Kiértékelés

Klórról

Az ön csapvize nagyon klóros. Ezért mellékíze és furcsa esetleg hipó szaga van. Valószínű, hogy zuhanyzás után nagyon kiszárad a bőre, esetleg irritált, kipirosodik és viszket is. Ez is a klór miatt van.

Háromféle fertőtlenítő anyag ismeretes a csapvíz kezelésre: az UV-sugárzás, az ózon, mindkettő hatása csak rövid ideig tart, ezért a harmadik, a klórgáz vizes oldatának használata terjedt el leginkább Magyarországon az ivóvíz fertőtlenítésére. A klór amellett, hogy hosszú távú hatása van, a legolcsóbb megoldás is egyben.

Hogyan hat a klóros víz az egészségemre?

klóros pohár víz

Klór azért kerülhet a csapvízbe, mert állítólag egy bizonyos szín alatt még nem káros az egészségre nézve. De ezzel nem minden kutató ért egyet. Sok tanulmánya arról számolt be, hogy a klórt el kell távolítani fogyasztás előtt a csapvízből, mert már kis mennyiségben is káros.

A klóros víz rendszeres fogyasztása a testben szabadgyökök képződéséhez vezet. A szabadgyökökről tudva levő, hogy karcinogének (rákot okoznak) és erősen roncsolják a sejteket. Kutatások kimutatták, hogy a klóros víz fogyasztása patkányokban tumort, csirkéknél pedig különböző keringési és érrendszeri betegségeket okozott.

„Csak akkor lennék hajlandó klóros vizet inni, ha ez lenne az egyetlen alternatíva, mert nem lenne más víz egyáltalán.” – jelentettek ki Paul A. Stitt, biokémikus, vegyész, kutató és író.

Dr. Riddle Ph.D, a Kemysts Laboratórium kutatója azt tanácsolja, hogy jobb híján a fogyasztónak kell eltávolítania a klórt a vízből, mielőtt felhasználja azt:

„Klórt használnak szinte minden ivóvíz kezelésére, a baktériumokra és más, a vízen keresztül fertőző organizmusokra gyakorolt toxikus hatása miatt. De egyre több tudományos bizonyíték mutatja, hogy a klór az ivóvízben nagyobb és hosszabb távú veszélyeket hordoz magában, mint aminek a megakadályozását szolgálja… Mivel a klór az egészségügyi szabályzatok szerint jelen kell, hogy legyen minden ivóvíz ellátmányban, ezért az egyénre hárul, hogy eltávolítsa azt az ivóvízből közvetlenül fogyasztás előtt.”

klór

Sokak számára sajnos nem ismert, hogy a klór ivás általi szervezetbe juttatása még nem is a legnagyobb veszély. Ha klóros vizet iszunk, a szervezetünk képes annak a vesén és az emésztő rendszeren keresztül valamilyen szintű kiszűrésére, de arra nincs semmi védelmi rendszerünk, hogy zuhanyzás közben belélegezzük a felszabaduló klór gázt. A klór továbbá reakcióba lép a vízben található szerves anyagokkal és úgynevezett rákkeltő trihalometánok (klórozás melléktermékei) vagy más néven THM-ek jönnek létre.

„Tisztában vagyunk vele, hogy sokkal több kloroform jut a szervezetünkbe fürdés, zuhanyzás és mosás által, mint azzal, hogy klóros vizet iszunk. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a napi zuhanyzás alatt, belélegzéssel és a bőrünkön keresztül legalább annyi vagy akár hatszor több kloroform jut a szervezetbe, mint a megivott víz által. A belélegzett kloroform rákkeltő hatását hússzorosára, de akár 75-szörösére becsülik, mint a megivott kloroformét. Mindez azt jelenti, hogy a klóros ivóvíz rákkeltő hatásának kockázata sokkal magasabb, mint amit a felelős hatóságok el szeretnének hitetni velünk.” – Hans R. Larsen (Master of Science vegyész)

klór

A klór erősen oxidáló hatású, ezért a klóros vízben való zuhanyzásnak rendkívül negatív kozmetikai hatásai is vannak, megfosztja a bőrt és a hajat a természetes nedvességétől és rugalmasságától. Illetve elpusztítja a bőr baktérium flóráját és ezzel felborítja a bőr természetes ökológiáját.

Leszámítva a klór egészségügyi kockázatait, a klór az elsődleges oka a csapvíz kellemetlen mellékízének és szagának. A csapvíz kellemetlen íze miatt sokan kezdenek egészségtelen üdítőket inni. A lecsökkent vízfogyasztás pedig előbb utóbb egészségügyi következményeket von maga után.

