Talán Ön nem is igazából volt beteg, csak éppen nem ivott elég vizet?

Egy lépéssel a gyógyszerek előtt cikksorozat, I. rész

vizneni

Itt van József, aki magas vérnyomásra panaszkodik és elmegy az orvoshoz. Az orvos megvizsgálja és alaposan kikérdezi, majd a fiókjába nyúl és belemarkol a „hatóanyag nélküli pirulák” feliratú zacskóba.

- Itt egy marék tabletta. – mondja az orvos – Reggel kéket vegyen be, és igyon rá egy nagy pohár vizet! Délben egy nagy pohár vízzel egy sárgát vegyen be! Este, lefekvés előtt egy piros tablettára igyon egy nagy pohár vizet!

- Mi a bajom, doktor úr? – kérdezi aggódva József.

- Ön nem beteg, hanem szomjas, egész egyszerűen nem iszik elég vizet!

Ez a fenti doktor helyesen járt el, mivel a drága, mellékhatásokat is kiváltó vérnyomáscsökkentő felírása helyett kezelte a valós okot. Mivel az okot kezelte, már nem kellett kezelnie a tüneteket, mert azok el fognak tűnni. De manapság ilyen hozzáállást sajnos ritkán tapasztal az ember. Ellenben mi az, ami egy órán belül legalább kétszer harsan fel a televízióban?

2 tv gyogyszer 400

Ha fáj a feje, akkor vegyen be egy fájdalomcsillapítót!

Székrekedése van? Nyomja el valamilyen tablettával!

Hasogat a háta? Egy tabletta és már nem is érzi!

Ízületi fájdalmai vannak? Szedjen rá gyógyszert!

Egész iparág épült már a kiszáradás tüneteinek eltussolására. Badarság lenne elnyomni azokat a tüneteket, azaz jelzéseket, amiket a szervezetünk küld számunkra, mert nem itattuk meg. Ezzel csak rontunk a helyzeten. Addig, amíg szervezetünknek nem adtuk meg azt, ami ahhoz kell, hogy működjön, folyamatosan küldeni fogja nekünk a jeleket, jelzéseket, amik arra hivatottak figyelmeztetni, hogy valami nincs rendben. Ez a természet rendje.

Kevesek számára tudott és talán már hihetetlen is, de azzal, hogy nem isszuk meg az ajánlott napi 2-3 liter vizet, az enyhe kiszáradás következő tüneteit produkálhatja testünk: kimerültség, fáradság, csökkent koncentráció, levertség, száraz bőr, gyenge ítélőképesség és fejfájás.

Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor a következő testi panaszok jelentkeznek még: stressz, magas vérnyomás, asztma, allergiák, szédülés, hányás, izomgörcsök, meghízás, ráncos bőr és csak a leggyakoribbakat soroltuk… A tiszta víz egy olyan anyag, amire a szervezetnek folyamatosan és nagy mennyiségben szüksége van ahhoz, hogy működni tudjon. Ez mára már egy elfogadott, tudományos tény. Tudjuk, hogy szervezetünk kétharmad része víz és azt is tudjuk, hogy egy nap egy átlagember kb. 2-4 liter vizet veszít vizelettel, széklettel, izzadással, lélegzéssel. Kánikulában és aktív sportoláskor ez a mennyiség a magasabb tartományba tolódik el. Logikus hát, hogy az elvesztett vízmennyiséget pótolni kell.

futo kek ember

Miért is pótoljuk? Mit is csinál a víz a szervezetünkben?

Temérdek funkciója van, a leglényegesebbek közül párat felsorolunk:

 • Segít biztosítani a szervezet közel állandó belső hőmérsékletét.
 • Eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
 • Rugalmassá teszi az ízületeket.
 • Biztosítja a vérkeringést és szabályozza a vérnyomást.
 • Lehetővé teszi a tápanyagok feloldódását, felszívódását és szállítását.

Mennyi víz ajánlott?

