Kurkuma ital – az aranysárga tej az öregedés és a betegségek ellen

A kurkuma a gyömbérhez hasonlóan egy fogyasztásra alkalmas gyökér. Indiából és Kínából származik. Sajátos sárga színe teszi egyedivé, az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere, illetve évezredek óta a keleti világ egyik legsokoldalúbb gyógynövénye.

Mielőtt megmutatjuk, hogyan kell az aranysárga tejet, egy rendkívül egészséges és finom italt készíteni a kurkumából, nézzük meg, hogy milyen hatása van ennek a fűszernövénynek, azaz miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A kurkuma néhány pozitív hatása

kurkuma, aranysárga tej

Nagyon erős antioxidáns: antioxidánsokra azért van szükségünk, hogy semlegesítsük a sejtjeinket érő roncsoló hatásokat, ami miatt öregszünk illetve ami miatt leromlik, esetleg megbetegszik a szervezetünk. Ezek a hatások a légszennyezés, a stressz és a helytelen táplálkozás, esetleg dohányzás miatt érnek minket. Ezért az antioxidánsok rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk az öregedést, megelőzhetjük a betegségeket és erősíthetjük az immunrendszerünket.

A kurkumának továbbá erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Meghűlés, köhögés esetén tökéletes kúra, illetve rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük ezeket a betegségeket.

Serkenti az emésztést, a máj, az epe, illetve a vastagbél működését. Ezért jól használható emésztési panaszok kezelésére.

Tisztítja a vért és a májat, azaz elősegíti a belső méregtelenítést.

Természetes fájdalomcsillapító hatása miatt már az ősi indiai gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták. Rendszeres fogyasztása segít a menstruációs görcsök megszüntetésében.

Jótékonyan hat az ízületekre is.

"Golden milk" - az aranysárga tej receptje

Alapanyagok egy adaghoz (kb. 3 dl):

- 3 dl tej, ami lehet növényi is, mandulatej, rizstej, kókusztej stb.

- 1 teáskanál kókuszzsír

- Fél teáskanál kurkuma por vagy friss kurkuma gyökér

- Tetszőleges fűszerek: gyömbér, fekete bors, fahéj, zöld kardamom, ánizs, szegfűszeg stb.

- Méz

Tegyük fel a tejet forrni, adagonként fél teáskanál kurkumával. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és forraljuk össze. Hagyjuk hűlni pár percet és mikor iható hőmérsékletű lett, tegyünk hozzá mézet. Ez az alap ital.

Ezt variálhatjuk azzal, ha a tejhez, a kurkumával együtt további fűszerereket adunk. Reszelhetünk bele kevés friss gyömbért vagy használhatunk gyömbérport, tehetünk bele fahéjat, fekete borsot, kardamomt, ánizst, szegfűszeget, hangulatunkhoz és ízlésünkhöz igazodva.

Miután összeforraltuk az italt, tegyünk rá fedőt és hagyjuk kb. 10 percig még összeérni. Mézet csak fogyasztás előtt tegyük bele, mikor már iható hőmérsékletű, mert a méz mikrótápanyag tartalma roncsolódik hő hatásra.

Ha lehetőségünkben áll friss kurkuma gyökeret beszerezni, akkor a recept úgy módosul, hogy a tejbe belereszelünk egy fél hüvelykujjnyi kurkumát, érdemes ezt is kipróbálni.

kurkuma
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!