Nem vitatjuk, hogy a klór a víz fertőtlenítése miatt fontos célt szolgál és nagy valószínűségéggel még egy ideig használatban lesz a csapvíz fertőtlenítésre. De az is biztos, hogy a klór reális és komoly fenyegetést jelent az egészségünkre nézve és el kell távolítani az otthoni csapvízből, mielőtt a víz fogyasztására vagy a benne való fürdésre kerül a sor. A jó hír, hogy a klór az egyik legkönnyebben eltávolítható anyag a vízből.

Elavult csőrendszerek

A csapvíz minőségét a vízvezetékek anyaga és állapota is nagyban befolyásolja.

lebegő szennyeződések

Az apró lebegő szennyeződések, a rozsda, a fémes mellékíz mind-mind elavult és rossz minőségű vízvezetékekre utalnak. A vízben rozsda és vízkő darabkák, homok, iszap, apró lebegő szennyeződések egyéb nehézfémek vagy akár azbeszt lehet.

Míg a homok, iszap, rozsda és vízkő nem veszélyesek az egészségünkre és a vizet csak esztétikai szempontból rontják, addig ez nem mondható el a vezetékekből leváló nehézfém darabkákról vagy azbesztről. Néhol ugyanis a vezetékek azbesztcementből vannak. Az azbesztet mára már az építőiparban betiltották, mert bebizonyosodott róla, hogy daganatos megbetegedések okozhat, de néhány régebben épült csővezeték még mindig ebből az anyagból van, mivel lecserélésük anyagi okokból még várat magára.

A II. világháború előtt vízvezeték építésére ólmot használtak, ezért az ólom fő forrása az ivóvízben a csőhálózatból, csapokból való kioldódás. Az ólom egészségügyi veszélyeinek főként a csecsemők, kisgyermekek és a terhes nők vannak kitéve. Káros hatással van a vérképződés folyamatára, az idegrendszerre, a mentális képességekre, de a vese tumor kialakulásában is szerepet játszhat. Mint lehetséges rákkeltő anyagot tarják számon.

Később, az 1980-as évek végéig az ivóvízcsövekhez döntően horganyzott acélcsövet használtak. Anyagbeszerzési gondok miatt, azonban néha védelem nélküli vasidomok is kerülhettek a rendszerbe. Ezek idővel, sokkal jobban korrodálódtak. A vas egészségügyi szempontból ártalmatlan, nem toxikus anyag. De szín és íz- problémákat okozhat, ezért sokan nem kedvelik a fémes mellékízű vagy rozsdás foltokat hagyó csapvizet.

elavult vízvezeték

A vízelosztó hálózatban kémiai korrózió zajlik. Ez az a folyamat, amikor a klór oxidáló hatása miatt reakcióba lép például a vassal. Ennek az oxidációnak a mellékterméke a vascsapadék, ami egyébként kellemtelen ízűvé és színűvé is teszi a vizet. Az oxidáció miatt érdesebbé váló csőfalon a mikroorganizmusok telepedhetnek meg és szaporodhatnak. Innen már könnyű kitalálni, mit tesznek ez ellen a vízügyi szakemberek: még több mérgező klórt adagolnak az ivóvízbe, hogy megállítsák a nem kívánt baktériumok további elszaporodását.

Összefoglalva azt láthatjuk, hogy a vezetékes víz szennyezettségét a csővezetékek is nagymértékben okozhatják, ahonnan rozsdaszemcsék, nehézfémek, apró lebegő szennyeződések, mikroorganizmusok kerülhetnek a csapvízbe. Minél idősebb a rendszer, annál több bajunk lesz a csapvízzel.

Arzén

arzén

A magyarországi kasztvizek arzén tartalma természetes módon magas, a kőzetekből belemosódó arzén miatt. A megengedettnél jóval magasabb arzén koncentráció az ivóvízben több, mint 1.5 millió embert érint Magyarországon. A média már évek óta foglalkozik ezzel a problémával, de sajnos az illetékes szervek még mindig nem oldották meg a helyzetet.

Érdemes tudni, hogy a szervezetbe került arzén 40%-a felhalmozódik a különböző szervekben és csak a maradék 60% távozik a vizelettel.

Az arzén egészségre veszélyes tulajdonságai, hogy növeli a bőr- és tüdőrák, valamint a vese- és hólyagrák kockázatát, hosszas bevitel esetén krónikus betegségeket is okozhat, mint például: a bőr elszarusodása, a szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, a máj- és vesebetegségek és cukorbetegség. Az arzén tartalmú ivóvíz különösen veszélyezteti a gyermekek egészségét.

Gratulálunk! Az Ön lakóhelyén a csapvíz igen jó minőségű, fogyassza nyugodtan!

ok-emberke-pohar
X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!