Dr. Lerner Péter az elektrolitok fontosságáról

Sók, ásványi anyagok, elektrolitok szerepe a testben

A sók pozitív és negatív töltésű részekből állnak, amelyek vizes oldatokban szétválva elektron-bőséget teremtenek. E tulajdonságukra utal az elektrolit elnevezés, mivel az sóoldat a szabad elektron bőségnek köszönhetően jól vezeti az áramot, míg a víz alig vezeti. A testnedvek, sejten belül és a sejtek közötti folyadékok is ilyen elektrolit oldatok.

Ez az elektron-bőség, közvetve az ásványi anyagok, elektrolitok teszik lehetővé a testen belüli energiaáramlást, anyagok kicserélődését, az életműködéseket. Az érzékelés miatt az idegek és izmok működése a leginkább feltűnő, ami elektrolitok nélkül lehetetlen lenne.

Minden folyadékveszteség (izzadás, vizelet, vérzés, széklet, stb.) egyúttal az ásványi sók, elektrolitok vesztesége is, így ezeket rendszeresen pótolni kell. Hirtelen nagyobb folyadékveszteség (hasmenés, hányás) az elektrolit vesztés miatt életveszélyes is lehet. A normális napi életmód mellett előre jelezhető napi ásványi só veszteség a különböző étrendek, szokások mellett jelentős ásványi anyaghiányhoz, különösképp kálium hiányhoz vezethet.

Dr. Lerner Péter elektrolitok fontosságáról

Noha a kálium az egyik leggyakoribb hiány, mégis nehéz észrevenni, mert a kálium 98%-a sejten belül van, tehát amikor a vérvétel eredményeken mutatkozik, akkor a valós hiány már jelentős.

Leginkább a tünetekből tudhatjuk, hogy kálium hiány van. A leggyakoribbak:

  • vérnyomás emelkedés, mert hiányzik a kálium természetes izomlazító hatása, az érfalakban megnő az izmok feszültsége,
  • izomgörcsök, mivel az elektrolitok (sók) megfelelő aránya szükséges lenne a normális izomműködéshez, az összehúzódáshoz csakúgy, mint az elernyedéshez, kálium hiányban még a kalcium se tud megfelelően felszívódni, hasznosulni,
  • édesség utáni fokozott vágy, mivel a kálium segít a cukrok megfelelő testen belüli raktározásában, felhasználásában,
  • székrekedés, mivel a belek falát izmok is alkotják, a normális bélműködéshez ezek jó működése alapvető,
  • zavarok az inzulin szintben és a test cukor háztartásában, cukorbetegség vagy az azt megelőző állapotok, mivel a kálium a test cukorfelhasználásának csaknem minden lépéséhez szükséges,
  • az izomgyengeség és általános testi gyengeség a kálium ás más elektrolitok hiányának gyakori jele – (ezt lásd bővebben az elektolitokról szóló cikkben),
  • szívritmus zavarok. A szívizom egy sajátos izomfajta, emellett a szívnek saját ingerképző és ingervezető rendszere van. Az ingerképzéstől, az ingervezetésen át az izomsejtek megfelelő reakciójáig (összehúzódás, elernyedés), minden működés az elektrolitok megfelelő arányától függ, jelentős részben a kálium, kalcium és magnézium szintektől.
  • szorongás, alvászavarok: a kálium rendelkezik egy általános nyugtató – relaxáló hatással,
  • emésztési zavarok, a fehérjék hasznosulási zavarai: a kálium ezeknek a folyamatoknak is fontos része.

Talán a leggyakoribb tünet a fejfájás. Egyébként teljesen egészséges fiatal emberek sport, gyakori szaunázás vagy az éghajlat miatti fokozott izzadás miatt gyakran szenvednek fejfájástól, aminek a következményes folyadék- és általános elektronhiány az oka, és az elektrolitok közül itt is a kálium hiánya a legkiemelkedőbb.

vízmegoldás vízszűrő készülék

A természetes, napi veszteség mellett fokozott kálium veszteséget okoznak a diétahibák, (túl sok cukor, szénhidrát, zöldségek hiánya, alkoholfogyasztás) a fokozott stressz (az ilyenkor fokozottan termelődő stressz hormonok hatása miatt). A magasabb cukorfogyasztás, dohányzás és alkohol kálium hiány mellett a test B1 vitamin készleteit is elhasználja.

A tapasztalatok, napi veszteségen alapuló számítások szerint egy felnőtt embernek átlagban napi 4000 – 6000 mg káliumpótlásra van szüksége. Ez a többi ásványi anyagpótláshoz képest arányában a legnagyobb. Az asztali só kálium tartalma legfeljebb 0.1%, tehát az ételek sózása, noha szükséges, önmagában csak ront a nátrium-kálium arányon. Egy banán kálium tartalma kb. 300 mg, egy közepes avokádó csaknem 1000 mg, egy kiadós saláta vagy nagyobb adag spenót is elérheti az 1000 mg-ot. Egy tipikus, vitamin boltokban kapható kálium vagy kombinált ásványi anyag készítmény 40 – 50 mg káliumot tartalmaz.

Ezekből is látható, hogy a kálium veszteség pótlása nem is olyan egyszerű feladat. Ezen segít az itthon nemrég bevezetett ElektroMax nevű por, ami adagonként más ásványi anyagok mellett 1000 mg káliumot tartalmaz. A megfelelő étrend mellett napi 1-2 adag elfogyasztása elég lehet akár már kialakult tünetek kezelésére vagy megelőzésére, az energiaszint emelésére. Ez a készítmény vízben oldva igen könnyen felszívódik és a használatával sok pozitív tapasztalat gyűlt össze.

Szerző: Dr. Lerner Péter

ElektroMax elektrolit és ásványi anyag tartalmú italpor - a sejtszintű energia növelésének leghatásosabb módja. Kattints a további részeltekért.

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!