Miért olyan egészséges a savanyúkáposzta
A savanyúkáposzta igen jótékony hatással van az egészségünkre.
Eredete több, mint két évezredre nyúlik vissza. Akkoriban az erjesztés az ételek tartósításának az egyik legismertebb módszere volt. A savanyúkáposzta kiállta az idő próbáját, és népszerű köret vált belőle, valamint számos kultúrában használják ízesítésre is.
Az erjesztésnek köszönhetően a savanyúkáposzta sokkal több tápanyagot tartalmaz és messze egészségesebb, mint friss formájában. Ebben a cikkben a savanyúkáposzta 7 előnyét mutatjuk be
1. Tápanyagdús
A savanyúkáposzta számos tápanyagot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az egészségünkhöz. Egy csészényi adag (237 ml) biztosít szénhidrátot, rostot, fehérjét, nátriumot, rengeteg C-vitamint, K2-vitamint, vasat, mangánt, B6-vitamint, folsavat, rezet, káliumot is.
A savanyúkáposzta a savanyítás miatt válik kifejezetten tápanyagdús étellé. Az erjesztés az a folyamat, ami során a káposzta mikroorganizmusai a káposzta természetes cukrait megemésztik és széndioxiddá, valamint organikus savakká alakítják át.
Akkor kezdődik az erjedés, amikor az élesztő és a baktérium, amelyek természetesen jelen vannak a káposztában, a kezeden és a levegőben, kapcsolatba lépnek a káposztában található cukorral.
A savanyúkáposzta támogatja az egészséges probiotikumok növekedését, amelyek megtalálhatóak a joghurtban és a kefirben is. A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek erősen befolyásolják az egészségünket, segítik a táplálék megemésztését, ezzel növelik az emésztőrendszer vitamin és ásványianyag felszívó képességét. Ezért egészségesebb jóval a savanyított káposzta, mint a nyers. Sóbevitel szempontjából azt se felejtsük el, hogy az erjesztett változat nátrium tartalma is sokkal nagyobb.
2. A savanyúkáposzta segíti az emésztést
A belekben körülbelül 100 billió mikroorganizmust található, más néven bélflóra, ami több, mint tízszer annyi, mint a testben lévő sejtek száma összesen. A savanyúkáposztában található probiotikumok alkotják az első védelmi vonalat a méreganyagok és a káros baktériumok ellen, emellett támogatják az emésztést és az általános egészségi állapotot. Segítik helyreállítani a bakteriális egyensúlyt a belekben antibiotikum szedése esetén. Ezzel csökkenthető vagy megelőzhető az antibiotikum okozta hasmenés.
Kutatók kimutatták, hogy a probiotikumok csökkentik a gázt, a puffadást, a székrekedést, a hasmenést és az olyan tüneteket, amelyek összefüggésben vannak a vastagbélgyulladással.
A különböző probiotikum törzseknek különböző jótékony hatása van. Ezért a törzsek többféle variációinak a fogyasztásával biztosíthatjuk a szélesebb körű egészségügyi előnyöket. Ebből a szempontból a savanyúkáposzta rendkívül ajánlott. Kutatók szerint egy adag akár 28 különböző baktériumtörzset is tartalmazhat. A legtöbb erjesztett ételhez hasonlóan, a savanyúkáposzta számos enzimet biztosít, amelyek segítik a tápanyagok lebontását, így megkönnyítve az emésztést.
3. A savanyúkáposzta erősíti az immunrendszert
A savanyúkáposzta az immunerősítő probiotikumok és tápanyagok gazdag forrása. Azoknak, akik nem tudnák, a belekben lévő baktériumok nagy mértékben befolyásolják az immunrendszert. A savanyúkáposztában található baktériumok javítják a baktérium egyensúlyt a belekben, így egészségesen tartva a bélfalat. Egy erősebb bélfal segít megakadályozni a nemkívánatos anyagok beszivárgását a szervezetbe. Egy egészséges bélflóra fenntartása szintén hozzájárul a káros baktériumok keletkezésének a megelőzéséhez, ráadásul növeli a természetes antitestek termelődését.
Továbbá, a probiotikumban gazdag ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti az olyan fertőzések kialakulását, mint például a megfázás vagy a felfázás. Ha megbetegszel, a probiotikumban gazdag ételek segítik a gyors felépülést.
