Szeretnél csodálatosan egészséges hajat? – használj kókuszolajat

A kókuszolaj egy rendkívül sokoldalú és egészséges szépségápoló termék. Az emberek számos dologra használják, a főzéstől és a takarítástól kezdve, a bőr hidratálásáig és a smink eltávolításáig. Sokan alkalmazzák a hajuk állapotának és egészségének megóvására is.

A napi szinten történő ápolási szokások roncsolhatják a hajadat

A naponta történő hajápolás, mint például a mosás, fésülés és beállítás roncsolhatja a hajszerkezetet és gubancos, töredezett, száraz kinézetet eredményez.

Hogy megértsd, miért történik ez, többet kell tudnod a haj felépítéséről. A hajszálak három rétegből állnak:

a hajszál felépítése

• A hajbél (medulla): A hajszál középső, puha része. Érdekes módon, a vastagszálú hajban nagyobb a medulla, míg a vékonyabb hajszálakban szinte nincs is.

• A hajkéreg (cortex): Ez a haj legvastagabb rétege. Nagy mennyiségű rostos fehérjét tartalmaz, valamint pigmentet, ami a haj színét adja.

• A külső réteg (cuticula): a cuticula a külső, kemény védőrétege a hajnak.

A haj mosása, szárítása, színezése roncsolja a külső réteget, így az nem lesz képes megvédeni a hajszál belső részeit. Ennek következtében csökken a hajkérget felépítő rostos fehérje tartalma, így a hajad vékony, gubancos és töredezett lesz.

Miért védi hatékonyabban a kókuszolaj a hajadat, mint más olajok?

A kókuszolajat sokak szerint a legjobb olaj a protein veszteség csökkentésére és a haj egészségének a megőrzésére.

Egy tanulmányban vizsgálták a kókuszolaj, a napraforgóolaj és az ásványi olajok hatékonyságát hajmosás előtt vagy után. Hogy kiderüljön, melyik olaj bizonyul a legjobb hajápolónak, a kutatók megmérték a haj fehérjetartalmának csökkenését mindegyik kezelés után. Bebizonyosodott, hogy a kókuszolaj akár hajmosás előtti vagy utáni alkalmazása hatékonyabban előzi meg a fehérje vesztést, mint az ásványi- és a napraforgóolaj. Valójában a kókuszolaj bizonyult a legjobbnak a kutatás során és csökkentette a fehérjeveszteséget a hajban. Másrészt a másik két olajnak nem volt hasonló hatása a hajra.

Jól tudott, hogy a kókuszolaj kémiai felépítése az, ami a hatásossága hátterében áll. A kókuszolaj főleg közepes láncolatú zsírsavakból épül fel, amit laurinsavnak hívunk. Ez hosszú, egyenes struktúrát ad a kókuszolajnak, ami így könnyen felszívódik mélyre a hajszálakban.

A napraforgóolaj fő alkotóeleme a linolsav, amelynek terjedelmesebb felépítése van, így nehezebben szívódik fel a hajban. Ez azt jelenti, hogy a napraforgó- vagy ásványi olajokhoz hasonló olajok be tudják vonni a hajat, viszont nem képesek felszívódni a hajszálakban.

kókuszolaj

Ha bedörzsöld a hajad kókuszolajjal mosás előtt és után, akkor megelőzheted a károsodást

Többféle módon alkalmazhatod a kókuszolajat, hogy megvédd a hajad a roncsolódástól. Először is, ha mosás előtt használod, akkor segít csökkenteni a mosás és nedves állapot okozta károsodást. Érdekes, hogy a haj sokkal sérülékenyebb vizes állapotban. Ez a víz felszívása közben fellépő apró szerkezeti változások miatt van.

kókuszolaj mosás előtt és után

Amikor benedvesíted a hajadat, a vastag, középső cortex réteg felszívja a vizet és megdagad, ezzel szerkezeti változást okozva a külső rétegben. A haj külső rétege valójában lapos, fedő pikkelyekből áll, amelyek a hajgyökerek irányában vannak rögzítve és a hajszál vége felé állnak. Amikor a középső réteg, azaz a hajkéreg felszívja a vizet, ezek a pikkelyek kifelé nyomódnak és felállnak. Ezáltal a nedves haj sokkal könnyebben sérülhet, főleg fésülés vagy formázás során. Ha olajjal kezeld a hajad mosás előtt, az csökkenti a felszívódó víz mennyiségét a hajszálakban és a cuticula pikkelyeinek a szögét, amikor felállnak. Ezáltal kevésbé lesz hajlamos a sérülésre, amíg nedves.

