A zuhanyzás közben felszabaduló klórgáz belégzése veszélyes

Lehet hallottunk már arról, hogy a klóros ivóvíz rombolja a szervezetünket, de kevés figyelmet kap a klóros csapvíz egy másik aspektusa: hogyan hat a szervezetünkre, ha klóros vízben zuhanyozunk, illetve fürdünk. Aggodalommal tölti el a kutatókat ezen vizsgálatok eredménye, s vannak akik a klór betiltását is javasolják.

Nézzük néhány tudományos tényt a klóros vízben való fürdés kockázatairól.

„Vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a kémiai anyagok belélegezhetőek illetve a bőrön keresztül is felszívódhatnak zuhanyzás és fürdés közben. Ironikus, de éppen a fertőtlenítésre széles körben használt klór által keletkeznek rákkeltő anyagok. Tízből hét amerikai iszik klóros vizet, bizonytalan, hogy ennek mik lesznek a hosszútávú következményei. A klóros víz ivása megduplázhatja a húgyhólyagrák kockázatát, ami 40000 embert érint évente.” – Ian Anderson, New Scientist, 1986. szeptember 18.

„A zuhanygőzbe legalább két fajta, jelentős mennyiségű rákkeltő vegyület párolog a vízből.” – J Andelman, Professor of Water Chemistry, University of Pittsburgh

„A pittsburghi egyetem vízkémikus professzora azt állítja, hogy zuhanyzás és fürdés alatt a csapvízből elpárolgó kémiai anyagoknak inhalálás által százszor jobban ki vagyunk téve, mintha meginnánk. Klórt adnak a vízhez, hogy megállítsa a fertőző mikroorganizmusokat, majd az erősen reakcióképes klór egyesül zsírsavakkal és szén részecskékkel és így nagyon mérgező vegyületek jönnek létre, amelyek a klórozás melléktermékeinek 30%-át teszik ki. Az 1970-es évek közepétől erőfeszítéseket tettek e toxikus szennyeződések azonosítására a nemzeti ivóvíz ellátmányban, és járványügyi vizsgálatok kezdődtek a lehetséges összefüggések feltárására az ivóvízben lévő toxikus vegyületek magunkhoz vétele és a megemelkedett rák elhalálozási kockázat között. Ezen vizsgálatok befejeződése óta jó néhány különböző vizsgálat erősítette meg a talált összefüggések statisztikáit az ivóvízből magunkhoz vett toxikus vegyületek és a rák kockázata között. Később ezt az aggodalomra intő felfedezést további kutatási eredmények is súlyosbították.” – Environmental Protection Agency, Dr. Lance Wallace

vízmegoldás vízszűrő készülék

„Egy hosszú forró zuhany veszélyes lehet. Ugyanis toxikus kémiai anyagokat lélegzünk be magas koncentrációban.” – „Is Your Water Safe – The Dangerous State of Your Water!”, US News & World Report, 1991. július 29.

„A klór romboló hatásának 2/3 részben a zuhanyzás alatti inhaláció és bőrön át való felszívódás által vagyunk kitéve.” – The American Journal of Public Health

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

„Az Amerikai Vegyész Társaság Anaheim-ben (Kalifornia) múlt héten prezentált kutatási eredményei alapján, egy hosszú forró zuhanyzás egészségügyi kockázatot rejt magában. A zuhanyzás által – a fürdéssel kisebb mértékű – több toxikus kémiai anyag kerül a szervezetünkbe, mint a megivott vízből. A kémiai anyagok a vízből elpárolognak, és mi belélegezzük azokat. Képesek arra is, hogy szétterjedjenek a házban és mások is belélegezzék. A ház lakói 6-100-szor több kémiai anyagot lélegezhetnek be a zuhanyzó és a fürdőkád körül, mint megivás által.” – „Chlorine and Your Shower”, New Scientist, 1986. szeptember. 18.

„A Nemzeti Tudományos Akadémia becslései szerint 200-1000 ember halálozik el az Egyesült Államokban rákban a vízben található nem kívánatos anyagok miatt. Az ezekből az anyagokból származó fő egészségügyi fenyegetettséget leginkább a belélegzés jelenti. Az ok, amiért ez a kibocsájtás magas, mert a zuhanyfej által szétspriccelt vízcseppek nagyobb felületet képeznek, mint ami a kádba kiömlő víz vízsugárnál keletkezik.” – „The Nader Report – Troubled Waters on Tap”, Center for Study of Responsive Law

klórgáz

„A klóros vízben való zuhanyzás az elsődleges gyanított oka a kloroformszint megemelkedésének otthonainkban. Százszorosára emelkedik ugyanis a kloroformszint (rákkeltő anyag) egy tíz perces hálózati vízben való zuhanyzás alatt.” – Environmental Protection Agency – Dr. Lance Wallace

„»A barátaimnak az tanácsolom, hogy vegyenek gyors és rövid zuhanyt.« – mondta Julian B. Andelman a pittsburgh-i egyetem vízkémikus professzora, aki állításai szerint minél hosszabb és forróbb a zuhanyzás, annál több kémiai anyag szabadul fel belőle a levegőbe.” – San Jose Mercury News, 1986. szeptember 11.

„Az amerikaiak egyre tudatosabbá kezdenek válni a hálózati vízben található szennyeződésekkel kapcsolatban és vízszűrőt szerelnek fel az ivóvizük megtisztítására. Bár a legtöbbjük folytatja a csapvízben való fürdést és zuhanyozást, mit sem sejtve arról, hogy a szűretlen zuhanygőz sokkal veszélyesebb, mint ugyanazon víz megivása. Zuhanyzás alatt ugyanis mérgező kloroform szabadul fel a levegőbe, amit belélegzünk. Továbbá, a Tanulmányi Központ a Reszponzív Törvényalkotásért, Gondok a Csapvízzel című jelentésében azt állítja, hogy több mint 2100 oda nem illő anyagot találtak az hálózati vízben. Ebből a 2100-ból, 190-ről tudott, hogy rendkívül ártalmas az egészségre. Összesen 97 karcinogént, (rákkeltő anyag) 82 mutagént (genetikai károsodást okozó anyag) és mutagén gyanús (sejt mutációt okozó) anyagot, illetve 23 tumor elősegítő és 28 akut és krónikus toxint találtak az amerikai ivóvízben. Az East West magazin szerint az embereknek zuhanyszűrőt kellene vásárolniuk, ami eltávolítja a klórt és más nemkívánatos anyagokat, hogy ne tegyék ki magukat a kloroform veszélyeinek.” - Center for Study of Responsive Law, Consumers Research Magazine, East West, 1989. július

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!