Valós veszélyt jelentenek a hormonok a csapvízben?

Napi rendszerességgel kapunk olyan kérdéseket, hogy a mi általunk forgalmazott vízszűrő kiszűri-e a vízből a hormonokat és a gyógyszermaradványokat, mert köztudott, hogy veszélyt jelentenek a hormonok a csapvízben.

Mivel a Vízmegoldás vízszűrőiben aktív szén és KDF töltet van, ami képes a szerves anyagok kiszűrésére, ezért a válasz: IGEN.

De mi ezt sosem reklámozzuk, mert az igazság az, hogy nagyfokú félretájékoztatás van ebben a témában. A hamis információkat ezen a területen pont a víztisztítókat forgalmazó cégek ültették el a köztudatban. Ezért úgy gondoljuk, fel kell emelni a szavunkat ez ellen. Nem tartjuk korrekt üzletnek azt, ahol a nagyközönség riogatásából és félretájékoztatásból akarnak profitra szert tenni.

Akinek nem tetszik a csapvíz, mert rossz az íze, szereljen fel egy vízszűrőt. De feleslegesnek tartjuk az emberek riogatását, hogy a félelem és az aggódás miatt vásároljanak.

Mert a valóság a következő: mindezidáig a magyar csapvízben senki sem mutatott ki mérhető mennyiségű gyógyszermaradványt illetve fogamzásgátlókból visszamaradt hormont.

Valós veszélyt jelentenek a hormonok?

Nézzük, akkor honnan fúj a szél. Valóban vannak-e hormonok a csapvízben?

Először is tisztázzunk valamit:

Ha Amerikában, vagy ha Németországban hormont találnak a csapvízben, az nem jelenti rögtön azt, hogy a magyar csapvízben is hormonok vagy gyógyszermaradványok vannak.

Szóval innen fúj a szél.

Az utóbbi években főleg Amerikában nagy port kavart, hogy némely ivóvízhálózatban hormonokat vagy gyógyszermárványokat találtak. De meg kell értenünk, hogy mi a csapvizünket teljesen más forrásból nyerjük és nem példálózhatunk azzal, ha netán valamelyik távoli országban ilyen problémák merülnek fel.

A csapvizet országról országra más-más forrásokból nyerik, de a kinyerés módja alapvetően két részre osztható: felszíni vizekből (tavak, folyók vizét tisztítják) vagy felszín alatti vizekből (karsztvíz, mélységi rétegvíz és parti szűrési vizek kútjaiból) kinyert ivóvíz.

Magyarország szerencsés földrajzi fekvése miatt abban a rendkívüli helyzetben van, amit sok ország megirigyelhetne tőlünk: az ivóvizünk 95%-a felszín alatti vizekből származik, ami egy jelentős mértékben jobb minőségű víz, mint a szennyezésnek sokkal jobban kitett felszíni vizek. Gondolj csak a sok világhíres termálvizünkre és a gyógyvizeinkre. A Kárpát-medence egyszerűen egy vízgyűjtő terület, ahol a felszín alatt nagyon jó minőségű és nagy mennyiségű vízzel rendelkezünk.

Ezért buta dolog azt állítani, hogy hormonok vannak a csapvízben, mert képtelenség lenne az, hogy ezek a föld alatti vízkészletekbe lejussanak. Tehát nincsenek hormonok a csapvízben.

Az egyetlen kérdéses terület a Duna menti úgynevezett parti szűrésű víztárolók lehetnének. Ezek úgy működnek, hogy a Duna vize több tízméteres természetes homok és kavicsrétegen keresztül tisztul, illetve a szűrőréteg flórája is végzi a szűrést, majd egy vízgyűjtő medencébe gyülemlik fel és ezt a vizet pumpálják fel ivóvízként. Budapest ilyen parti szűrésű vizet iszik. Érvelhetnék úgy, hogy a Dunából kerülhetnek így hormonok vagy gyógyszermaradványok az ivóvízbe, de a vizsgálatok ezt nem támasztották alá. A több tízméteres természetes szűrőréteg ugyanis nagyon jó munkát végez.

A Fővárosi Vízművek azonban nyomás hatására végrehajtott egy vizsgálatot a következő eredménnyel. A következő információt az ő honlapjukról idézzük:

Bár az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25) Kormányrendelet a gyógyszerek és egyéb gyógyszergyári vegyi anyagok esetleges maradványának vizsgálatát nem írja elő, a Fővárosi Vízművek a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőinek bevonásával egy K+F program keretében végzett ilyen jellegű méréseket. Ennek során a statisztikai adatok szerint leggyakrabban használt gyógyszerek – szteroid hormonok és nem szteroid jellegű vegyületek – esetleges jelenlétét vizsgáltuk a Duna vizében, az ivóvízbázisainkon, a vízkezelés előtti és utáni pontokon. A jelenleg rendelkezésre álló mérési technikákkal az ivóvízben nem találtunk kimutatható mennyiségben gyógyszermaradványt, annak ellenére, hogy a módszerek érzékenysége nagy, hiszen nanogrammnyi (a gramm milliomod része) mennyiségeket is képesek kimutatni. Ezek a vegyületek általában felszíni vizekben találhatóak meg, azonban nemzetközi összehasonlítás alapján a Duna vízminősége jóval kedvezőbb, mint más európai folyóké.

Érdekesség

Tételezzük fel, hogy egy laboratórium egy liter ivóvízben kimutat 100ng ibuprofent, mely egy forgalomban lévő láz- és fájdalomcsillapító tabletta hatóanyaga.

Egy tablettában ebből a hatóanyagból 400mg van, tehát egy tabletta ennyi ibuprofen hatóanyagot tartalmaz. 400mg=400 000 000ng.

Ha a feltételezetten ibuprofennel szennyezett víz 1 literjében 100ng hatóanyagot találnának, akkor az egy tabletta hatóanyagának megfelelő mennyiséget 4 millió liter víz tartalmazná, ami 20 millió pohár vizet jelent. Tehát ennyit kellene meginnunk a vízből, hogy egy tablettányi hatóanyag a szervezetünkbe kerüljön.

Nagyon sok ügyfelünk van, akik elégedetten használják a vízszűrőinket, mert nem voltak megelégedve az ivóvíz minőségével otthonukban. Egy vízszűrő felszerelése indokot lehet a klór, a túl sok arzén, lebegő szennyeződések vagy rozsda miatt az elavult csőhálózatból, de semmi estre sem ajánljuk, hogy rohanj vízszűrőt venni, mert azt gondolod, hogy a férjed impotens lesz a vízben található ösztrogéntól. Ez jelen pillanatban nem egy valós veszély. Gondosan átfésültük az internetet, de egyetlen hiteles tanulmányt, mérést sem találtunk arról, hogy hormonokat találtak volna a magyar csapvízben. Persze a víztisztítós cégek honalapja elég hangos ettől az információtól, de azt ugye nem kell kifejtenünk, hogy miért.

Ha Te mégis hiteles bizonyítékot találnál arra, hogy a magyar csapvízzel ilyen probléma lenne, kérlek küldd el azt az info@vizmegoldas.hu e-mail címre. Mi mindig készek vagyunk megváltoztatni a nézőpontunkat, amennyiben azt bizonyítékok támasztják alá.

Addig is maradunk a Te tiszta és egészséges csapvized szolgáltatói, de csakis a józan ész és a becsületesség határain belül.

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!