Az örök képlet, amire a zöld turmix elkészítéséhez szükséged van

Amikor a barátaim tanácsot kérnek, hogy milyen kisebb változtatással érhetnek el nagymértékű fejlődést az egészségükben, mindig azt ajánlom nekik, hogy cseréljék le a szokásos reggelijüket egy zöld turmixra. Nincs is jobb érzés annál, amikor reggel 9 előtt elfogyasztod a zöld levelek különféle változatait - még akkor is, ha napközben csokit, chipset, sült krumplit, vagy süteményeket eszel, mégis vittél be rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ráadásul amikor reggel zöld turmixot iszol, kevésbé esel kísértésbe a nap folyamán (ez egy egészséges trükk, nem muszáj elhinned, inkább győződj meg róla saját magad).

Az internet tele van nagyszerű zöld turmix receptekkel, viszont a titok az, hogy nincs szükséged receptre. Sokkal egyszerűbb megtanulni az alap képletet, ami mindig biztosítja számodra megfelelő mennyiségű tápanyagokat és a jó ízt. Ezután bátran kísérletezhetsz az ízekkel és a hozzávalókkal, és saját recepteket találhatsz ki. Itt van minden, amit meg kell jegyezned:

1. Kezd pár nagy marék leveles zöldséggel

Van pár alapszabály, amit követned kell. Minden zöldségben vannak tápanyagok és anti-tápanyagok, hogy megelőzzék, hogy az állatok kizárólag csak egy fajtát legeljenek, amíg ki nem hal a növény. Akkor a leghatásosabb (és kerülöd el, hogy kárt okozzon), ha rendszeresen változtatod a levélfajtát. Ha eddig például sok rukkolát fogyasztottál, válts spenótra. Járj utána, hogy milyen ritka zöldségfélék kaphatóak a helyi termelőknél és próbáld ki azokat. Ilyen lehet mondjuk a borsó hajtása. Akár gyógynövényeket is kipróbálhatsz - apríts bele egy kis koriandert vagy bazsalikomot ízesítésként. Továbbá, több nagy marék levelet adj hozzá. A legtöbb recept csak kevés mennyiségű zöldet ír, de itt most az a cél, hogy minél több legyen benne, hisz ez teszi olyan csodálatossá a zöld turmixot! Legyél tisztában a zöldség ízével, amikor kiválasztod. A spenót gyengébb ízű, tehát sokat tehetsz bele, anélkül, hogy elrontanád az ízét; ellenben a rukkola elég erős, így egy másik erőteljes ízű hozzávalóval kell kombinálnod (ne aggódj, hamarosan erről is szót ejtünk).

leveles zöldség

2. Adj hozzá egy banánt

Ezt a lépést kihagyhatod, ha nem szereted a banánt, de igazából ez a titka minden jó turmixnak. Édesíti és krémesebbé teszi, ami összetartja a többi hozzávalót. Ha nem vagy nagy banánimádó, hasonló hatást érhetsz el több más gyümölccsel plusz egy fél avokádóval. A banán kiválasztásánál jó érettet válassz, barna foltokkal a héján. Ez azt jelzi, hogy a keményítő már elkezdett cukorrá bomlani, így könnyebben emészted meg. Ha felszeleteled, lefagyasztod, majd így turmixolod le, életed legfinomabb, legkrémesebb turmixát kapod.

banán

Tudj meg többet a kókuszolaj hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

3. Most adj hozzá egy kis zsírt

Igen, zsírt. A zsír a zöld turmixok elengedhetetlen hozzávalója három okból is. Először, kötőanyagként viselkedik és összetartja a többi hozzávalót (ha eddig a turmixodban különvált a leveles rész a víztől, valószínű, hogy abban nem volt zsír). Ezenkívül segíti a vitaminok felszívódását ( ami az elsődleges célunk). Az A-, D- és E-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, és akkor tudja a szervezeted a leghatásosabban feldolgozni, ha zsírral együtt fogyasztod. És végül a zsír és a rost kombinációja a a legerősebb módszer arra, hogy jóllakottnak érezd magad órákon keresztül. Volt már olyan, hogy zöld turmixot ittál, mégis 10 órára mér éhes voltál? Ha zsírt is tartalmaz, a zöldben található bőséges mennyiségű rost mellett, akkor órákra biztosítja a megfelelő vércukorszintet anélkül, hogy ebédig megéheznél. Nem kell belőle sok - mondjuk egy fél avokádó, egy kiskanál mogyoróvaj, egy evőkanál kókuszolaj vagy egy púpozott kanál lenmag.

növényi zsír

4. Szórd meg egy kis sóval

Sokszor utalnak rá, hogy a tengeri só, a Himalája só, a nem feldolgozott só az utóbbi időben a világ egyik legfontosabb egészséges élelmiszerévé vált, nem véletlen. Ajánlott minden turmixba tenni, mert az ásványi anyagok segítik a testünket a tápanyagok könnyebb feldolgozásában. Ezen felül az ízt is fokozza. Tudtad, hogy a jó sütemény receptekben mindig van egy csipetnyi só? Mivel a sónak olyan különleges tulajdonsága van, hogy kiemeli a többi ízt, így még érezhetőbb és még finomabb lesz. Egy nagy csipet ásványi só minden zöld turmixot életre kelt.

só

5. Különböző folyadékokkal turmixolhatod össze

Ne gondold túl: a víz tökéletes. A kókusz víz és a növényi tejek is jó alternatívák.

víz

6. Ráadás: gondolj az ízre is

Most, hogy már megvannak az alapok (és valóban, ha beledobtad a turmixgépbe a leveles zöldséget, egy banánt, egy kis zsírt és sót, már tökéletes lesz), itt az ideje, hogy ínyencé válj és gondolj az ízre is. Az íz nagyszerű eszköz arra, hogy megszeresd a zöld turmixot és minden nap fogyaszd is el. Több hozzávalóval is adhatsz ízt az italnak: a friss gyógynövények, mint például a bazsalikom, a koriander és a kakukkfű; porok, mint például a kakaópor, a macha por és az acai por; friss vagy fagyasztott gyümölcsök, mint például a szeder, az ananász és a mangó; valamint különböző fűszerek, mint a gyömbér, fahéj, kardamom, kurkuma, cayanne bors vagy chili por. Ezeknek a hozzávalóknak a kombinációjával ínycsiklandozó ízeket teremthetsz. Lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes kombinációkban gondolkodni ízesítéskor. Például:

Almás-fahéjas: levél, banán, kókusz olaj, só, alma és fahéj.

Áfonyás-bazsalikomos: levél, banán, avokádó, só, fagyasztott áfonya, bazsalikom.

Mexikói forrócsokoládé: levél, fagyasztott banán, lenmag, só, kakaakópor, fahéj, chili por és cayenne bors.

Ne felejtsd el, hogy az erős ízeket erősebb ízzel kell ellensúlyozni. Például a rukkola tökéletes a mexikói forrócsokoládés turmixba, mert a levél erős ízét kiegészíti a kakaó, a fahéj, a chili és a cayanne bors erőteljes íze. Az áfonyás-bazsalikomos ital gyengébb ízű, ezért ajánlott hozzá a borsó hajtás vagy a spenót. Nem tudod még, hogy melyik a kedvenc leveles zöldséged? Ragadj meg pár egyszerű levelet és próbáld ki! Gondolj arra, hogy mi van a tányéron és mi illik hozzá - magad is meg fogsz lepődni a kulináris ösztöneiden.

Forrás: mindbodygreen
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:
X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!