Ekcéma kezelése házilag


Az ekcéma kezelése házilag mélyebb megértést igényel azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami pontosan végbemegy a szervezetünkben ilyenkor. Szükségünk van arra, hogy a felszín alá lássunk, sok gyógyszer ugyanis csak a tünetet kezeli és nem az okot.

Az ekcéma nem más, mint a bőr egy allergiás reakciója. Az allergia pedig az immunrendszer kóros reakciója. Ilyenkor a sejtek egy hisztamin nevű anyagot kezdenek termelni, minek hatására létrejönnek az allergiás tünetek. Ekkor jön a megoldás gyógyszerek formájában, amelyeknek a hatóanyaga az anti-hisztamin.

Néhány modern felfogású orvos azonban, akik nem megrögzötten a gyógyszeres kezelésekhez ragaszkodnak, hanem alternatív, azaz természetközelibb megoldásokat keresnek a problémára, új felfedezéseket tettek az ekcémával és az allergiával kapcsolatban.

Brian D. Folz természetgyógyász kutató és Joe Ferrara PhD a következőt állítja:

„Az allergiák a krónikus dehidratáció tünetei. Amikor dehidratált vagy, a hisztamin szinted megemelkedik és a szervezeted egy kortizol nevű stressz hormont termel. Ez elnyomja a fehérvérsejtek termelődését és ezáltal sokkal jobban ki leszel téve a különböző allergiáknak."

„A levegőben lévő por, penész vagy pollen tüsszögést vált ki, de a krónikus dehidratáció volt az, ami megemelte a hisztamin szintedet és elnyomta az immunrendszered elsősorban. Anti-hisztaminok szedése segíthet, hogy jobban érezd magad, de ez csak elfedi a tüneteket. A felszín alatt a dehidratáció problémája tovább szedi a vámot.”

Magyarán, ha szervezetünk túl sok hisztamint termel, az testünk egy üzenete, hogy krónikusan dehidratáltak vagyunk. Ha ezt a dehidratációt nem kezeljük időben, akkor fájdalom, gyulladás, allergia jelentkezik, mert a testünk egyre hangosabban kiált a vízért.

Az ekcéma kezelése házilag - 1. lépés

Igyon elég és bőséges tiszta vizet! Ez a legfontosabb. Töltse fel dehidratált sejtjeit, szerveit újra bőséges folyadékkal, hogy azok gond nélkül el tudják látni a funkciójukat.

ekcéma házi kezelése

Tudta azonban, hogy a klóros vízben való fürdés is okozhat ekcémát, vagy súlyosbíthatja azt?

Egy másik irritáló faktor, ami kiválthatja az ekcémát, főleg gyermekeknél, az a klóros vízben való fürdés és zuhanyzás. A klórról tudni kell, hogy erősen oxidáló hatású, szárítja a bőrt és csökkenti annak ellenálló képességét a fertőzésekkel és az allergénekkel szemben. Ráadásul zuhanyzás alatt, a meleg víz hatására pórusaink kitágulnak, így a vízben lévő klór sokkal könnyebben bejut a bőrünk rétegeibe.

Az ekcéma kezelése házilag - 2. lépés

Ne zuhanyozzunk, ne fürödjünk klóros vízben, ha ekcémával küzdünk, vagy a családban hajlam van az ekcémára! Szereljünk fel egy zuhanyszűrőt, hogy megszűrjük a fürdővizünket a klórtól!

További tanácsok az ekcéma kezeléséhez házilag

  • Cserélje le a mesterséges vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumait, tisztítószereit és térjen át a natúrkozmetikumokra. A mesterséges kozmetikumokban található vegyi anyagoknak nagy része ugyanis allergiás reakciókat válthat ki.
  • Egyen sok nyers zöldséget és gyümölcsöt!
  • Minden liter víz mellé vegyen be egy teáskanál sót, hogy gondoskodjon e nélkülözhetetlen anyag megfelelő beviteléről is.
  • Ruházatában kerülje a műszálas anyagokat!
  • Ásványvíz helyett inkább tisztított csapvizet igyon! Sokkal költséghatékonyabb és praktikusabb, ha felszerel egy konyhai víztisztítót.
Tetszett?
Ossza meg!

Olvassa rendszeresen életmód tanácsainkat!
Keresztnév:

E-mail cím:

X

Legyen Ön is jól informált a legfontosabb egészségtippekkel kapcsolatban!

Olyan témákat járunk körbe hétről hétre, mint:

  ⋄ Melyek azok a tünetek és betegségek, amiket egyes orvosok
     egyszerűen dehidratációra vezetnek vissza?
  ⋄ Honnan tudhatjuk, hogy mi dehidratáltak vagyunk-e?
  ⋄ Hogyan vegyük rá magunkat, hogy több vizet igyunk?
  ⋄ Kik azok az orvosok, akik kiálltak a vízfogyasztás mellett és
     nem a gyógyszerekben hisznek?
  ⋄ Tippek a hétköznapokhoz: hogyan fiatalodhatunk akár tíz
     évet, egészséges limonádé receptek, és még sok sok más…

Most nyerhet is, mert minden 200-adik feliratkozó egy
1 éves Zöld Újság előfizetést kap ajándékba!

A Zöld Újság a jövőért felelősséget érző, önmagára és környezetére igényes, egészséges életmódot folytató, alternatív gyógymódokat kereső emberek igényeit kielégítő színes és tartalmas folyóirat.

Iratkozzon fel rendszeres cikkeinkre és legyen
Ön a szerencsés nyertes!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.