Milyen sűrűn érdemes váltogatni a levélféléket a zöld turmixban? – Néhány új ötlet

A zöld turmix készítésekor felmerülhet az a probléma, hogy kifogyunk az ötletekből, milyen zöldségeket használjunk. Ha mindig ugyanazt az 1-2 fajta zöldet használjuk, akkor ez egy egyensúlytalanságot hoz létre a tápanyagokban. Ezért érdemes a zöldeket variálni. Ehhez készítettünk egy hasznos cikket, ami adhat néhány új ötletet.

Az elején érdemes hetente változtatni, hogy milyen leveles zöldséget fogyasztunk. Tehát ha egyik héten spenótot vettünk, akkor következő héten vegyünk mondjuk kelkáposztát. Amikor pedig szeretnénk mindennapos szokássá tenni a zöld turmix fogyasztást, ajánlott hetente kétféle levelet váltogatni. Majd másik két zöldet a következő héten. Például egyik héten készítsünk turmixokat spenótból és kelkáposztából, másik héten pedig vásároljunk be római salátát és mángoldot.
A leveles zöldségeknek számos családja létezik. A levélek cserélgetésével elkerülhetjük elengedhetetlen tápanyagok széles választékát juttatjuk szervezetünkbe.

Csináltunk egy listát a kedvenc leveleinkből (ezeken kívül még rengetegféle leveles zöldség létezik, amelyek közül válogathatunk), hogy ötleteket adjunk miféle zöldekből csinálhatunk turmixot.

Keresztesvirágúak családja

Kelkáposzta

Ha még nem próbáltad a kelkáposztát, akkor itt az ideje! Ellátja a testet béta karotinnal (az az anyag, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani.), K-vitaminnal, C-vitaminnal, kalciummal és rostokkal. Mindemellett tele van fitonutriensekkel (növényekben rejlő tápanyagok) és antioxidánsokkal. Akkor fejti ki legjobban a hatását, ha összeturmixoljuk valamivel. Sokkal több kelkáposztát kellene innunk vagy ennünk. Tisztít, védi a szívet és a tüdőt, segíti az immunrendszert. A kelkáposzta a szuper zöldségek szupersztárja, és igazán finom turmixokat lehet készíteni belőle.

Rukkola

A rukkola egy vadon termő leveles zöldség. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat - amelyek segítenek a rák elleni harcban -, klorofillt, A-, C-, K- és B-vitamint. Erősíti az immunrendszert és segíti az agyműködést. A rukkola gazdag kalciumban is. Úgyhogy bátran fogyasztható, ha erősíteni szeretnénk a csontjainkat.

Fejes káposzta

A fejes káposzta szintén egy családba tartozik a kelkáposztával és a brokkolival. Tisztító hatása van, és nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Vastag levelei tele vannak A-, C- és K-vitaminnal. Emellett sok rostot biztosítanak a szervezet számára.

Kínai kel

A káposztafélék családjába tartozik, mint például a fejes káposzta, a kelkáposzta és a brokkoli. A kínai kel nagyon jó alapanyag a zöld turmixba. Ez az erőteljes leveles zöldség tele van A-, C-, K-vitaminnal, kalciummal és folsavval. Rendszeres fogyasztása Fokozza az immunitást, a csontok erősségét és a szív egészséges működését.

Szegfűvirágúak családja

Spenót

Egy spenótlevelében több mint húsz különböző tápanyag van. A spenót egy csoda zöldség, amitől ragyogó lesz a bőr, csökkenti a vérnyomást, a rák kockázatát, javítja a látást, segíti a szívműködést, erősíti az immunrendszert, energiát ad és gyulladáscsökkentő hatású. Gazdag káliumban, fehérjében, kalciumban, vasban, niacinban (olyan vízben oldódó vitamin, melynek jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában), A-, C-, B- és B12-vitaminban. Egyértelműen ott a spenót helye a turmixgépben. Nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb leveles zöldség!

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

Cékla levél

Önmagában a cékla egy erőteljes gyökérzöldség, ám még magasabb szintre emelhetjük a tápanyagok értékét, ha hasznosítjuk a sötétzöld leveleit is. Így igaz, ezeket a leveleket meg is lehet enni! A cékla zöldje gazdag A-, K- és C-vitaminban, valamint hozzájárul, hogy egészségesebb legyen a bőr, a vér és a csontok. Emellett javítja a látást és a szívműködést is. Elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint mangánt, magnéziumot, vasat, kalciumot és rezet. Igazán jelentős triptofán tartalma, mely segíti az alvást. Ha rendszeres fáradsággal küszködsz, kávé helyett ajánlott inkább cékla zöldjét fogyasztani.

