Prémium konyhai vízszűrő felszerelési és használati útmutató

A Prémium konyhai vízszűrő megvásárlásával és szakszerű használatával nagyon sok káros anyagtól fog megszabadulni, amelyek bár kis mennyiségben, de jelen vannak a csapvízben és hosszú távon egészségkárosodást is okozhatnak. A megfelelően felszerelt és karbantartott szűrő és szűrőbetét kiváló minőségű, egészséges vizet fog produkálni.

prémium konyhai vízszűrő részei

21. ábra – a kicsomagolt készülék és a szorító szerszám 

prémium konyhai vízszűrő szerszám

22. ábra – a szorító szerszám használata

A Prémium konyhai vízszűrő előkészítése

A Prémium konyhai vízszűrő készülék háza a nagy dobozban található. Az induló szűrőbetét külön található meg a csomagban. Vegye ki a készüléket a dobozból. A készülékház védő nejlon fóliában lesz, rátekerve a fehér beömlő vezeték, a vezeték végén pedig az irányítószelep, szintén becsomagolva. A csomag tartalmaz még egy fekete műanyag nyelű szerszámot, ami a készülékház fedelének fel- és leszereléséhez kell.

A betét behelyezéséhez a készülék fedelét le kell szerelnie. A készüléket egy vízszintes felületre állítva, normál álló helyzetében végezze a műveletet.

A fekete nyelű szorító szerszám a készülék alján található menetes gyűrűn levő lyukakba illeszkedik a 22. ábra szerint és segítségével lehet a menetes gyűrűt lecsavarni. Lecsavaráshoz a gyűrűt a szerszámmal az óramutató járásával ellentétes irányba kell forgatni és teljesen lecsavarni. Esetenként ehhez nagyobb erőkifejtés kellhet (23. ábra). Amikor a gyűrű már teljesen lecsavarodott, kézzel leemelhető és ezután a készülék fedelét is ki lehet emelni a talpból, ami a gumi szigetelőgyűrű miatt erőt fog igényelni (24. ábra).

prémium konyhai vízszűrő kicsavarás

23. ábra – látható lesz a menet

prémium konyhai vízszűrő darabjai

24. ábra – a teljesen szétszedett készülék

Fontos teendő

Ha ez a lépés elmarad, akkor igen kellemetlen íze lehet a szűrt víznek!

A fém készülékházat és a készülék aljzatát használat előtt langyos szappanos vagy mosogatószeres vízzel kívül-belül alaposan mossa el és szintén alaposan öblítse el. Az elmosás a gyártás során rákerült anyagokat eltávolítja. Ezek rendkívül kellemetlen ízt okozhatnak, ha ez a lépés kimarad. Az elmosás alapossága fontos, mert ez a nem látható réteg igen kellemetlen ízt tud okozni! A hengeres fém készülékház vége és belseje éles lehet, erre vigyázzon.

vizszűrő tömítés

25. ábra – az aljzat menetes része fölötti két fehér tömítés

Elmosás után ellenőrizze az aljzat menetes részénél található fehér tömítőgyűrűket, (25. ábra) mivel ezek nem megfelelő elhelyezkedése vízszivárgást okozhat!

Kérjük, hogy tartsa be a következő, A szűrőbetét előkészítése részben írtakat is!

A Prémium konyhai vízszűrő szűrőbetétjének előkészítése

A készülékhez adott induló szűrőbetét (28. ábra) külön be van csomagolva. Csomagolja ki a szűrőbetétet! A szűrőbetétet egy védőfólia védi, de a fehér végén általában duplán van becsomagolva, így az összes fóliát és papírt távolítsa el róla.

A szűrőbetétet ezután be kell áztatni kb. 8 órára egy lábas hideg csapvízbe, úgy, hogy végig teljesen víz alá kerüljön. A betétre ehhez valamilyen nehezéket kell tenni, mert magától csak úszik a vízen és nem merül alá. Erre azért van szükség, hogy a betét felső, speciális habszivacs része teljesen megszívja magát vízzel és így elegendően megpuhuljon. Így összeszereléskor a készülékház megfelelően visszahelyezhető lesz majd a helyére és nem fog szivárogni a víz a tömítésnél a készülékből. Ez a művelet bár sok időt vesz el, de nem tanácsos kihagyni.

szűrőbetét

26. ábra – a szűrőbetét tömítése helytelenül behelyezve

szűrőbetét tömítéssel

27. ábra – a szűrőbetét tömítése helyesen

Ha letelt a 8 óra (az sem baj, ha több), akkor a szűrőbetét alján található tömítőgyűrűt igazítsa vissza a helyére a betétbe, ahogyan az a 27. ábrán látható, ha netán nem lenne úgy.

