Mag őrület – 7 féle mag, amit sűrűbben kellene fogyasztanod
Napról napra egyre többet hallunk a diófélék és a magvak jelentőségéről, rengeteg tanulmány bizonyítja az egészségre gyakorolt hatásukat.
Ezek a kis magok tele vannak antioxidánsokkal, fehérjével, rosttal, egészséges zsírokkal és ásványi anyagokkal és roppant egyszerű a fogyasztásuk is. Most bemutatunk pár tápanyagdús magot, amit érdemes beépíteni a mindennapi táplálkozásunkba.
Kendermag
A kendermag rostban és fehérjében gazdag, tartalmaz Omega-3 és 6 zsírsavakat, valamint más elengedhetetlen ásványi anyagokat. Joggal mondhatjuk rá, hogy ez egy szuperétel, ami jó hatással van az egészségünkre, és több krónikus betegséget is megelőzhetünk a fogyasztásával, mint például a rák vagy a szívbetegségek.
Köménymag
A köménymagot főleg fűszerként használjuk, viszont emellett igen egészséges is. Az emésztési problémáktól kezdve a megfázáson és az influenzán át, csillapítja a köhögést, méregteleníti a testet és segíti a tápanyagok felszívódását. A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, stimuláló, görcsoldó hatása is van, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk.
Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!
Napraforgómag
A napraforgómagnak is van rákmegelőző hatása és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Kiváló E-vitamin-, réz-, folsav-, szelénforrás. Sok benne a jó zsír, antioxidáns, E-vitamin is. A napraforgómag nyugtató hatással van az agyra, energikussá teszi a szervezetet, és javítja a látást is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet is.
Chia mag
Ez a csodálatos mag tartalmaz Omega-3 zsírsavat, kalciumot, fehérjét és antioxidánsokat, gazdag A-, E-, C-, J-, B1- és B2-vitaminban, emellett nagy mértékben található benne oldható rost is. A chia mag több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a tengeri halak. A chia mag nagyon jó méregtelenítő, szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet, védi az érrendszert, óvja a szívet, rosttartalma révén javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést. Antioxidánsainak köszönhetően a chia mag lassítja az öregedést.
Szezámmag
A szezámmag tele van fehérjével, cinkkel, vassal, magnéziummal, kalciummal és vitaminokkal. Szabályozza a vérnyomást, megelőzi a cukorbetegséget, a májbetegségeket és az emésztési problémákat, egészséges lesz tőle a bőr, csökkenti a koleszterinszintet, védi a szívet, stresszoldó, ráadásul rákmegelőző hatása is van.
Tökmag
Sokan tesznek tökmagot a salátába, ami nagyon is jó ötlet, mivel tele van hasznos tápanyaggal. Cinkben, mangánban, foszforban, Omega-3 zsírsavakban és fehérjében gazdag. Emellett magas az antioxidáns tartalma is, ami köztudottan segíti az immunrendszer működését.
Lenmag
A legjobb magféle, amit a zabpehelyhedhez vagy a turmixodba tehetsz. A lenmag antioxidánsokban gazdag, amelyek rákmegelőző hatással bírnak. Magas a rosttartalma is, így csökkenti a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulását. Emellett vitaminokban (A, B, C, D és E) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, mangán, réz, fluor, jód, króm) rendkívül is gazdag. A lenmag egy igazi szuperélelmiszer. Frissen őrölt vagy összetört formában javasolt fogyasztani, mert így tudja a szervezet csak megemészteni őket.
Forrás: Natural News
Tetszett?
Oszd meg! |
Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!Keresztnév:E-mail cím: A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat. |