Másik módszer, ha hajmosás után olajjal dörzsölöd be a hajad, akkor puhább és könnyebb lesz. Így csökken a hajformázás közben fellépő súrlódás és kevésbé lesz töredezett a hajvég.

Tudj meg többet a kókuszolaj hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

vízmegoldás vízszűrő készülék

A kókuszolajtól gyorsabban nő a hajad

A nők nagy része hosszú, sima és fényes hajat szeretne növeszteni. Azonban a mindennapos formálás, kezelés, időjárás és szennyezés okozta hatások nagymértékben károsítják. Ez megnehezíti, hogy hosszú hajat növessz, mivel minél károsodott a hajad, annál lassabban nő.

A kókuszolaj segíthet abban, hogy hosszú hajad legyen:

• Hidratálja a hajszálaidat és csökkenti a töredezettséget

• Megvédi a hajadat a fehérje vesztéstől és a víz által okozott károsodásoktól

• Megvédi a hajad a környezet okozta roncsolódástól (szél, nap, füst)

Hogy minél jobban ki tudd használni a kókuszolaj előnyeit, rendszeres része kell, hogy legyen a hajápolási rutinodnak.

Van bármilyen negatív hatása a kókuszolajnak a hajra?

a kókuszolaj hatásai a hajra

A kókuszolaj bőrön és hajon történő alkalmazása eredetileg biztonságos. Azonban a túlzott használat olajlerakódást eredményezhet a hajon és a fejbőrön. Ettől zsíros és lapos lesz a haj, főleg, ha vékony szálú. Ennek elkerülése érdekében, csak keveset használj, és a hajad csak a közepétől a hajvégekig dörzsöld be. Sokan, akiknek puha haja van, nem szívesen kenik be a fejbőrt teljesen olajjal.

Továbbá, annak ellenére, hogy teljesen normális, hogy egy ember 50-100 hajszálat veszít el egy nap, sokan azt észlelik, hogy a kókuszolaj használatakor elkezd hullani a hajuk. Viszont nem mindig a kókuszolaj a kiváltó ok. Egyszerűen, csak a használatakor kihullik az a hajszál is, amelyik már eredetileg kivált a fejbőrből.

Hogyan használd a kókuszolajat, hogy gyönyörű hajad legyen

Összeszedtünk néhány módszert, hogy hogyan is használd a kókusz olajat hajápolásra.

kókuszolajos hajápolás

• Kondicionáló: mosd meg a hajad, ahogy szoktad, majd fésüld bele az olajat a hajszálak közepétől a végéig.

• Mosás utáni kifésüléshez: hajmosás és kondicionálás után dörzsölj bele egy kis kókuszolajat a hajadba, hogy védve legyen fésülés közben is.

• Hajpakolás: Kend be a hajad kókuszolajjal és hagyd rajta pár óráig (akár egész éjszakára), majd mosd le.

• Mosás előtti védelem: Hajmosás előtt dörzsöld bele az olajat a hajadba.

Alkalmazhatod ezeket a technikákat rendszeresen vagy ritkábban is (a hajtípusodtól függően), hogy szép és egészséges legyen a hajad. A használt mennyiség attól függ, hogy milyen hosszú és milyen típusú a hajad. A legtöbben csak a hajszálak közepétől alkalmazzák, hogy megvédjék a hajtövet a zsírosodástól. Az a legjobb, ha egy kisebb mennyiséggel kezded, és emeled az adagot, ha szükséges.

Ha rövid, esetleg nagyon vékony szálú a hajad, körülbelül egy teáskanálnyi olajra van szükséged. Azonban a hosszú és sűrű hajúak inkább két evőkanállal tegyenek rá. Többféle kókuszolaj közül válogathatunk. Sokan a szűz, azaz finomítatlan olajra esküsznek, mivel azt táplálkozáshoz is lehet alkalmazni.

kokuszhaj

Forrás: Authority Nutrition

Most ingyenes e-könyv ajándékba

További információért a kókuszolajról, annak használatáról és hogy hogyan tedd a mindennapi életed részéve, illetve arról, hogy milyen jó tulajdonságai vannak, hogy hogyan segít a zsírégetésben, mindent megtudhatsz, ha letöltöd az ingyenes e-könyvünket.

A Kókuszolaj és a zöld tea, a két nagy egészségtitok című e-könyv letöltői között minden hónapban kisorsolunk egy Vízmegoldás Prémium vízszűrő készüléket is.

Töltsd le!
Vízmegoldás e-book
Bővítsd a tudástáradat ezzel a két nagy egészségtitokkal! Add meg az adatokat a letöltéshez!
Teljes név:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!