Ezután helyezze a szűrőbetétet az előző részben írtak szerint már elmosott készülékház talpába a 29. ábra szerint úgy, hogy a zöld végével lefele álljon és a tömítőgyűrű is a helyén legyen. (Fordítva szerelve nem szűr és kellemetlen ízű vizet ad!) Megfelelő behelyezés esetén a készülékház alján, középen található rövid cső és a szűrőbetétben található nyílás pontosan egymásba illeszkednek (29. ábra).

prémium vízszűrő szűrőbetét

28. ábra – a szűrőbetét 

szűrőbetét behelyezése

29. ábra – a szűrőbetét behelyezése 

prémium vízszűrő megfelelő rés

30. ábra – a megfelelő rés

A Prémium konyhai vízszűrő összeszerelése

Miután a szűrőbetét a helyén van, a szűrő fedelét helyezze vissza a helyére. Ehhez felülről erősen meg kell nyomni, hogy a betét ellenállása és a készülék talpában található gumi tömítések ellenére a helyére kerüljön, ahogyan azt a 30. ábra mutatja. A készülék fedele akkor van megfelelően a helyén, ha a 30. ábra szerint a tömítést alulról a készülék aljzata, felülről pedig a fém készülékfedél éri.

Ezután a menetes gyűrűt csavarja vissza és használja a szorító szerszámot, hogy elég erősen megszorítsa ahhoz, hogy az alsó tömítés működni tudjon.

A menetes gyűrű megfelelő megszorítása után a készülék készen áll arra, hogy a csapra felszerelje. A Prémium konyhai vízszűrő csapra szerelése innen megegyezik a sima konyhai vízszűrő felszerelésével.

A Prémium konyhai vízszűrő csapra szerelése

A Prémium konyhai vízszűrő készüléket állandóan a csapra szerelve kell tartani, ezért ki kell választani számára a megfelelő helyet a konyhai csap mellett. Mivel a víz a készülékhez tartozó szelep univerzális, így a konyhai csap eredeti funkciója is megmarad, ugyanis bármikor engedhető víz a konyhai csapból szűretlenül, illetve a szűrőn keresztül is. A készülék elhelyezésénél ügyeljen arra, hogy a készülék kifolyója a mosogatótálca felé irányuljon, mivel a használata így lesz praktikus.

Csap típusok, amelyekre a Prémium konyhai vízszűrő készülék könnyen felszerelhető

A készülék a két legelterjedtebb típusú csapra szerelhető fel, a 52. ábrán látható ún. perlátoros (vízporlasztós) és a 48. ábrán látható hagyományos külső menetes csaptelepre. Amennyiben az Ön csapja ettől eltérő, kérje szakember segítségét, vagy vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, hogy segíthessünk, mivel egy megfelelő átalakító idomra lesz szüksége. Ha perlátoros csapja van, ugorjon a Felszerelés perlátoros csapra című részhez.

Felszerelés hagyományos külső menetes csapra

Gyakran előfordul, hogy a csap vége és a rajta található menet már erősen vízköves, ebben az esetben a megfelelő illeszkedés érdekében távolítsa el a vízkövet, tisztítsa meg a csapot megfelelő vízkőoldóval.

Ez a fajta hagyományos külső menetes csap a 48. ábrán látható. A felszereléshez csomagoljuk ki a fehér cső végén található szelepet és tekerjük ki a végéből a betétet (51. ábra). Erre a kitekert betétre a továbbiakban nem lesz szükségünk ennél a csaptípusnál, de érdemes megőrizni.

külső menetes csaptelep

48. ábra – hagyományos külső menetes csaptelep

vizszűrő szelep felhejezése

49. ábra – a szelep felhelyezése

felszerelt szelep

50. ábra – megfelelően felszerelt szelep

A szelep tartalmaz egy gumitömítést, ez maradjon a helyén, így tömítéssel együtt a konyhai csap végére a 49-50. ábra szerint egyszerűen tekerjük fel a szelepet az óramutató járásával megegyező irányban és szorítsuk meg erősen. A megfelelő megszorításhoz esetleg szükség lehet egy kombinált fogóra is. A megfelelően felszerelt szelep a 50. ábrán látható.

A szelep megfelelő felszerelése után (50. ábra) ugorjon A szűrő bejáratása című részhez.

