Milyen leveles zöldségből érdemes zöld turmixot készíteni
Nincs is jobb egy zöld turmixnál. Tele fitonutriensekkel (növényekből származó tápanyagok), fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, a zöld turmixok élénkítik és erősítik testünket.
Mind tudjuk, hogy mennyire fontos a sokszínű táplálkozás, hogy a megfelelő tápanyagokat biztosítsunk a szervezetünk számára. De mi van, ha azt mondjuk, hogy a zöld szín önmagában sokszínű? A különböző zöldek fogyasztása elengedhetetlen a testünk egészséges működéséhez.
Ha eddig soha nem találkotál a zöld turmixszal, akkor ezeken a linkeken tudsz utánaolvasni:
Az élet itala: zöld turmix – recept kezdőknek
A zöld turmix 10 előnye + egy tavaszi zöld turmix recept
Zöld turmix készítésekor fontos, hogy minél több zöld levelet használjunk, mert mindegyikük más más tápanyagokat tartalmaz. Ne ragadjunk le a spenótnál és a salátalevélnél. Hoztunk még néhány zöldségfajtát, amivel bátran kísérletezhetünk, lássuk őket sorban!
Kelkáposzta
Egészségre gyakorolt hatása:
Ha még nem próbáltad a kelkáposztát, akkor itt az ideje! Ellátja a testet béta karotinnal (az az anyag, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani.), K-vitaminnal, C-vitaminnal, kalciummal és rostokkal. Mindemellett tele van fitonutriensekkel és antioxidánsokkal. Akkor fejti ki legjobban a hatását, ha összeturmixoljuk valamivel. Sokkal több kelkáposztát kellene innunk vagy ennünk.
Tisztít, védi a szívet és a tüdőt, segíti az immunrendszert. A kelkáposzta a szuper zöldségek szupersztárja, és igazán finom turmixokat lehet készíteni belőle.
Íze:
Földes, zöld, friss, rostos. A kelkáposztának erősebb, kesernyés íze van, de hozzá lehet szokni. A kezdők először talán próbálják ki a bébi kelkáposztát egy sokkal inkább enyhébb hatás érdekében, majd idővel térjenek át a kelkáposztára vagy a fodros káposztára. A fokozatosságot betartva gyorsan mohó káposztaimádóvá lehet válni.
Mivel fogyasszuk:
Hogy enyhítsük a kelkáposzta keserű ízét, édes gyümölcsökkel keverjük, mint például a körte, barack vagy a banán.
Mángold
Egészségre gyakorolt hatása:
A gyönyörű színekben pompázó mángold lenyűgöző mennyiségű tápértékkel büszkélkedhet. Gazdag A-, C-, K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban és vasban. Ez a levél csodákat művel a csontok, a tüdő és a szív egészségével. A fitonutriens tartalma egyedülálló, és különösen jó a vércukorszint stabilizálására.
Íze:
Ezt a puha levelet sokan finomabbnak találják, mint más rostosabb leveleket, mint például a káposztát. Kellemes, enyhe ízével a mángold hasonlít a spenótfélékhez. Habár van egy enyhén keserű, földes, sós íze.
Mivel fogyasszuk:
Mivel a mángold önmagában is finom, így bármilyen turmixba bele lehet tenni. Ízletes smoothie-kat lehet készíteni belőle, ha banánnal, almával, körtével, földieperrel keverjük.
Spenót
Egészségre gyakorolt hatása:
Egy spenótlevelében több mint húsz különböző tápanyag van. A spenót egy csoda zöldség, amitől ragyogó lesz a bőr, csökkenti a vérnyomást, a rák kockázatát, javítja a látást, segíti a szívműködést, erősíti az immunrendszert, energiát ad és gyulladáscsökkentő hatású. Gazdag káliumban, fehérjében, kalciumban, vasban, niacinban, A-, C-, B- és B12-vitaminban. Egyértelműen ott a spenót helye a turmixgépben. Nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb leveles zöldség!
Íze:
A legtöbben gyengének érzik az ízét. A bébi spenót különösen könnyű az ízlelőbimbóknak, ezért is használják oly gyakran a smoothie-knál.
Mivel fogyasszuk:
A spenót gyenge leveleivel az egyik legjobb zöldség a turmixokhoz. Tehetünk bele földiepret, de az alma, körte, barack, szilva, cseresznye, meggy mindegyikével bátran kombinálhatjuk, a spenót savanykás íze miatt valahogy a végén mindig jól jön ki a végeredmény.
Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!
Cékla levél
Egészségre gyakorolt hatása:
Önmagában a cékla egy erőteljes gyökérzöldség, ám még magasabb szintre emelhetjük a tápanyagok értékét, ha hasznosítjuk a sötétzöld leveleit is. Így igaz, ezeket a leveleket meg is lehet enni! A cékla zöldje gazdag A-, K- és C-vitaminban, valamint hozzájárul, hogy egészségesebb legyen a bőr, a vér és a csontok. Emellett javítja a látást és a szívműködést is. Elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint mangánt, magnéziumot, vasat, kalciumot és rezet.
Íze:
A cékla zöldjének íze nagyon hasonlít a spenót és a mángold ízére. Gyenge, dús és könnyű turmixolni. Nem annyira keserű, mint a káposzta vagy a pitypang levél, de ezt a kevés önálló ízt is el lehet nyomni pár édes gyümölccsel.
Mivel fogyasszuk:
A cékla finom és enyhe levelei szinte bármilyen turmixba illenek. A zöldség íz nem fog kiérződni a gyümölcs mellett.
