szükséged:

• 2 bögre nyers mag (tanácsos egyszerre csak egyfélét beáztatni)
• 3-4 bögre meleg szűrt víz (lepje el a magokat)
• 1 evőkanál só

Elkészítés:

1. Öntsd a meleg vizet egy közepes méretű tálba vagy befőttesüvegbe, majd add hozzá a sót, ami feloldódik benne.

2. Tedd a vízbe a magokat, és győződj meg róla, hogy teljesen ellepje a víz.

3. Hagyd állni lefedetlenül szobahőmérsékleten legalább 7 órán keresztül (vagy éjszakára).

4. Szűrd le a vizet, és terítsd szét a magokat egy sütőpapíron. Tedd be a sütőbe a legalacsonyabb hőfokozatra, vagy hagyd teljesen kiszáradni. Ez a lépés nagyon fontos, mivel, ha nedves marad, be is penészedhet. A dehidratációs folyamat akár 24 óráig is eltarthat, így egy aszalógép hasznos lehet, de nem szükséges.

5. Megjegyzés: ha házi készítésű magtejet szeretnél csinálni, akkor itt a legfelelő alkalom, hiszen ilyenkor jól megpuhulnak a magok, így igazán krémes tejet tudsz belőle készíteni.

Áztassunk vagy ne áztassunk?

Nem minden magot könnyű beáztatni. A lenmag és a chia mag például bekocsonyásodik nagyon nehéz vele dolgozni.

Amiért érdemes beáztatni a magokat, az az, hogy jobb lesz az ízük és több tápanyag szívódik fel a szervezetben. Ha sok magfélt fogyasztasz, ez a folyamat kifejezetten hasznos lehet a számodra. A nyers, organikus magvak beáztatása és szárítása sokkal egészségesebb, mint megvenni a magas hőmérsékleten, olajban pirított bolti magokat, ahol sok hasznos tápanyag semmisül meg.

Ma már könnyen hozzájuthatsz magas minőségű előáztatott vagy csíráztatott magokhoz, de otthon is elérheted ugyanazt. Kicsit időigényes, de megéri.

Forrás: Wellness Mama vízmegoldás vízszűrő készülék

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!