Felszerelés perlátoros csapra

Ez a fajta ún. perlátoros (vízporlasztós) csap a kifolyó végén található perlátorról (vízporlasztó) ismerhető meg. A csap vége az 52. ábrán látható. A felszereléshez csomagoljuk ki a fehér cső végén található szelepet és tekerjük ki a végéből a betétet. Az 51. ábra tetején látható a betét, alatta pedig a szelep.

vizszűrő perlátor

51. ábra – a kicsomagolt szelep a kitekert betéttel

Ezután a konyhai csap végéből ki kell tekernünk az ún. perlátort. Ez akkora, mint egy 100 Ft-os érme (52. ábra). Kicsavarásához esetleg szükség lehet egy kombinált fogóra is (53. ábra). A kicsavarást az óramutató járásával ellentétes irányban végezzük. Erre a perlátorra nem lesz szüksége, de őrizze meg, mivel a csap tartozéka.

perlátor csapvég

52. ábra – a perlátor a csap végén 

perlátor kiszerelése

53. ábra – a perlátor kiszerelése

Ezután következik a betét behelyezése a perlátor helyére. (54., 55. ábra) (A betét gyárilag a szűrő szelepébe volt becsavarva, onnan csavartuk ki az imént.) A betét megszorításához szükség lehet egy 10 Ft-os érmére (55. ábra). Előfordulhat, hogy a csapban található tömítést el kell távolítani ahhoz, hogy a betét betekerhető legyen. Ez nem probléma, mert a betétnek saját, beépített tömítése van. Lehetséges, hogy a csap annyira el van vízkövesedve, hogy a betét betekeréséhez előbb meg kell tisztítani vízkőoldóval.

betét perlátor

54. ábra – a betét és a perlátor 

perlátor meghúzása

55. ábra – a betét megszorítása

A betétet a 10 Ft-os érmével alaposan meg kell húzni, hogy a betét és a csap közti tömítés működni tudjon és a víz később majd ne szivárogjon. Ezután már a betét szabadon maradt menetes végére rá lehet tekerni a szelepet (56. ábra). Mielőtt felcsavarja, ellenőrizze, hogy a szelepben legyen benne a fekete gumitömítés.

betét fecsavarása

56. ábra – a betét szabadon maradt vége 

felcsavart szelep

57. ábra – a felszerelt szelep

A szelep felszerelésével a szűrőbetét készen áll a bejáratásra (57. ábra).

A Prémium konyhai vízszűrő bejáratása

Figyelem! A szűrőbetétben KDF alapú szűrőanyag és aktív szén és van, ez utóbbi gyártáskor por alakban került bele. Mivel a szűrőbetétet víz még nem érte, az első használatkor a szállítás miatt meglazult, különvált szénpor távozhat a készülékből, ami azt jelenti, hogy feketés-kékes víz folyhat a kifolyóból. Ezen túlmenően az első néhány liter víz nehezebben fog távozni, mivel a víz először tör magának utat a szűrőbetéten át, így a készülékből ez a kékes-feketés lé nagy nyomással fog távozni. Ettől ne ijedjen meg, ez teljesen normális és 2-3 perc folyatás (szakaszosan nyissa meg és zárja el a csapot többször) után megszűnik. A „bejáratás” után többször már nem fog a készülékből szénpor távozni. Fontos tudnia, hogy a szénporos víz nem mérgező, egészségre ártalmatlan környezetbarát anyag, de amit összefröcsköl vele, onnan nem könnyű lemosni, így célszerű a kifolyót egyből a mosogatótálca lefolyója felé irányítani a bejáratás idejére.

A bejáratást minden egyes szűrőbetét csere után el kell végezni, együtt az új szűrőbetét beáztatásával, a Szűrőbetét előkészítése részben írtak szerint!

A szűrőbetét cseréje

A félévente esedékes szűrőbetét cserét egyszerűen, tizenöt perc alatt el lehet végezni. Ilyenkor tanácsos az egész készüléket belülről áttisztítani, egy higiéniai átmosást végezni, esetleg vízkőteleníteni. Tisztításhoz a langyos, szappanos vagy mosószeres víz használata ajánlott és az alkatrészeket jó alaposan öblítse el összeszerelés előtt. A vízkő eltávolításához legésszerűbb ecetet használni.

A használt szűrőbetétet a készülék kék fedelének eltávolításával emelje ki a készülékből és ugyanabban a pozícióban helyezze bele (zöld talpával lefelé) az újat, amit előzőleg a Szűrőbetét előkészítése részben írtak szerint előkészített. A használt szűrőbetét nem újítható fel és nem veszélyes hulladék. Szelektív gyűjtés esetén a háztartási szeméttel együtt kell elhelyezni.

Az új betétet megfelelően helyezze be, (29. ábra) a készülék fedelét szerelje vissza és végezze el az előző részben írt „bejáratást”. A fedél le- és visszacsavarásához esetleg szükség lehet a készülékhez adott szorító szerszámra is (23. ábra).

