A tökmag 11 bizonyított hatása
Kicsi mérete ellenére a tökmag tele van értékes tápanyagokkal. Akár kis mennyiségben is jelentős forrása az egészséges zsíroknak, magnéziumnak és cinknek. Emiatt a tökmagnak számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak.
Ilyen például a szív- és a prosztata betegségek megelőzése, valamit egyes rákos megbetegedések elleni védelem. Ráadásul ezek a magok könnyen beilleszthetőek a legtöbb étrendbe.
Íme a tökmag 11 legfontosabb egészségre gyakorolt hatása, amelyet tudományosan is alátámasztottak:
1. Fontos tápanyagforrás
Megpucolva egy tökmag zöld, lapos és ovális. 28 gramm héjmentes tökmagban 151 kalória van, főleg zsírból és fehérjéből áll.
Egy uncia (28 gramm) héjmentes sütőtökmagban kb. 151 kalória van, főleg zsírból és fehérjéből. Továbbá ugyanekkora mennyiségű tökmag tartalmazza még az alábbi tápanyagokat:
• rost: 1,7 gramm
• szénhidrát: 5 gramm
• fehérje: 7 gramm
• zsír: 13 gramm (ebből 6 gramm omega-6)
• K-vitamin: az ajánlott napi bevitel 18%-a
• foszfor: az ajánlott napi bevitel 33%-a
• mangán: az ajánlott napi bevitel 42%-a
• magnézium: az ajánlott napi bevitel 37%-a
• Vas: az ajánlott napi bevitel 23%-a
• cink: az ajánlott napi bevitel 14%-a
• réz: az ajánlott napi bevitel 19%-a
Emellett antioxidáns- és telítetlen zsírsav tartalma is igen jelentős, valamint kálium, B2-vitamin (riboflavin) és folsav is megtalálható benne.
2. Antioxidánsban gazdag
A tökmag olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint például a karotinoidok és az E-vitamint. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédhetik a sejteket a káros szabad gyököktől. Ezért segíti az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása számos betegség elleni védelmet.
Úgy gondolják, hogy a tökmag magas antioxidánstartalma részben felelős az egészségre gyakorolt pozitív hatásáért.
Egy vizsgálatban a tökmagolaj mellékhatások nélkül csökkentette arthritisben szenvedő patkányok gyulladását, míg a gyulladáscsökkentő gyógyszereknél káros mellékhatásokat mutatták ki.
3. Csökkenti egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
A tökmagban gazdag étrendeket a gyomor-, emlő-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrákos megbetegedések kockázatának csökkentésével társították.
Egy megfigyeléseken alapuló tanulmány szerint a fogyasztása csökkenti az emlőrák kockázatát menopauza utáni nőknél. Más tanulmányok pedig arra utalnak, hogy a tökmagokban levő lignánok kulcsszerepet játszhatnak az emlőrák megelőzésében és kezelésében. További vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a tökmagot tartalmazó étrendkiegészítők alkalmasak lehetnek a prosztataráksejtek növekedésének lelassítására.
4. Hozzájárul a prosztata és a húgyhólyag egészségéhez
A tökmag segíthet enyhíteni a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) tüneteit, amely a prosztata mirigyének megnagyobbodását, vizelési problémákat jelent. Embereken végzett számos tanulmány azt bizonyítja, hogy a tökmag fogyasztása csökkenti a BPH-val kapcsolatos tüneteket, valamint javítja az életminőséget.
További kutatások pedig arra utalnak, hogy a tökmag vagy az abból készült termékek alkalmazása segíthet a túlműködő húgyhólyag tüneteinek kezelésében.
5. Jelentős a magnézium tartalma
A tökmag a magnézium egyik legjobb természetes forrása. A magnézium pedig olyan ásványi anyag, amely gyakran hiányzik számos nyugati populáció étrendjéből. Az Egyesült Államokban például a felnőttek mintegy 79%-ánál a magnéziumbevitel az ajánlott napi mennyiség alatt van.
