A datolya hatása
Fontos tudnivalók:
1. A datolya a vitaminok, ásványi anyagok és rostok egészséges forrása.
2. A datolya magában is ehető, vagy édes, zamatos ételekhez
3. A datolya nagy mértékben tartalmaz cukrot, kalóriát, ezért mértékkel kell fogyasztani.
A datolya eredete
A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több ezer évvel ezelőtt a Közel-Keleten terjedt el. Ismerve édesítő hatását, a datolyát ma már a Föld minden területén termesztik.
A datolya a pálmák családjába tartozó datolyapálma gyümölcse. Több mint 2000 fajta datolya létezik. A medjool datolya az egyik legelterjedtebb az Egyesült Államokban. Felismerhető az édes ízéről és a sötét, borostyán-barna színéről.
Felhasználható desszertekhez, fehérje turmixokban vagy akár húsételekhez is. A nagy csonthéjas magot eltávolítva megtölthetjük krémsajttal vagy mogyoróval. Ez a hihetetlenül édes gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges rostokkal.
Sajnos emellett tele van cukorral és kalóriával is. Ha éppen diétázol, tanácsosabb nem fogyasztani. Azonban, ha édességet kívánsz, jó cukorhelyettesítő lehet.
A datolyában található tápanyagok - a datolya hatása
Vitaminok és ásványi anyagok
A datolya jó kálium forrás. A kálium egy igen fontos ásványi anyag, mert:
• építi az izmokat
• felelős a folyadék-egyensúlyért
• szabályozza a szívdobogást és a vérnyomást
• megelőzi az agyvérzést és a szívbetegségeket
Négy szem datolya körülbelül 668 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükséglet 14%-a. Emellett a niacin szükséglet 12%-át is fedezi, ami a táplálék lebontása és az idegrendszer helyes működőse szempontjából fontos vitamin.
A datolya jelentős B6-vitamin forrás, amit a test izomépítésre, valamint köröm-és hajnövesztésre használ fel. Tartalmaz A-vitamint, ami pedig a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészsége miatt fontos vitamin.
A datolya kiváló vas forrás is egyben, mivel a napi vas szükségletünk 11%-át tartalmazza. A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek létrejöttéhez, és segítő őket az oxigén szállításában a test sejtjeiben.
Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!
Rostok
Csupán négy datolya elfogyasztásával 6.4 gramm rostot viszünk be a szervezetbe. A férfiaknak ez a napi szükséglet 21%-a, a nőknek pedig a 30%-a az ajánlott mennyiségnek. A rost fogyasztása segíti az emésztést.
A rost emellett segít abban, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, mivel csökkenti a gyomor kiürülését. A rost bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet, kifejezetten a rossz koleszterint.
Cukor és kalória
Míg a legtöbb rostban gazdag étel segíti a súlycsökkenést, a datolya nem egy kalóriaszegény gyümölcs. Ez azért van, mert magas a szénhidrát- és a cukortartalma. Négy szemben 266 kalória van és közel 64 gramm cukor. A datolyát aszalva fogyasztják, és sűrűbb, mint a friss gyümölcs. Ha fogyni szeretnél, inkább friss gyümölcsöket fogyassz, mint például az alma vagy a málna.
Előnye viszont az, hogy tökéletes nassolni való, hogyha hirtelen energiára van szükséged és nem akarsz finomított cukrot bevinni a szervezetedbe.
A nagy mennyiségű cukor ellenére a datolyának alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem okoz hatalmas emelkedést a vércukorszintben elfogyasztás után. Ez kifejezetten fontos a 2-es típusú cukorbetegek számára. Ezt bizonyította be egy friss kutatás, melyben a cukorbetegek elfogyasztottak öt különböző fajta datolyát és nem emelkedett meg jobban a vércukorszintjük, mint az egészséges embereknek. Ezek szerint a datolya mérsékelt fogyasztása megfelelő választás a cukorbetegségben szenvedő emberek számára.
Antioxidánsok
A datolya csersavat tartalmaz, ami egy természetes antioxidáns és polifenol néven ismert. A csersav megelőzi a sejtek károsodását és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Akár még a rák megelőzésében is segíthet.
Tudományosan kimutatták, hogy Szaud-Arábiában - ahol a datolya igen elterjedt táplálékforrás – kevesebb a rákos megbetegedések száma, mint például az Egyesünk Államokban.
Hogyan fogyasszuk a datolyát
A száraz vagy puha datolya rögtön a fáról leszedve ehető. Ha kiveszed a magját, megtöltheted krémsajttal, mandulával, pekándióval vagy marcipánnal.
Felszeletelve vagy leturmixolva és fogyasztható édes előételekhez, pikáns húsételekhez, pudingokhoz, müzliben, turmixokban, süteményben, muffinban, kenyérhez és egyéb desszertekhez. Kitűnő előételt készíthetünk belőle, ha bacon-be csavarjuk.
Légmentes dobozban akár 6 hónapig is eláll a hűtőben.
A datolya hátásnak összefoglalása
A datolya kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként a receptekben. Kitűnő kálium, niacin, B6-vitamin, vas, rost és antioxidáns forrás.
A datolya hatása:
- segíti az emésztést
- csökkenti a koleszterinszintet
- megelőzi a rákot
- izomépítő
- erősíti a hajat és a körmöket
- hosszantartó energiát biztosít
A datolya egészséges, de csak mérsékelten fogyasztva. Magas a cukor- és kalóriatartalma, így ha nem vigyázol, hízhatsz is tőle. Fogyókúra esetén érdemes kerülni, és friss gyümölcsöket és zöldségeket választani helyette.
Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!
Pinterest: Vízmegoldás
Tetszett?
Oszd meg! |
Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!Keresztnév:E-mail cím: A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat. |