A Prémium konyhai vízszűrő használata

A Prémium konyhai vízszűrő használata a szelep megfelelő beállításából és a vízcsap megnyitásából áll. Amennyiben a csapból szeretne szűretlen vizet, állítsa a szelepet az 58. ábra szerinti pozícióba. Ekkor a víz a szűrőn nem halad át, hanem közvetlenül átfolyik a szelepen, így szűretlen csapvizet kap. Ebben az állásban tetszőlegesen forró vizet engedhet át a szelepen anélkül, hogy az a szűrőt károsítaná. Amennyiben szűrt vízre van szüksége, állítsa a szelepet az 59. ábra szerinti pozícióba. Ekkor a víz a szűrőn halad át, és a szűrő kifolyójából fog távozni a tisztított víz, a csapból ilyenkor nem folyik semmi. Ebben az állásban 45 Celsius fokos víznél ne engedjen melegebbet a készülékbe, mert károsodhat a szűrőbetét.

vízszűrő szelep egyik állas

58. ábra – a csap használata

vízszűrő szelep másik állás

59. ábra – a szűrő használata

Iváshoz, főzéshez, gyümölcsök mosásához és kézzel történő mosogatáshoz javasolt a tisztított víz használata. A készülékbe forró vizet nem lehet engedni!

A tisztított víz akkor lesz megfelelő minőségű, ha a vizet közepesen erős sugárban folyatja és nem a konyhai csap maximális megnyitásával. (Ekkor ugyanis a víz esetleg túl gyorsan áramlik ahhoz, hogy tökéletesen megszűrésre kerüljön.) Ez a megszokott tempónál talán kicsit lassabb lesz, de mindez a tökéletes, kristálytisztára szűrt víz érdekében ajánlott. A megfelelő bejövő víznyomás 0.2 – 0.4 bar között van. Ezt egyébként be is állíthatja, mivel minden konyhai csap alatt (ahol a szifon van és a lefolyócső bemegy a falba) található egy beállító csap, amivel beállíthatja a konyhai csap maximális nyomását, vagy el is zárhatja a vizet.

Ha hosszabb ideig nem használta a szűrőt, akkor a benne levő állott vizet érdemes kiengedni, (virágok öntözésére tökéletesen alkalmas) így néhány liter friss víz beengedése után a szűrőház újra megtelik friss vízzel és ennek már nem lesz semmilyen mellékíze, fogyasztható, használható.

A Prémium konyhai vízszűrő készülékek karbantartása

A készülék szűrőbetétjét fél év elteltével mindenképpen ki kell cserélni a Szűrőbetét cseréje című részben írtak szerint.

A szűrő házat kívülről puha szappanos kendővel lehet tisztítani. A fém alkatrészeken vízkőoldó vagy ecet is használható, de használata után az alkatrészeket alaposan el kell öblíteni tiszta vízzel és szárazra törölni.

A Prémium konyhai vízszűrő készüléket ajánlatos szétszedni és mosószeres vagy szappanos vízzel átmosni, valamint vízkőteleníteni a szűrőbetét maximum félévente esedékes cseréjekor.

Amennyiben a készülék több napig nincs használatban, az első néhány liter víznek kellemetlen, állott íze lehet. Ezért ebben az esetben egy átmosás javasolt, melynek során a vizet 1-2 percig erős sugárban folyassa át a készüléken, mielőtt használná azt. Az így kinyert víz kiváló a növények locsolásához vagy bármilyen más, nem élelmiszer célú felhasználáshoz.

A szűrőbetét felső része a használat során lassan elszíneződik, sárgás, világosbarnás illetve enyhe vöröses árnyalatokra. Ez annak a jele, hogy a betét megfelelően végzi a feladatát. Ezek azok az idegen anyagok a vízben, amelyeket Ön nem fogyasztott el.

Ne használja ugyanazt a betétet több mint fél évig, hanem cserélje ki!

Ne használja egy betéttel tovább a készüléket, mint kb. 6 ezer liter víz! (Egy átlagos, normál konyhai használat esetén egy négytagú családnál sem fogy el fél év alatt ennél több víz, de éttermi vagy egyéb üzleti célú felhasználásnál erre figyelni kell.)

Az ivóvíz minősége, szennyezettsége országosan eltérő képet mutat. Amennyiben a helyi csapvíz összetétele miatt a szűrő már néhány hónap után jelentősen elszíneződik, vagy a víznek mellékíze lesz és a már említett átmosás sem segít, vagy egyszerűen érezhetően visszatér a klóros íz, úgy a szűrőbetét idő előtti cseréje vált szükségessé és ez kezelni fogja a kellemetlen ízt.

Sok sikert és korlátlan szűrt vizet kívánunk Önnek és családjának.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!