Római saláta
Egészségre gyakorolt hatása:
Ropogós, enyhe és tápanyagokban gazdag. A római saláta a tökéletes leveles zöldség a kezdő turmix fogyasztóknak. Nagy mennyiségű kalciumot, A-, B-, K-vitamint, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot, cinket, foszfort és rezet tartalmaz.
Íze:
A római saláta ropogós és friss. Az íze olyan gyenge, hogy szinte észre sem venni a turmixban.
Mivel fogyasszuk:
Igazából ezek a könnyű és dús ízű salátalevelek bármilyen turmixba ideálisak.
Rukkola
Egészségre gyakorolt hatása:
A rukkola egy vadon termő leveles zöldség. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat - amelyek segítenek a rák elleni harcban -, klorofillt, A-, C-, K- és B-vitamint. Erősíti az immunrendszert és segíti az agyműködést. A rukkola gazdag kalciumban is. Úgyhogy bátran fogyasztható, ha erősíteni szeretnénk a csontjainkat.
Íze:
A rukkola keserű és csípős. Erős az íze, de erős a jótékony hatása is.
Mivel fogyasszuk:
A rukkola erőteljes íze más hasonlóan erőteljes ízű hozzávalókkal illik össze. Mi szívesen kísérletezünk ezzel a zöldséggel, a céklát és a citrusféléket ajánljuk hozzá. Enyhíthetjük a kesernyés ízt, ha édesebb gyümölcsökkel turmixoljuk össze.
Sárgarépa zöldje
Egészségre gyakorolt hatása:
A sárgarépa leveles része ehető, és igen gazdag tápanyagokban. Tartalmaz klorofillt és magnéziumot, amelyek nagyon hasznosak az egészséges vérnyomás és a vér tisztasága szempontjából. Gazdag kalciumban, K-vitaminban és káliumban, jó hatással van a csontokra és az izmokra.
Íze:
A sárgarépa zöldje keserű és fanyar, de egy enyhén édeskés ízt is érezhetünk rajta. Durva és szemcsés, de turmixokba kiváló alapanyag.
Mivel fogyasszuk:
Mivel a sárgarépa zöldje keserű, inkább édes gyümölcsökkel ajánlott fogyasztani. Szerintünk a hozzáadott gyömbér jól kiegészíti a zöldség ízét.
Kínai kel
Egészségre gyakorolt hatása:
A káposztafélék családjába tartozik, mint például a fejes káposzta, a kelkáposzta és a brokkoli. A kínai kel nagyon jó alapanyag a zöld turmixba. Ez az erőteljes leveles zöldség tele van A-, C-, K-vitaminnal, kalciummal és folsavval. Rendszeres fogyasztása Fokozza az immunitást, a csontok erősségét és a szív egészséges működését.
Íze:
Jellegzetes, kesernyés íze van. Olyasmi, mint a spenóté, csak erősebb, de nem olyan keserű, mint például a kelkáposzta.
Mivel fogyasszuk:
A kínai kel földes, keserű íze a legtöbb gyümölccsel könnyen javítható a turmixban. Ajánljuk a körtét, földiepret és a citrusféléket.
Fejes káposzta
Egészségre gyakorolt hatása:
A fejes káposzta szintén egy családba tartozik a kelkáposztával és a brokkolival. Tisztító hatása van, és nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Vastag levelei tele vannak A-, C- és K-vitaminnal. Emellett sok rostot biztosítanak a szervezet számára.
Íze:
A fejes káposzta az egyik legjobb zöldség turmixokba. Valamennyivel keserűbb, jellegzetes csípős íze van. A levelei erősek, így tanácsos nagyobb teljesítményű turmixszal elkészíteni az italt.
Mivel fogyasszuk:
Hogy elfedjük a fejes káposzta enyhén keserű, csípős ízét, inkább az erőteljesebb ízű gyümölcsöket ajánljuk, mint például mangó, ananász, barack, banán vagy cseresznye.
Pitypang levél
Egészségre gyakorolt hatása:
A pitypang levél fogyasztása egyáltalán nem elterjedt, pedig ez az energikus növény igen hatékony. Az egyik legjobb forrása a kalciumnak és a vasnak, gazdag A- és C-vitaminban, amely segít lekötni a vasat a szervezetben. Tisztítja a májat, és fontos fehérjeforrás is. A pitypang levél fogyasztása csökkenti a rák és az agyvérzés kockázatát. Gyulladáscsökkentőként is alkalmazható és segíti a szív, a szem és a tüdő egészséges működését.
Íze:
A pitypang levél még a kelkáposztától is keserűbb. Képletesen szólva, a tápanyagtartalma viszont segít valamilyen szinten ellensúlyozni ezt.
Mivel fogyasszuk:
A keserű ízt édesebb gyümölcsökkel ellensúlyozhatjuk. Próbáld ki kivivel, citrusfélékkel, földi eperrel vagy banánnal. A kókuszvíz szintén jó módja, ha természetes módon szeretnénk édesíteni a turmixunkat.
Rászokni ezekre a zöldségekre nem megerőltető. Számtalan lehetőséget kínál a természet. Minden egyes étkezés vagy nassolás egy lehetőség, hogy törődjünk magunkkal. Légy kreatív és vágj bele ebbe az egészséges utazásba!
Tetszett?
Oszd meg! |
Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!Keresztnév:E-mail cím: A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat. |
Hasonló témájú cikkek, amik érdekelhetnek:
Az élet itala: zöld turmix – recept kezdőknekA zöld turmix 10 előnye + egy tavaszi zöld turmix recept
Ezeket a gyümölcsöket együk kilószámra júniusban