A cukorfüggőség 7 jele. Vajon te függő vagy?

Finom, de mérgező? Addiktív? Mi a helyzet a cukorral?

Mindannyian tudjuk, hogy a cukor finom, de nem túl egészséges. Nézzük meg, mik a cukorfüggőség jelei és honnan ismerheted fel, hogy te cukorfüggő vagy-e.

Mi a függőség?

A függőség hivatalos meghatározása szerint, kémiailag függünk egy anyagtól, ha a következő tünetek közül legalább hármat tapasztalunk tizenkét hónap alatt:

1. Megnövekedett tolerancia: egyre több kell belőle, hogy elérjük ugyanazt a hatást.

2. Elvonási tünetek: jelentős negatív hatás, ha abbahagyjuk.

3. Túlzott használat: többet fogyasztunk, mint amennyit kellene, vagy normális lenne.

4. Önkontroll elvesztése: a viselkedésünket az anyag befolyásolja.

5. Kivételes erőfeszítés a megszerzésére: túlmutat azon, ami ésszerű lenne, hogy hozzájussunk.

6. Túlzott prioritás: használatát előbbre vesszük más fontosabb dogok helyett.

7. A negatív következmények figyelmen kívül hagyása: a folytatólagos használat a negatív következmények ellenére.

cukorfuggoseg

A cukorfüggőség jelei

Most térjünk rá a cukorfüggőségre. Tapasztaltál már legalább hármat az felsorolt tünetekből a cukorral kapcsolatban?

Megnövekedett tolerancia. Néhány embernek szüksége van két-három kanál cukorra, hogy valamit megédesítsen, valaki másnak pedig csak negyed annyira. Miért? Ahogy megszokjuk a cukrot, megváltozik az édes íz ízlelésünk, és egyre édesebb és édesebb dolgokra vágyunk.

Elvonás. Próbáltál már felhagyni a cukorral? Ha igen, mit éreztél? Ha nem, próbáld ki, és meg fogod tapasztalni, milyen mélyen befolyásolja az anyag az agyadat.

Túlhasznált. Több cukrot fogyasztunk ma, mint a régi időkben? Ahogy a Washingtoni Egyetemról Stephan Guyenet elmondja nekünk: "ma annyi cukrot fogyasztunk el hét óra alatt, mint 1822-ben öt nap alatt." Te mennyi cukort eszel egy nap? Kiszámoltad már valaha?

vízmegoldás vízszűrő készülék

Az irányítás elvesztése. Megpróbáltad mér elhagyni a cukrot? Ha ez nem olyan, amit könnyen meg tudsz tenni, akkor már nem vagy a saját irányításod alatt.

Kivételes erőfeszítés a megszerzéshez. Tettél már meg nagyobb utat, vagy nagyobb erőfeszítést csak azért, hogy édességhez juss?

Túlzott prioritás. Késtél mondjuk egy találkozóról, hogy előtte beszerezz valami édeset? Vagy volt, hogy a tápláló ebéd vagy vacsora helyett valami édességet választottál inkább?

Negatív következmények figyelmen kívül hagyása. A cukor ugyanúgy felel az elhízásért, mint például a dohányzás a tüdőrák kialakulásáért. Az elhízás pedig kapcsolatban áll a következőkkel:

Depresszió, csontritkulás, ízületi gyulladás, születési rendellenességek, mellrák, nyelőcsőrák, veserák, szív-és érrendszeri betegségek, csökkent légzési funkció, keringési zavarok, nappali álmosság, trombózis, 2-es típusú cukorbetegség, epehólyagbetegség, köszvény, szívbetegségek, magas vérnyomás, csökkent immunválasz, fertőző betegségek, meddőség, májbetegség, derékfájdalom, szülészeti és nőgyógyászati szövődmények, krónikus fájdalom, hasnyálmirigy problémák, stroke, sebészeti szövődmények, inkontinencia.

Tekintettel a felesleges testzsír mennyiség szörnyű negatív következményeire, talán az édességek túlzott fogyasztása lehet a világ egyik legjobb példája a negatív következmények figyelmen kívül hagyására.

Te vajon cukorfüggő vagy?

Csatlakozz a 30 napig cukormentesen kihívásunkhoz az Alakíts ki egészséges szokásokat Facebook csoportban. Próbáld ki magad, hogy le tudsz-e szokni a cukorról.

Kattints a linkre a csatlakozáshoz.

Forrás: fit BOTTOMED girls

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!