10 kg testsúlyonként 3,33 deciliter víz fogyasztása ajánlott. Azoknak, akik fizikailag aktívabbak vagy melegebb éghajlaton élnek, ez a szám arányosan növekszik.

Mik a kiszáradás jelei?

Ha szomjasnak érzi magát és száraz a szája, akkor az már azt jelenti, hogy kb. 3% vizet veszített, vagyis a sejtjei már kiszáradtak. Inni tehát még azelőtt kell, mielőtt a szomjúságérzet fellép. A vizelet sok mindenről árulkodik, ezért azt megfigyelve máris felmérhető mennyire van valaki kiszáradva. Mérje fel Ön is:

 • Tiszta, színtelen vizelet: megfelelően hidratált test.
 • Sárga színű vizelet: enyhén-közepesen kiszáradt test.
 • Narancssárga, vagy sötét színű vizelet: súlyosan kiszáradt test.


Akkor most itt a nagy kérdés: Mit igyak?

kola-sor-kave
 • A tiszta, természetes víz rendszeres fogyasztását ajánljuk.
 • Kerülje a szénsavas, vagy cukros üdítőket, szörpöket. Magas cukortartalmuk és a mesterséges színezékek, aromák és édesítőszerek miatt ezek veszélyesek az egészségére. Tudnia kell, hogy ezek az anyagok nemhogy nem hidratálnak, de a szervezet számára egy valóságos sokkot, igazi problémát jelentenek.
 • A tea, kávé, üdítők, vízhajtó hatásuk miatt kiöblítik a testből a vizet. A test ugyanis megszabadul ezektől a számára nem kívánatos anyagoktól. Nem számíthatóak bele a napi folyadékbevitelbe, sőt úgynevezett „negatív folyadékként” viselkednek, azaz több vizet vesznek el, mint adnak.
 • Az alkalmankénti alkoholfogyasztás még nem okoz nagy kárt, de az alkohol is vízhajtó hatású. Gondoljon csak a sörre! A másnaposságot kitűnően kezeli néhány liter tiszta víz elfogyasztása. Ezzel a szervezetben pótoljuk a kiürült vizet és méregtelenítünk is egyben.


ÖSSZEFOGLALÓNAK NÉHÁNY HASZNOS TIPP:

A teste felébredés után van a legjobban kiszáradva és telve méreganyagokkal. Igyon egy nagy pohár vizet a szomjúságától függetlenül és máris éberebbnek érzi magát, beindítja a keringését és ezzel felébreszti a testét.

Igyon egy pohár vizet mielőtt lefekszik, sokkal frissebben fog ébredni!

Igyon egy pohár vizet étkezés előtt és után, hogy segítse az emésztési folyamatokat! A gyomornak szüksége van vízre, hogy megeméssze az ételt. A víz hiánya megnehezíti azt a folyamatot, hogy a tápanyag felszívódjon, és végül felhasználható legyen energiaként.

Ha unja már a víz ízét, adjon a vízhez friss citromot vagy gyömbért, amitől az ízletesebb és energetizálóbb lesz, kerülje a cukros szörpöket és a szódát!


Az “Egy lépepéssel a gyógyszerek előtt” cikksorozat következő témái:

 • Mi köze a sónak a vízhez és ezáltal az egészségünkhöz?
 • Járjunk utána: Most akkor kell vagy nem kell az a só?
 • Melyik fajta sót kerüljük?
 • Japán ősi gyógymód: Hogyan gyógyítják a japánok a legsúlyosabb betegségeket is egyszerűen vízivással?
 • Miért betegek az idős emberek? A betegségek valóban az idős kor velejárói?
 • Hogyan közösítették ki azt az orvost, akinek felfedezései nem szolgálták a gyógyszeripar érdekeit?
Tudást kap!
Kérje az „Egy lépéssel a gyógyszerek előtt” cikksorozatot, spórolja meg magának a gyógyszertári kiadásokat, éljen hosszú és egészséges életet!
Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

 A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz. Elolvastam és elfogadom a benne foglaltakat.

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!