Az emberi szervezetben több mint 600 kémiai reakciónak van szüksége magnéziumra. A megfelelő magnéziumszint fontos a vérnyomás, a szívműködés, a csontok és a vércukorszint szempontjából.
6. Hozzájárul az egészséges szívműködéshez
A tökmag kiváló forrása az antioxidánsoknak, a magnéziumnak, a cinknek és a zsírsavaknak - mindez segít megőrizni a szív egészségét.
Az állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a tökmagolaj csökkentheti a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet - a szívbetegségek két fontos kockázati tényezőjét. Egy 12 hetes, 35 posztmenopauzális nőn végzett vizsgálat szerint a tökmagolaj 7%-kal csökkentette a vérnyomást. Más tanulmányok arra utalnak, hogy a tökmag képes növelni a nitrogén-oxid képződését a szervezetben, ami felelős lehet a szív egészségére gyakorolt pozitív hatásáért.
A nitrogén-oxid javítja a véráramlást és csökkenti az artériákban a plakk növekedésének kockázatát.
7. Csökkenti a vércukorszintet
Állatkísérletekkel kimutatták, hogy a sütőtök, a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé csökkentheti a vércukorszintet. Ez különösen fontos a cukorbetegek szempontjából, akik a vércukorszint szabályozásával küzdenek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a sütőtöklé vagy a tökmag étrendkiegészítő csökkenti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Ez főleg a magas magnéziumtartalma miatt van.
Egy több mint 127 000 ember megfigyelésén alapuló tanulmány szerint a magnéziumban gazdag étrend 33%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.
8. Rostban gazdag
A sütőtök magjai nagyszerű rost forrást jelentenek. A magas rosttartalmú étrend elősegítheti a jó emésztést és ezáltal az egészséget is. Ezen kívül a magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek, a 2. típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát.
9. Javítja a sperma minőségét
Az alacsony cinkszint kapcsolatba hozható az alacsony spermiumminőséggel és a férfiaknál a meddőség fokozott kockázatával. Mivel a tökmag a cink gazdag forrása, javíthatja a sperma minőségét. Vizsgálatok szerint az emberi spermát a kemoterápia és az autoimmun betegségek által okozott károsodásoktól is védheti a tökmag. A benne található antioxidánsok és más tápanyagok hozzájárulnak az egészséges tesztoszteronszinthez és javítják az általános egészséget. Ezek a tényezők együtt hatnak a termékenységi szintre és a reprodukciós funkcióra, különösen férfiaknál.
10. Növeli az alvás minőségét
Ha gondod van az alvással, érdemes néhány tökmagot alvás előtt elfogyasztani. Természetes forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely segíti az alvást. Naponta körülbelül 1 gramm triptofán fogyasztása ajánlott a megfelelő alvás szempontjából. Azonban a szükséges mennyiségű triptofán beviteléhez 200 gramm tökmagot kell megenni.
Emellett a tökmag kiváló magnéziumforrás. A megfelelő magnéziumszintet is társítják a jobb alváshoz. Néhány kisebb tanulmány kimutatta, hogy a magnézium bevitele javítja az alvásminőséget és teljes alvási időt az alacsony magnéziumszintű embereknél.
11. Könnyen beépíthető bármilyen étrendbe
Ha szeretnéd megtapasztalni a tökmag előnyeit, könnyen beillesztheted az étrendedbe. Sok országban népszerű a tökmag, amelyet nyersen vagy pörkölve, sózva vagy só nélkül fogyaszthatnak el. Amellett, hogy magában eszed, hozzáadhatod turmixokhoz, joghurtokhoz és gyümölcsökhöz. Salátákba, levesekbe vagy péksüteményekre szórhatjuk.
Azonban, mint sok magféle esetében, fitinsavat tartalmaz, ami csökkentheti bizonyos tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét. Rendszeres fogyasztás esetén érdemes lehet áztatni vagy csíráztatni, hogy csökkentsd a fitinsavtartalmát. Ebben a sütés is segíthet.
Forrás: healthlineKövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!
Pinterest: Vízmegoldás
Tetszett?
Oszd meg! |
Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!Keresztnév:E-mail cím: A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat. |