Egészséges-e a dobozos gyümölcslé?

Amikor gyümölcslé kerül a poharunkba, egyből azonosítjuk azzal, hogy az egészséges, hiszen a gyümölcs egészséges és természetes vitaminforrás.

Csakhogy a ma forgalomban lévő gyümölcslevek már messze vannak az egészségestől.

Bár a forgalmazók azt hirdetik, hogy zamatos, friss és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ez inkább csak ügyes marketing trükk, mintsem a valóság.

Először is nézzük meg a gyümölcslevek különböző kategóriáit.

Hagyományos, alacsony gyümölcstartalmú gyümölcslé

Ezek a gyümölcslevek a legegészségtelenebbek, mert csak 10-20%-nyi gyümölcstartalommal bírnak, emellett viszont bőségesen tartalmaznak cukrot, aromákat, mesterséges színezékeket, tartósítószereket, állományjavítókat, sűrítő anyagokat, stabilizátorokat, emulgeálószereket, tömegnövelő szereket és hordozó anyagokat.

Ilyen például a guárgumi, egy vitatott biztonságú sűrítő, állományjavító anyag, amelyet egy gyomnövény magjából vonnak ki. A guárgumi egészségünkre nézve káros anyagokat is tartalmaz, amelyeket a feldolgozás során nem vonnak ki belőle, ezért csak kis mennyiségben szabad a szervezetünkbe juttatni.

A másik gyakran előforduló adalékanyag ezekben a gyümölcslevekben az aszpartam. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik.

Ezek az italok mindennek elmondhatóak, csak egészségesnek nem. Rengeteg cukor és mesterséges anyag van bennünk. Valójában nem alkalmasak a szomjúság oltására és csak egy problémát jelentenek a szervezet számára.

gyümölcslé

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

A magukat 100%-osnak hirdető gyümölcslevek

Ha a címkéjüket megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a legtöbb esetben rajta van, hogy koncentrátumból készültek. Ássunk a mélyére, mit is jelent valójában a koncentrátum. Aztán, hogy az egészséges-e vagy sem, már mindenki eldöntheti saját maga.

Vegyük a juice-ok között legelterjedtebb narancs juice-t és nézzük meg, hogyan oldják meg a nagyvállalatok a narancs juice tömeges előállítását.

Logikus, hogy a narancs meleg vidéken, hatalmas ültetvényeken terem, ráadásul nem egész évben, de mégis egész Európában bárhol, bármikor levehetünk a polcról egy kis „friss” narancslét. Nagyvállalati szinten, hogyan lehetne megoldani, hogy mindenhol forgalmazható legyen a narancslé, olyan helyeken is, ahol narancsfát még nem is láttak?

Erre a problémára a válasz a koncentrátum. Egy speciális eljárássorozattal a frissen facsart narancsléből koncentrátumot hoznak létre. Ennek térfogata sokkal kisebb, így a tárolás és a szállítás problémája leegyszerűsödik, olcsóbbá válik. Itt is megvan az a pont, ahol az egészséges jelzőt el is vehetjük a narancslé elől, ugyanis azt vákuum alatt felmelegítik, hogy a víz elpárologjon belőle. Ha egy gyümölcs levét hőnek tesszük ki, akkor köztudott, hogy a vitaminok jelentős hányada azonnal megsemmisül. Tudni kell, hogy a felmelegítési eljárás miatt a koncentrátum sok ízt is veszít. Emiatt különféle vegyi eljárásokkal kell újrakonstruálni a narancslé eredeti ízét és azt a gyártónak már nem kell a címkén feltüntetni, hogy hogyan is lett egy íztelen koncentrátumból újra narancslé ízű ital.

Végül a narancslé átesik még az úgynevezett pasztőrizáción, ami azt jelenti, hogy legalább 30 másodpercre körülbelül 85-94 °C-ra melegítik.

Tehát, amikor a poharunkba öntjük a friss és zamatos, vitaminokkal teli 100%-os dobozos narancslét, akkor jobb, ha tudjuk, hogy egy több lépcsős folyamaton átment, nagyon erős mértékben feldolgozott és átdolgozott italt iszunk, ami már csak árnyéka régi önmagának.

Egyszerűen a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha ezeket a dobozos narancsléket elkerüljük úgy ahogy vannak és saját magunk facsarunk magunknak gyümölcsleveket.

Azért léteznek valóban jó gyümölcslevek is

Általában nem kaphatóak a hagyományos közértekben, mert főleg bioboltban, piacon termelőktől juthatunk hozzájuk, nem ritkán nagyobb, akár 5 literes kiszerelésben is.

Egy valódi gyümölcslé csak speciális feltételekkel tartósítható, általában a multi cégek nem tudják gyártani, mert a nagy mennyiség miatt sokat és hosszan kell raktározni, szállítani és a frissen facsart gyümölcslé nem arról híres, hogy sokáig eláll különböző tartósítási eljárások nélkül.

Persze ennél még eggyel jobb megoldás, ha magunk készítünk frissen facsart gyümölcslevet.

De jól jegyezzük meg, a gyümölcslevet csak mint kiegészítő folyadékot fogyasszuk, a napi vízszükségletet ne cseréljük le gyümölcslére, még akkor sem, ha az tényleg jó fajta.

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!