Gyakori kérdések a víztisztításról

A víztisztítás témájában könnyű elvesznünk, ha nem ismerjük ki magunkat a lehetőségeink között. Nézzük mik azok a kérdések, amik felmerülhetnek az emberben a víztisztításról, mielőtt egy víztisztító berendezést vásárolna.

Milyen valójában a magyar csapvíz?

Jó! Mi magyarok nagyon szerencsések vagyunk. A magyar ivóvizek 95%-a felszíni alatti vizekből származik, ami ugyan nagyon jó minőségű víz, de sok esetben utókezelésre szorul, mielőtt emberi fogyasztásra kerülhetne.

ahol víztisztítás szükséges HUN

A magyar vizek az európai átlagnál is sokkal jobbak, de azért hagynak némi kívánnivalót maguk után. Természetünknél fogva túl magas arzén, bór és ammónium koncentráció miatt nem felelnek meg az Európai Uniós szabványoknak. Ez a probléma 1,5 millió embert érint országunkban.

A hozzáadott klór és a vezetékhálózat rossz minősége tovább ronthatja az ivóvíz minőségét, élvezeti értékét. Ezért van, hogy sokan nem szívesen isszuk meg a csapvizet.

Ezért Magyarországon sok estben indokolt a házi víztisztítás, érdemes a helyi vízműveknél érdeklődni az aktuális vízminőségről. Ezen a linken megtalálhatja a régiójának megfelelő Víz- és Csatornamű üzemeltetőt: vizmu.lap.hu.

Mindannyiumkat érintő, közös probléma viszont a víz fertőtlenítésére használt klór. A klór által képződött melléktermékek rákkeltőek és erősen irritálóak, ezért a klórtól érdemes megszabadulnunk. A klór témájáról bővebben ezen a linken olvashat.

Van-e olyan jó a víztisztítással előállított víz, mint az ásványvíz?

A magyar ásványvizek igazi kincseink, csak a legtisztább és legtökéletesebb vizek kapják meg ezt a címet. De vezetékes vizeink is jó minőségűek, így vetekszenek az ásványvízzel. Ennek oka, hogy országunk olyan szerencsés helyzetben van, hogy ivóvízkészletünk 95%-át felszín alatti vizekből nyerjük. Ezért sok helyütt Magyarországon szó szerint karsztvíz folyik a csapból. Az ábra azt mutatja, hogy milyen forrásból nyerik Magyarországon az ivóvizet és leolvasható róla ezek százalékos eloszlása.

vizeink elosztása,

Sajnos viszont a rossz minőségű csőhálózatok és a hozzáadott klór sokat ront a minőségen, mire a víz a poharunkba ér, ezért lehet szükségünk házi víztisztításra. De ettől eltekintve tényleg szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert egy olyan országban élünk, ami nagyon gazdag kitűnő minőségű felszín alatti vizekben. Tehát, ha otthoni utólagos víztisztítást végzünk egy megfelelő konyhai víztisztítóval, akkor a hálózati víz minőségében vetekedni fog az ásványvizekkel.

Igaz-e, hogy a víztisztító berendezéseknek több százezer Forintba kell kerülniük?

Nem! Sajnos sok cég, olyan rémhíreket terjeszt, hogy hormonok vannak a csapvízben. Ezidáig az internetes oldalak hosszú és tüzetes áttanulmányozása után egyetlenegy hiteles mérést vagy bizonyítékot nem találtunk arra, hogy a MAGYAR ivóvízben hormonokat találtak volna. Továbbá sok forgalmazó az emberek félrevezetésére azt terjeszti, hogy a víztisztítás borzasztó bonyolult dolog és így a készülékeket nagyon drágán értékesítik. Csillogó-villogó készülékházba zárnak és ledekkel látnak el egyébként olcsó technológiákat és így már százezer, több százezer Forintért adják el azt, megtévesztve a tájékozatlan vásárlókat. A víztisztítás egyáltalán nem bonyolult és nem is méregdrága technológia, aki mást állít, az meg akarja Önt téveszteni.

Hallottam már a fordított ozmózisos víztisztításról, de bizonytalan vagyok

ozmózis membrán vízszűrés

A fordított ozmózis technológia leegyszerűsítve úgy működik, hogy a víz átfolyik egy félig áteresztő membránon. Ez a hártya olyan apró résekkel rendelkezik, amelyek csak bizonyos mérethatár alatti részecskéket engednek át. Ez a membrán így kizárólag csak a vízmolekulákat (H2O) engedi át és minden mást felfog. Az igaz, hogy ezzel az ember „tökéletes” szűrést érhet el, csak az a nagy baj, hogy a membrán kiszűri azt a több mint 600 féle ásványi anyagot, vegyületet és sót a vízből, amitől a víz számunkra éltető erejű víz lesz. Kiszűri tehát azt is, ami létfontosságú szervezetünk egészséges működéséhez.

A képen látható fordított ozmózisos szűréstől a víz kifejezetten rossz ízű és savas kémhatású is lesz, ami ugyancsak nem jó a szervezetnek.