Az antibiotikum mellett a savanyúkáposzta még C-vitaminban és vasban is gazdag, amelyek szintén hozzájárulnak az egészséges immunrendszerhez. Valójában, ha növeled a C-vitamin bevitelt megfázás esetén, sokkal hamarabb szabadulsz meg a tünetektől.
Tudj meg többet a kókuszolaj hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!
4. Segíti a súlycsökkentést
A savanyúkáposzta rendszeres fogyasztása hozzájárul a fogyókúrához és segít megtartani a súlyunkat. Ez azért van, mert a savanyúkáposzta - a legtöbb zöldséghez hasonlóan – kalóriaszegény és rostban gazdag. A rostban gazdag diéta során tovább érzed magad jóllakottnak, így természetesen csökken a bevitt kalória mennyisége minden egyes nap.
A savanyúkáposzta magas fehérjetartalma is hozzájárul a vékonyabb vonalakhoz. Ennek az okát még nem igazán derítették ki, de tudósok szerint a probiotikumok képesek csökkenteni a felszívódott zsír mennyiségét a szervezetben. Több felmérésben is bebizonyították, hogy a probiotikum étrendkiegészítőt fogyasztó résztvevők több súlyt vesztettek, mint azok, akik csak placebót kaptak.
5. Csökkenti a stresszt és karbantartja az agyat
A kedved befolyásolhatja, hogy éppen mit eszel, és ez fordítva is igaz. Amit fogyasztasz, hatással van a közérzetedre és az agyfunkcióidra is.
Egyre több tanulmány készül a belek és az agy közötti közvetlen kapcsolatról. Egy, a belekben lévő baktérium valószínű, hogy képes üzenetet küldeni az agynak, befolyásolva a működését és az érzékelését.
Továbbá, az erjesztett, probiotikumban gazdag ételek - mint például a savanyúkáposzta – hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához, ami bizonyítottan csökkenti a stresszt és fenntartja az egészséges agyműködést. Kimutatták, hogy a probiotikumok javítják a memóriát, csökkentik az idegesség, a depresszió ás az autizmus tüneteit is. A savanyúkáposzta azáltal is javítja az agy működését, hogy növeli a belekben az ásványianyagok felszívódását, beleértve a magnéziumot és a cinket is.
6. Jó hatással van a szívre
A savanyúkáposzta fogyasztása egy egészségesebb szívhez vezethet. Ez azért igaz, mert nagy mennyiségű rostot és probiotikumot tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet. A savanyúkáposztában is megtalálható probiotikumok némileg képesek csökkenteni a vérnyomást is.
Emellett savanyúkáposzta azon ritka zöldségek egyike, amelyek tartalmaznak K2-vitamint. A K2-vitamin csökkenti a szívproblémák kialakulását. Egy 7-10 éves kutatás szerint a K2-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása 57%-kal csökkenti a szívbetegség okozta halál kockázatát. Szemléltetés képpen: egy csésze (237 ml) savanyúkáposzta körülbelül 6.6 mikrogramm K2-vitamint tartalmaz.
7. Erősíti a csontokat
A savanyúkáposztában található K2-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében is. Pontosabban aktivál két fehérjét, amelyeknek a feladata a kalcium és az ásványi anyagok megkötése a csontokban. Így tehát erősíti és egészségesebbé teszi a csontokat. Számos tanulmányban bebizonyították, hogy a K2-vitamin mennyire jó hatással van a csontok egészségére.
Hogyan vásárolj savanyúkáposztát
• Kerüld a pasztőrözött változatokat: a bolti kész termék általában pasztőrözött. Ez egy olyan folyamat, ami alatt az egészséges baktériumok elpusztulnak.
• Kerüld a tartósítószereket: a legtöbb boltban kapható savanyúkáposzta termék tartalmaz tartósítószert, ami csökkentheti a probiotikum tartalmát.
• Kerüld a hozzáadott cukrot: a savanyúkáposztának csak két hozzávalója van: káposzta és só. Mindenképpen került azt, ami cukrot is tartalmaz.
A legjobb savanyúkáposzta az, amit saját magad készítesz.
Forrás: Authority NutritionTetszett?
Oszd meg! |
Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!Keresztnév:E-mail cím: A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat. |