Mángold

A gyönyörű színekben pompázó mángold lenyűgöző mennyiségű tápértékkel büszkélkedhet. Gazdag A-, C-, K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban és vasban. Ez a levél csodákat művel a csontok, a tüdő és a szív egészségével. A fitonutriens tartalma egyedülálló, és különösen jó a vércukorszint stabilizálására.

Fészkesvirágúak családja

Pitypang levél

A pitypang levél fogyasztása egyáltalán nem elterjedt, pedig ez az energikus növény igen hatékony. Az egyik legjobb forrása a kalciumnak és a vasnak, gazdag A- és C-vitaminban, amely segít lekötni a vasat a szervezetben. Tisztítja a májat, és fontos fehérjeforrás is. A pitypang levél fogyasztása csökkenti a rák és az agyvérzés kockázatát. Gyulladáscsökkentőként is alkalmazható és segíti a szív, a szem és a tüdő egészséges működését.

Római saláta

Ropogós, enyhe és tápanyagokban gazdag. A római saláta a tökéletes leveles zöldség a kezdő turmix fogyasztóknak. Nagy mennyiségű kalciumot, A-, B-, K-vitamint, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot, cinket, foszfort és rezet tartalmaz.

Zellerfélék családja

Zeller zöldje

Magas fitonutriens tartalma teszi kiemelkedővé a többi nyers zöldség közül. A fitonutriensek olyan antioxidánsok, melyek erősítik az érfalakat. Ez nem hangzik túl fontosnak, de a gyenge érfal sok gyakori betegség okozója. Az intenzívebb íz világú gyümölcsöket javasoljuk, hogy kiegyensúlyozzák a zeller erős ízét.

Koriander zöld

A koriander zöld egy olyan „gyors kaja”, ami nincs rossz hatással a szervezetünkre. Ez a gyorsan elkészíthető leveles zöldség csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Különösen finom turmixot lehet készíteni belőle, ha citrusfélékkel párosítjuk.

Sárgarépa zöldje

A sárgarépa leveles része ehető, és igen gazdag tápanyagokban. Tartalmaz klorofillt és magnéziumot, amelyek nagyon hasznosak az egészséges vérnyomás és a vér tisztasága szempontjából. Gazdag kalciumban, K-vitaminban és káliumban, jó hatással van a csontokra és az izmokra.

Petrezselyem zöldje

A petrezselyem zöldjében található tápanyagok közül talán az A-vitamin a legjelentősebb, mely antioxidánsként viselkedik, javítja a látóképességet és megelőzi a korral járó látásproblémákat. Az A-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segít megszabadulni a méreganyagoktól és felszabadítja a szabad gyököket, amelyek hozzájárulhatnak a rák kialakulásához. Másik fontos tápanyaga a vas. A vas felelős az egészséges vörösvérsejtek kialakulásáért és fejlődéséért, amelyek biztosítják a megfelelő mennyiségű oxigén keringését a testben. A vashiány vérszegénységhez vezethet, ami sápadást, levegő elégtelenséget és fáradtságot okoz.
A petrezselyem zöldje kalciumot is biztosít szervezetünk számára, amely elengedhetetlen a csontok és a fogak számára. Egy pohár turmixban 32 milligramm magnézium van, ami segít a kalcium felszívódásában. Ugyancsak egy pohárnyi petrezselyem zöldje 5 gramm rostot és 1,6 gramm fehérjét tartalmaz. Emellett megtalálható még benne kálium, valamint C- és K-vitamin is. Egy egészséges felnőtt napi kalcium szükséglete 1000 milligramm. Egy pohár petrezselyem zöldje turmix pedig 197 milligrammot biztosít.

Zöld turmix

A leveles zöldségek váltogatása egyszerű és nagyszerű! Ezzel a módszerrel biztosíthatod a különböző tápanyagokat szervezeted számára és egyúttal megelőzheted a méreganyagok felhalmozódását. Valószínű, hogy mindegyik zöldséget meg kell kóstolni, mire rájössz, hogy melyikek fogod szeretni és melyik van jó hatással az egészségére. A zöldségek rendszeres váltogatása jó a testnek, mindig újat hoz az étkezésébe és egyszerű. Egészségükre!

vízmegoldás vízszűrő készülék

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!