Épp ezért a fordított ozmózist nagyon sok szakember és orvos ellenzi. Ráadásul ezeknek a méregdrága készülékeknek az értékesítése céljából egyes cégek odáig süllyednek, hogy azt próbálják elfogadtatni és elhitetni ez emberekkel, hogy a vízben nincs is szükség oldott ásványi anyagokra. Ez az állítás elég nagy felháborodást kelt tudományos körökben is.

Egy ilyen berendezés beszerzése 50 ezer Forintnál kezdődik és egészen több százezerig tart. Mivel általában 3-5 különböző szűrőbetét van benne, így jó esetben is a fenntartása évi 20-30 ezer Forint körül fog mozogni, a karbantartáshoz pedig szakembert kell hívni.

Milyen víztisztítási technológiák léteznek ma?

Rengeteg fajta víztisztítási módszer létezik: a fent említett fordított ozmózis, ezüst, aktív szén, KDF és még sok más nem annyira elterjedt módszer.

A legelterjedtebb mind közül az aktív szén, mivel már több évtizede használják az ivóvíz megtisztítására. Ezt a természetes anyagot organikus szénből, fából vagy a kókuszdió héjából állítják elő. Azért működik kiválóan, mert a legtöbb nem kívánatos szennyeződés szenet tartalmaz és ezek könnyen kapcsolódnak a szűrő szénmolekuláihoz.

Önmagában még nem mondható elég hatásos szűrésnek, mert vannak olyan anyagok, amiket nem köt meg, illetve könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok, ezért a korszerű szűrőket általában valamilyen másfajta anyaggal is kombinálják.

Ilyen anyag lehet a KDF. A KDF mozaikszó, az angol Kinetic Degradation Fluxion, magyarul a Kinetikai (mozgási) Degradációs (lebontás, szétbontás a kémiában) Folyamat kezdőbetűkkel történő rövidítése.

A KDF szabadalmaztatott vízkezelési anyag a vízszűréshez: egy nagy tisztaságú réz-cink ötvözet. A KDF vízszűrő úgy távolítja el az egészségre veszélyes klórt és a vízben oldott nehézfémeket, hogy belőlük ártalmatlan klorid ionokat, illetve kősót és elemi fématomokat hoz létre. Ez az eljárás antibakteriális, alga-, gombaölő hatású és csökkenti a vízkőlerakódást. A KDF tehát vegyi anyagok hozzáadása nélkül tisztítja meg a vizet, emiatt nagy hatékonysággal és biztonságosan használható.

Hallottam, hogy egyesek a fürdővizet is tisztítják. Nem túlzás ez egy kicsit?

Egyáltalán nem. Sőt!

Az egyik legmegdöbbentőbb dolog a klórral kapcsolatban, hogy az igazi veszély Önre nézve az, ha klóros vízben fürdik. A klórozott csapvízben való fürdésnél tudnia kell, hogy a klór a szervezetéből az elektronokat valósággal “kiszivattyúzza”. Miért? A nedves bőrfelszín és a belső oldal között potenciál különbség alakulhat ki klóros vízben, emiatt az egyébként kívánatos elektronok kifelé áramlanak a testéből, ezzel legyengítve a bőre természetes védekezőképességét.

Hozzá kell tenni, hogy a meleg zuhany kitágítja a pórusait, így bőre innentől úgy viselkedik, mint egy szivacs és a klór, valamint a vízben található egyéb vegyszerek sokkal könnyebben beszívódnak. Legyengült immunrendszer esetén, a klóros vízben való rendszeres fürdések után a legkülönbözőbb allergiás jelenségek, bőrszárazság, kipirosodás, irritáció és egyéb bőrproblémák léphetnek fel. A forró fürdő utáni bágyadtságot is a legtöbb esetben a klór okozza.

De van még itt egy másik agresszív anyag is: a klóros vízből felszabaduló klórgáz. Amikor a klórgázt Ön belélegzi, az egyenesen a véráramba kerül. Ezek a gőzök erősen ingerlik a nyelőcsövet és a tüdőt, belégzésük asztmát, allergiát okozhat, kiváltképp gyermekekre nézve veszélyesek. Mérések kimutatták, hogy tíz perc zuhanyzással annyi klór kerül a szervezetbe, mintha megivott volna 2 liter klóros vizet. A klórral és klórgázzal kapcsolatos tudományos vizsgálatok eredményeiről ezen a linket többet is olvashat.

Kifizetődik-e nekem egy víztisztító berendezés?

Ha becsapják, és több százezerért adnak el Önnek egy gépet, aminek ráadásul horribilis fenntartási költségei vannak és igazából nem is tud sokkal többet olcsóbb társainál, akkor nem fizetődik ki.

Azonban egy 20-25000 forintos készülék, aminek fenntartása csak pár ezer Forint évente, már az első hónapokban behozhatja az árát, hosszabb távon pedig bőségesen megtérül.

Létezik ilyen berendezés és valóban meg lehet oldani a víztisztítást gazdaságosan és megbízhatóan?

Igen, a Vízmegoldás víztisztítói pont ilyenek. Kattintson a képre és nézzen utána.

ahol használják víztisztítótinkat
X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!