Tényleg kidobnád a káposzta legjobb részét?
A salátáktól kezdve a zöldturmixig, a tápláló levelekre nagy hangsúlyt fektetünk és ez nem véletlen. A sötét leveles zöldségek tele vannak vitaminnal, energiával, tápanyagokkal, ásványianyagokkal és laktató rostokkal, ráadásul mind kevés a kalóriatartalommal bír. Viszont nyersen fogyasztva gyakran keserűek és nehezen rághatóak.
Ez különösen igaz azokra a vastag szárakra, amelyeket a legtöbb receptben eltávolítanak az étel elkészítése előtt. De nem azért, mert ehetetlen. Valójában ugyanazokat némely esetbe több tápanyagok tartalmaznak, mint a levelek. Van pár trükk, amivel elkerülhetjük a keserű ízt és a rághatatlan rostokat, így nem kell, hogy a kukában végezzék a szárak, hanem el is fogyaszthatjuk őket
.1. Blansírozás
Egy 2-3 perces lobogó forró vízben való főzés, megpuhítja a szárat és az elveszi a kesernyés ízt. Innentől felhasználhatod aprítva salátához, pürésítheted pesto-nak vagy megpiríthatod olívaolajon fokhagymával.
2. Gyors savanyítás
Bármely zöldség szára alkalmas savanyú pácban való elkészítésre ecettel, cukorral és sóval vagy esetleg egyéb választhatóan hozzáadott fűszerekkel. Tárold a hűtőben, egy légmentesen zárható üvegben pár napig, amitől puhább és ízletesebb lesz a zöldségszár.
3. Turmixolás
Nem szükséges eltávolítani a turmixhoz felhasznált zöldségek szárát. A turmixolás a rostok nagy részét felaprítja és a hozzáadott gyümölcsök (kifejezetten a citrusfélék) el fogják venni a kesernyés ízt.
Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!
4. Párolás
A párolás egy lassabb folyamat, mint például a pirítás, melynek következtében kialakulnak az ízek és megpuhulnak a zöldségek szárai. Elkészítheted vízzel, fehérborral, alaplével vagy más főzéshez használt folyadékkal, hozzáadva egy kis olajat és fokhagymát. A szárakat pár perccel a levelek előtt tedd az edénybe, hogy több idejük legyen megpuhulni.
5. Pirítás
A kelkáposztachips kedvelők már biztos ismerik ezt a módszert. Amikor chips-et készítesz, ne vágd le a szárakat, meg fognak sülni a sütőben a levelekkel együtt. Vagy külön is megpiríthatod csak a szárakat, amit például saláta vagy más étel készítése során eltávolítasz. Ízlés szerint adj hozzá egy kis olajat, sót és fűszereket, például egy csipet fokhagyma granulátumot vagy kömény-koriandermag keveréket.
Most már tudod, hogy hozhass ki még többet a leveles zöldségekből az ételeid elkészítése során!
Forrás: mindbodygreenTetszett?
Oszd meg! |
Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!Keresztnév:E-mail cím: A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat. |